Gå til sidens hovedinnhold

Sverige senket av mål i sluttminuttene - Ukraina til kvartfinale

Det ble et dramatisk oppgjør mellom Sverige og Ukraina, der Sverige ble redusert til ti mann i første ekstraomgang. Det skapte reaksjoner.

SVERIGE - UKRAINA 1-2 (e.e.o):

Ukraina er klare for kvartfinale i EM etter å ha slått Sverige etter ekstraomganger i tirsdagens åttedelsfinale i EM. Scoringen kom helt på slutten av kampen.

Artem Dovbyk ble den store helten for ukrainerne da han satte inn seiersmålet sekunder før slutt i skotske Glasgow. Nå venter England i kvartfinale.

I ordninær spilletid ga Manchester City-stjernen Oleksandr Zintsjenko Ukraina ledelsen, mens Emil Forsberg utlignet for svenskene rett før pause.

I andre omgang hadde begge lag store sjanser. Ukrainerne traff stolpen én gang, mens målscorer Forsberg hadde to baller i metallet for det svenske laget.

Takling vekker reaksjoner

I første ekstraomgang ble Sverige redusert til ti mann. Marcus Danielson taklet Artem Bjesiedini knehøyde og etter en sjekk med VAR-skjermen dro dommer Daniele Orsato opp det røde kortet. Ikke alle var enige i avgjørelsen til dommeren.

- Hvis det er rødt kort, så er fotballen ødelagt, skrev tidligere Balcburn-stopper Colin Hendry på Twitter. Hardhausen var tydelig ikke imponert over avgjørelsen.

En annen som reagerte var tidligere England-spiss Gary Lineker.

- Det er ikke et rødt kort. Han er i sin fulle rett til å klarere den ballen. Slow motion-bildene får nok en gang hendelsen til se verre ut. Latterlig, skrev han på Twitter.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg støttet også opp om at det ikke var rødt kort.

- Dette rimer ikke i min bok. Klarerer ball i god tid, før spilleren fra Ukraina kommer for sent og blir skadet. Vondt ja. Rødt aldri, skrev han på Twitter.

Schau: - Soleklart rødt

Tidligere stopperkjempe i Arsenal, Martin Keown, var på sin side klar i sin tale.

- Se hvor høyt oppe han takler. Danielson klager kanskje på dette, men om han får se det om igjen selv, så ser han at det er en skrekktakling, sa han til BBC.

I NRK-studio var også ekspert Alexander Schau klokkeklar om situasjonen.

- Det var et soleklart rødt kort, sa han.

I etterkant av taklingen ble det vist bilder av Artem Bjesiedini som hinket av banen med bandasje rundt kneet og det var tydelig at ukraineren hadde veldig vondt.

Kalddusj for Sverige

Ukraina kom best i gang og etter 10 minutters spill kom Andrej Sjevtsjenkos menn til sin første store sjanse. Ukrainerne kombinerte seg gjennom det svenske forsvaret og Andrij Jarmolenko la tilbake til Roman Jaremtsjuk. Spissen fikk avsluttet fra inne i boksen, men Sverige-keeper Robin Olsen var med på notene og reddet.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt Liverpools kjøp av supertalent

Sveriges første mulighet i kampen kom etter 18 minutter. Alexander Isak fant Dejan Kulusevski, som igjen fant Isak. Den svenske spissen tok med seg ballen og avsluttet fra spiss vinkel. Forsøket til stjernen suste like utenfor den lengste stolpen.

Etter en snau halvtime kom kampens første mål og det var Ukraina som kunne juble. Jarmolenko slo inn mot bakre stolpe og der kom Manchester City-profilen Oleksandr Zintsjenko i full fart. Han klinket til på direkten og selv om Olsen i buret fikk en hånd på ballen, klarte han ikke å holde den ute og kula suste inn i nettmaskene.

Forsberg slo tilbake

Sverige måtte jakte en utligning, men i det 33. minutt var det ukrainerne som var farlig frampå igjen. Jarmolenko fikk en god mulighet da han avsluttet fra litt skrått hold. Avslutningen var imidlertid tid ikke helt presis og ballen føk over mål.

LES OGSÅ: Paul Pogba-debatten raser under EM: - De andre i United er ikke i nærheten

De siste ti minuttene av første omgang etablerte Sverige et press mot motstanderen og virket farligere enn tidligere og rett før pause skulle det lykkes for svenskene.

Isak fant formspiller Emil Forsberg med en pasning på tvers og RB Leipzig-spilleren ladet kanonen. Ballen gikk via Illja Zabarnyj, endret litt retning, og i mål.

Svenskene hadde ved flere anledninger tidligere i kampen forsøkt å tre seg gjennom Ukrainas forsvar, men et langskudd skulle vise seg å bli nøkkelen til nettsus.

Dermed var lagene like langt etter de første 45 minuttene i Glasgow.

Store sjanser

Andre omgang åpnet forrykende og ti minutter etter pause var det nær ny Ukraina-scoring. Jarmolenko ble spilt opp på høyrekanten, før han la tilbake til Serhij Sydortsjuk. Han siktet mot nærmeste hjørne og ballen smalt i stanga.

LES OGSÅ: Frankrike fikk kjeft av Wenger da Mbappé ble syndebukk i EM-drama

Like etter var Forsberg og Sverige på ferde. Isak fikk gitt til lagkompisen og han dro seg innover i banen, før han forsøkte en avslutning mot lengste hjørne. Også på denne siden av banen traff ballen stanga og spratt ut igjen.

Alexander Isak hadde vært aktiv for svenskene og etter 60 minutter ble han spilt gjennom. Avslutningen gikk imidlertid like utenfor og spissen var også i offside.

Ny Forsberg-mulighet

Svenskene fortsatte jakten på en ny scoring. I det 65. minutt havnet en corner helt over hos Kulusevski på andre siden. Han dro seg innover i banen før han fyrte av i god posisjon, men Ukraina-keeper Heorhij Busjtsjan reddet skuddet fra svensken.

LES OGSÅ: Sterling og Kane sendte England til kvartfinale i EM

Så var det Ukrainas tur igjen. Jarmolenko fikk ballen etter en kontring og kom til avslutning inne i boksen, men den var ikke all verden og Olsen reddet.

Det svingte nå og like etter smalt det i metallet igjen. Forsberg fikk kula ute på venstre, gikk innover i banen, og klemte til. Ballen suste i tverrliggeren.

Klokka tikket mot 90 minutter og etter hvert så det ut til at begge lag var innstilt på at det skulle bli ekstraomganger. Sverige gjorde et siste forsøk på å tvinge fram en scoring da Kulusevski ble spilt gjennom, men mottaket satt ikke helt og avslutningen gikk over. Dermed måtte de to lagene ut i spilleforlengelse på 2x15 minutter.

Rødt kort

Snaue fem minutter inn i ekstraomgangene ble svenskene redusert til ti mann. Dommer Daniele Orsato valgte først å gi gult kort til Marcus Danielson etter en takling i knehøyde på Artem Bjesiedin, men etter å ha sett bildene fra VAR virket han sikker i sin sak da han dro opp det røde kortet og sendte svensken i dusjen.

Mål ble det ikke i den andre ekstraomgangen og det luktet straffesparkkonkurranse.

Det så ikke ut til at de to lagene skulle makte å avgjøre det i andre ekstraomgang heller, men helt i sluttminuttene ble Artem Dovbyk den store helten.