*Nettavisen* Sport.

Sverige skjelver

Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

NABEUL/BERGEN (TV 2 Nettavisen): I kveld kan det være duket for maktskifte i skandinavisk håndball. - Dette handler om prestisje. Et tap vil være veldig tungt, sier den svenske trenerlegenden Kent Harry Andersson.

01.02.05 15:49

Norge har ikke slått Sverige på håndballbanen siden et B-preget svensk lag tapte på Grue i 1992 - sist Gunnar Pettersen var landslagssjef. Norge har bare vunnet 10 av 92 kamper mot «söta bror». Fem av seirene har kommet etter 1977 - i kamper svenskene nesten uten unntak har stilt med redusert mannskap.

Umulig å spå
For mens svenskene har vært en stormakt mer eller mindre sammenhengende siden 60-tallet og i den desiderte verdenstoppen hele 90-tallet, har Norge befunnet seg i skyggenes dal. Helt til det store håndballunderet i Tunisia. I kveld kan Gunnar Pettersens menn ta et nytt steg mot stjernehimmelen. Men det blir ikke lett.

- Det kommer til å bli en veldig jevn kamp, og utfallet er vanskelig å spå. Norge har en fantastisk selvtillit, mens Sverige har skuffet i VM. Men i kveld er det veldig mye prestisje på spill. Når de skal spille mot lillebror kommer Sverige til å gi absolutt alt, selv håpet om semifinale i realiteten er ute, sier Kent Harry Andersson til TV 2 Nettavisen.

Norge fantastisk
Andersson var mannen som trente Drammen-herrene til tidenes første norske e-cupgull, og er i dag sjefen til den norske stjerneduoen Glenn Solberg og Johnny Jensen i Bundesliga-klubben Flensburg. Han har latt seg imponere av det Norge har vist så langt i mesterskapet.

- Norge spilte en fantastisk kamp mot Kroatia. De var strålende i forsvar, og Steinar Ege glitrende i mål. Dessuten traff Frode Hagen, Jan Thomas Lauritzen og Kristian Kjelling veldig bra på skuddene. Da stemmer alt for Norge.

Andersson tror Norge har en god sjanse mot broderfolket i kveld, og frykter at et nederlagt vil gå hardt inn på Håndball-Sverige.

- Vi kommer til å ta et tap veldig hardt. Det dreier seg om prestisje. Det er jo en verdensmakt som spiller mot et lag uten meritter.

- Lykke til
Også Fyllingens svenske trener Mika Nurmi spår en svært jevn kamp. Han holder Sverige som knepen favoritt, men er den første til å ønske Gunnar Pettersen lykke til videre dersom Norge sjokkerer igjen.

- Hvis jeg skal tippe med hjertet må jeg si at Sverige vinner. Men for norsk håndball og mesterskapets skyld vil det beste være norsk seier, sier Nurmi til TV 2 Nettavisen.

- Jeg tror innerst inne Sverige vinner. Vi har mesterskapserfaringen som er viktig. Sverige har skuffet, og kommer til å gi alt for å vinne resten av kampene. Dessuten ønsker Sverige for alt i verden ikke å tape mot lillebror Norge. Et nederlag vil være veldig surt for svensk håndball.

Fyllingen-treneren mener likevel at det vil være positivt for håndballen i Norden dersom Norge går videre.

- Det blir tungt hvis vi taper, men vi må likevel gratulere Gunnar Pettersen og de norske spillerne og ønske lykke til videre. Det vil være en fantastisk prestasjon, og Norge vil være det ledende laget i Norden. Det er bare positivit at andre tar over når Sverige og Danmark skuffer, sier Nurmi, som selv er på plass i Tunisia for å følge kampen om Skandinavia fra tribuneplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag