*Nettavisen* Sport.

Sveriges skiyndling heier på norsk hest

 

Grisle Odin G.L. er favoritt i Norsk Travkriterium søndag med 500 000 kroner til vinneren. Sørlendingen Øystein Tjomsland trener og kusker 3-åringen. Frida Karlsson er deleier i hesten. - Dette er «jättekul». Søndagen blir spennende, sier Sveriges nye langrennsstjerne. Foto: Girlpower HB / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Søndag heier den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson på Norge. Hun er medeier i hesten Grisle Odin, som er favoritt i Norsk Travkriterium på Bjerke.

Grisle Odin G.L., med Øystein Tjomsland, er storfavoritt i Norsk Travkriterium på Bjerke søndag. Svenskenes nye langrennsstjerne Frida Karlsson eier en bit av topphesten.

– Jeg får ikke vært i Oslo, men jeg skal sitte foran PC-en og heie. Vær sikker! sier Frida til Equus.

– William og jeg «håller tummarna», fortsetter hun.

Det skal hun gjøre hjemme i Sollefteå i Nord-Sverige. William er kjæresten, William Poromaa. Også han langrennsløper, stortalent og deleier i Grisle Odin G.L.

Frida har vært på høydeopphold i Font Romeu i Frankrike. Hun kom imidlertid hjem tidligere enn planlagt.

Nervøs når hesten konkurrerer

– Jeg måtte avbryte treningsleiren tirsdag på grunn av forkjølelse. Ikke optimalt, men jeg er så vidt i gang igjen nå, forteller Frida som har fulgt Grisle Odin i to løp på Dannero, ikke langt unna hjemstedet.

– Jeg hadde bare vært på travbanen en gang tidligere som liten. Men dette har vært «jättekul». Nå er jeg engasjert og nervøs når hesten løper. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli. Så har det vært spennende å snakke med Øystein (Tjomsland, red.anm.) om hans treningsprinsipper; hvordan man for eksempel «leser» laktat og puls. Det er mange likheter med vårt opplegg. Jeg får også sms'er om hesten. Jeg følger godt med, understreker Frida.

Gull, sølv og bronse i VM

Med et stort smil stormet hun inn til stjernestatus i ski-VM i Seefeld i fjor.

Som 19-åring, og fortsatt junior, gikk hun andreetappen på Sveriges gullag i stafett. Før det hadde hun tatt sølv på 10 kilometer klassisk, 12 spennende sekunder bak Therese Johaug.

En avsluttende bronse på tremila var med på å gjøre dette til Fridas suksessmesterskap.

Sverige hadde fått en ny idrettsyndling, og Therese Johaug en konkurrent med et enormt potensial.

Mentalcoach og stor hesteeier

Jenta fra Sollefteå setter seg klare mål og jobber hardt og planmessig. Favorittstempel er et stempel hun aldri frykter.

– Er man favoritt, «åker man med självfortroende», slår Frida fast.

Hun har hatt et tett samarbeid med mentalcoach Stig Wiklund i flere sesonger. Dette er mannen som ga bort andeler i Grisle Odin G.L. til langrennskjendisene. OL-vinnerne Johan og Anna Olsson er også inne på eiersiden.

Wiklund har mer enn én hest til start søndag. Nordsjø Odin er også en Tjomsland-favoritt. 4-åringen starter i Norsk Travderby, et annet klassisk løp på Bjerkes søndagsmeny.

Wiklund kan definitivt bli dagens mann på eiersiden søndag.

«Ungdommen er framtiden»

– Det er flott å ha fått inn eiere som Frida Karlsson. Ungdommen er framtiden. Frida er engasjert og interessert. Vær sikker på at hun kommer til å følge med søndag. Det er garantert, sier Øystein Tjomsland som har «kvalet» inn hele 15 hester til klasseløpsfinalene søndag.

– Dagen blir krevende og spennende, uttaler treneren fra Sørlandets Travpark.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.