kjetil André Aamodt er den norske alpinisten som har vunnet flest medaljer i VM og OL gjennom tidene. Han sluttet med 20 medaljer og hele ni gull. Lasse Kjus ligger på en klar annenplass. Kjuser'n klarte fire gull-, 11 sølv- og en bronsemedalje, totalt 16 mesterskapsmedaljer.

Før mesterskapet i Schladming ligger Aksel Lund Svindal på en klar tredjeplass med fem gull-, to sølv- og to bronsemedaljer. I VM-sammenheng har Aamodt fem gull, mens Svindal har fire og Kjus tre.

Selvsagt er det nok ikke medaljerekordene til Aamodt og Kjus Svindal tenker mest på når han innleder VM onsdag, men på sikt har han nok tatt mål av seg til å gå forbi de to 90-tallsstjernene, både i mesterskaps- og verdenscupsammenheng, og i verdenscupen mangler Svindal bare én seier på å komme opp på siden av Aamodt. Nå står de med 21 og 20 seirer etter Svindals seier i super-G-rennet i Kitzbühel for halvannen uke siden.

Åtte medaljesjanser
Av de åtte norske alpinistene Norge stiller med i Schladming er det bare Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud som kan regnes som medaljekandidater. Men de har til gjengjeld mange sjanser til å klatre opp på seierspallen.

- Vi satser på medaljer i øvelser med lange ski for menn, sier sportssjef Claus J. Ryste til NTB. Det vil si at håpet om medaljer i utfor, super-G, superkombinasjonen og storslalåm står sterkt før alpinfesten i Østerrike de kommende 14 dagene, og det er ingen tvil om at de beste norske mulighetene ligger i super-G og utfor.

For to år siden ble det bare én medalje til de norske alpinistene, men den var av edleste valør. Svindal gikk til topps i superkombinasjonen, men klarte ikke flere medaljer, og det var litt skuffende. Derfor er håpet sterkt om å mangedoble medaljefangsten denne gangen.

3563720

Gullfest og mørketid
Den norske gullfesten i alpin-VM startet med Stein Eriksen i Åre-VM i 1954. Der tok OL-vinneren i storslalåm fra Norefjell i Oslo-OL i 1952 gull i både slalåm, storslalåm og kombinasjonen, men sin aller første VM-medalje klarte Stein Eriksen i Aspen i 1950 med bronse i storslalåm.

Inger Bjørnbakken vant gullet i slalåm i VM i Bad Gastein i 1958, og etter det gikk norsk alpin skisport inn i en mørketid som skulle vare i 33 år i mesterskapssammenheng.

Ikke før Aamodt, Kjus, Atle Skårdal og Tom Stiansen slo til på 1990-tallet kom Norge tilbake på alpinkartet i mesterskapssammenheng, men 1990-tallet ble en skikkelig gullalder med gull, medaljer og dominans i alle mesterskapene.

Den aller første alpine medaljen til Norge kom ved skihopperen Birger Ruud. Han kunne mer enn bare hoppe på ski og vant bronsen i kombinasjonen i mesterskapet i sveitsiske Mürren i 1935.

Norske alpinister har vunnet totalt 43 medaljer i verdensmesterskapene i alpint, og av disse har Aamodt, Kjus og Svindal vunnet 29. (©NTB)