*Nettavisen* Sport.

Svømme-Saras nye hverdag

Foto: Jarle Fredagsvik, Nettavisen

Mye har forandret seg for Sara Nordenstam etter OL-bronsen i Beijing.

11.09.08 14:08

NYDALEN (Nettavisen): To minutter, tjuetre sekunder og to hundredeler. Det var tiden Sara Nordenstam trengte for å bli rikskjendis.

Eller?

- Jeg leste jo at del aviser mente at medaljen kom «ut av ingen ting». Men det provoserer nok folk rundt meg mer. Jeg vet jo hvor mye jeg har trent for det. Dessuten har jeg vært nær ved å vinne medaljer i tidligere mesterskap, men da svømte jeg for Sverige, sier Sara Nordenstam til Nettavisen.

Møtte veggen med Aamodt
Bronsemedaljen fra 200 meter bryst i OL har åpnet noen dører for landslagssvømmeren. En sponset bil er i emning, telefonnummeret har blitt hemmelig og studieplassen var sikret allerede før landslagsledelsen rakk å kontakte studiestedet.

Selv kjenner hun også på forskjellen fra før og etter Beijing.

- Ting er annerledes nå. Det er en annen hverdag for meg. Jeg hadde ikke akkurat ventet at folk i klassen min skulle vite hvem jeg er, sier hun litt beskjemmet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

For ikke bare blir hun gjenkjent i forelesningssalen, på nærbutikken og i borettslaget.

Hun har også pådratt seg interesse fra Västerbottens-Kuriren, Namdalsavisa, ungdomsmagasinet [mag] og TV-programmet «Ylvis-brødrene møter veggen».

- Jeg tenkte: Skal JEG være med der? Og så var Kjetil André Aamodt programleder. Han er mitt store idol!

Forventningspress
Til forskjell fra i TV-konseptet unngikk hun et møte med veggen i sin egen aktive karriere.

Nedturen under EM i Eindhoven i mars var brutal. En dramatisk holdningsendring til treningsarbeidet og strukturert omlegging av kostholdet, gjorde underverker allerede før OL.

- Hvordan ser en vanlig uke ut nå?

- Jeg er vel på skolen to ganger i uka, trener 10-12 svømmeøkter og har totalt rundt 30 treningstimer i uka.

Faktisk er hun den eneste i svømmeklubben som har egen nøkkel til hallen. Slik kan hun terpe på teknikken når som helst på døgnet.

- Det eneste kravet er at jeg ikke trener helt alene, forteller hun.

17.-19. oktober konkurrerer hun på hjemmebane under Lambertseter Open. Det blir nok en ny situasjon for Nordenstam.

Nå er hun den jenta som alle ønsker å svømme fortere enn.

- Det er riktig at det er jeg som har forventningene på meg. Men om jeg lar det presse meg eller om det gir meg ekstra motivasjon? Det er egentlig helt opp til meg selv. Det er ikke alltid like gøy å stå opp for å trene klokka 06.00 om morgenen. Da får jeg heller bruke motivasjonen min til å fikse det, svarer hun.

Økonomisk floke
Et problem hun må finne ut av snarest mulig, er det rent økonomiske. Til nå har både foreldrene og Lambertseter Svømmeklubb gjort alt i sin makt for å få det hele til å gå rundt.

Lavt gasjert toppidrett og studier er som kjent ikke noen lukrativ affære.

- Jeg hadde ikke kunnet holde på det her uten foreldrene mine og klubben min. Uten dem hadde jeg aldri kommet meg til OL en gang. De har støttet meg på en helt utrolig måte. Men for å kunne satse videre i min alder, er jeg avhengig av å få med sponsorer på laget.

- OL-medaljen gjør sitt til at jeg kommer til å satse for fullt i fire år til - minst. Men det er mye som ikke er på plass ennå.

Ikke rik av OL-bronse
Blant det som er klart er et A-stipend fra Olympiatoppen. I tillegg til at trener Nils Uno Davidsen har lyktes med sitt forsøk på å skaffe en sponsorbil til utøveren.

Mangelen på bonus- og sponsoravtaler før Beijing-lekene, gjorde at hun ikke tjente noe som helst på medaljen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- I Norge er det foreløpig bare én svømmer som kan leve av det han gjør, og det er Alex (Dale Oen). Forhåpentligvis kan det bli plass til en til, håper hun.

Det er likevel ingen hemmelighet at det er både en sportslig og økonomisk dimensjon mellom de to.

Selv om Sara nå får støtte til markedsføringsstudiene i Oslo, og kan ta masterstudiene over fire og et halvt år på veien mot OL i London i 2012 - så har en fotoskole i Bergen tilbudt seg å ta hele regningen for å få Dale Oen på deres skolebenk.

Men det unner hun selvsagt landslagskollegaen sin.

- Vi henger langt bak
Landslagssjef Petter Løvberg er sjeleglad for at utdanningsinstitusjonene i det hele tatt har fått øynene opp for utøverne hans. Det er i hvert fall et skritt i riktig retning, mener han.

- Det er ingen tvil om at vi ligger langt etter konkurrentene våre på dette punktet. I USA er for eksempel hele skolesystemet bygd opp rundt idretten. Skal en henge med de aller beste, er man nødt til å trene 30-35 timer i uka. Det sier seg selv at en da er avhengig av både tilrettelegging og planlegging, sier han.

- Det er viktig at de har et liv ved siden av idretten også. Dagens utøvere kan holde seg aktive til langt opp i 30-årene, påpeker han.

Utfordringen blir å skreddersy et opplegg for morgendagens OL-utøvere også.

- Vi kan ikke tenke på det vi har gjort i OL lenger nå, da blir vi distansert av de andre nasjonene. Vi er nødt til å bruke inspirasjonen fra OL-medaljene til å skape nye talenter og nye utøvere som kan være med å prestere i toppen. Men det forutsetter også at forholdene blir lagt til rette for det, allerede med utøverne er i ung alder.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag