SVT-profil om uslåelige Johaug: - Dette har jeg nok aldri opplevd

HERSKERINNEN: Therese Johaug er, for å sitere Tina Turner, simply the best.

HERSKERINNEN: Therese Johaug er, for å sitere Tina Turner, simply the best. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån)

Hun har vunnet og vunnet og vunnet denne vinteren. Og vunnet igjen. Therese Johaug (30) går mot en perfekt sesong i comebacket, og lørdag vant hun jaggu igjen.

02.03.19 15:40

SEEFELD (Nettavisen): Det ble altså gull til Johaug på den avsluttende VM-tremila for kvinner i Seefeld lørdag.

Duracellkaninen fra Dalsbygda var like overlegen som spådd på forhånd og gikk i mål 36,8 sekunder foran sølvvinner Ingvild Flugstad Østberg og 44 sekunder foran bronsevinner Frida Karlsson.

Dermed har den norske langrennstjernen vunnet absolutt alle individuelle distanserenn hun har stilt opp i dennne sesongen.

- Skal hun være ubeseiret hele vinteren? Det har jeg nok aldri opplevd tidligere, sa en forfjamset Jacob Hård i SVT-studioet.

 

Johaug ble dermed like suveren i VM som ventet, og reiser hjem med tre individuelle gullmedaljer og ett stafettsølv.

Ikke verst for en utøver som drømte om én medalje før mesterskapet ...

- Nå nyter jeg bare det jeg har prestert her. Jeg tror jeg må få tid til å tenke på at det er noen skirenn som kommer fremover. Nå har jeg gått og gruet meg hver dag og ladet opp til de skirennene her, så det skal bli godt å få en uke fri til vi skal gå i Holmenkollen, sier Johaug til Nettavisen.

Hun beskriver mesterskapet som «helt rått».

- Jeg kan nesten ikke tro at jeg kom hit til Seefeld med mål om en medalje og drøm om gull, og så reiser jeg hjem med tre gull og et sølv. Det har ikke gått opp for meg, sier Johaug til NRK etter målgang.

Norske Ragnhild Haga er full av beundring for sin lagvenninne. Hun fullroser den triple gullvinneren Therese Johaug for mesterskapsprestasjonene.

- Jeg tror vi glemmer de to årene hun har lagt bak seg, og det er kanskje bra, men jeg tror ikke noen klarer å sette seg inn i det. Jeg vet hvor tøft det var for henne å ikke få gå i OL, og jeg har ofte tenkt på hvordan det har vært for henne når det har buttet for meg i år, sier Haga.

Johaug var som kjent utestengt de to siste mesterskapene på grunn av brudd på dopingreglementet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier det enkelt og greit: Hun er jo best.

- Og det har vi jo på en måte visst. Det eneste er at man er forberedt på at hun kommer til å dra opp tempoet, så har jeg tenkt at en eller annen gang er det noen som følger, sier Jacobsen.

Det var det alså ikke.

- Jeg er målløs

Landslagstrener Ole Morten Iversen er, for å bruke hans egne ord, veldig imponert over den norske gullvinneren. Naturlig nok.

- Therese er veldig flink til å senke forventningene, men jeg tror ikke hun hadde drømt om dette heller. Det er langt over det som har vært mine realistiske forventinger. Når vi tenker på det hun har vært gjennom og veien hun har gått, er jeg ekstremt imponert over det hun har fått til i år, sier Iversen.

Han er samtidig svært stolt over prestasjonene de norske langrennskvinnene har vartet opp med i Seefeld 2019.

- Jeg er målløs. Hele mesterskapet har nesten vært litt uvirkelig, og løpet i dag endte som bra som det kunne gjort, sier Iversen.

Landslagstreneren er rett og slett rørt etter de utrolige prestasjonene som er lagt ned i den østerrikske VM-byen.

- Når de vinner gull og sølv og måten det blir gjort på, er det vanskelig å få det noe bedre. Therese var jo favoritt, men vi få på 10-kilometeren at det er ikke bare å starte og tro at man skal ta gull. Jeg var usikker, men jeg så ganske tidlig at det gikk veien for Therese.

GODE SOM GULL: Frida Karlsson imponerte igjen, men måtte se seg slått av to sterke jenter fra Norge i Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån)

Også for Flugstad Østberg ble det et eventyrlig VM. Hun reiser hjem fra Seefeld med tre sølv og to bronse og har dermed gjort sitt beste medaljemesterskap noensinne.

- Holdt på å stoppe opp

Etter en overraskende dramaløs tremil forteller Ragnhild Haga at hun synes det var spennende å følge sølvduellen mellom svenske Karlsson og Ingvild Flugstad Østberg.

- Jeg snakket med Ingvild etter rennet, og da sa jeg til henne at jeg nesten hadde lyst til å stoppe og se hvordan det gikk i duellen mellom dem. Det ble så spennende, men jeg skjerpet meg og gikk videre, forteller romeriksjenta.

Haga, som har slitt med å finne formen denne sesongen, var sånn passe fornøyd etter sin tiendeplass, 2 minutter og 25 sekunder bak Johaug.

- Det var et steg i riktig retning, jeg klarer å pushe bedre nå. Jeg går ikke bare og blir stiv, slik det kanskje har vært før i år, sier hun.

VINNERLAGET: Gullvinner Therese Johaug tok imot sølvvinner Ingvild Flugstad Østberg til stor glede. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån)

Svenske Charlotte Kalla mener mesterskapet har vært preget av opp- og nedturer for hennes egen del.

Det ble én gullmedalje på Kalla - og den skal hun ha mye av æren for etter en enorm etappe på damestafetten.

- Jeg har ikke alltid fått ut det jeg har vært god for, sier hun. Den svenske jenta roser i stedet den nye yndlingen Frida Karlsson, som har fått sitt desiderte gjennombrudd i dette mesterskapet.

- Hun har vært enorm.

Lørdagens gull var Norges 11. i Seefeld-VM. Det er en tangering av den gamle gullrekorden fra Falun-VM i 2015, skriver NTB. Samtidig er nå dette Norges beste medaljefangst i et VM noensinne. Foreløpig har Norge tatt 21 medaljer, det har aldri skjedd før.

Nå gjenstår det kun herrenes femmil før langrennsløperne er ferdig med VM for denne gang. Den prestisjefylte femmila starter 13.00 søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.