*Nettavisen* Sport.

«Swanselona» klare for Premier League

Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)

Fra nivå fire til Premier League på seks år - det kan denne gjengen takke Barcelona for.

30.05.11 19:23

READING - SWANSEA 2-4:

Det er ikke mange år siden de slet i bunnen av League Two, det fjerde høyeste ligasystemet i England.

Men fortiden er glemt.

Nå rettes blikket framover.

For mandag ble Swansea klare for Premier League-spill, etter å ha slått Reading 4-2 i Play Off-finalen på Wembley - noe som betyr at klubben er i den engelske toppdivisjonen for første gang siden 1983.

Samtidig er de det første walisiske laget som blir å finne i Premier League, etter opprettelsen av sistnevnte liga i 1992.

Det skal de takke verdens beste klubblag for.

- Vanskelig å vinne på den måten
Waliserne har nemlig sjarmert stort gjennom årets Championship-sesong, med en innbitt tro på pasningsspill fram og tilbake i laget.

Og etter at den britiske pressen har satt kallenavnet «Swanselona» på klubben, innrømmer Swanseas suksessmanager Brendan Rodgers at katalonierne - med Lionel Messi i spissen - er klubben som waliserne ser opp til.

- Jeg tror det var den sydwalisiske pressen som kom opp med det, sier Rodgers ifølge BBC.

- Det var etter en rekke med kamper der vi hadde slått mange pasninger. Det er åpenbart at vi ikke kan sammenligne oss med Barcelona, men det gir spillerne våre selvtillit, mener manageren.

Han innrømmer at det til tider kan være vanskelig å vinne med et såpass pasningsfokusert spill.

- Spillerne har vist stort mot. Du må være modig for å spille på den måten. Det er derfor jeg har beundret Barcelona i så mange år. Det er langt vanskeligere å trene et lag til å vinne på den måten, enn å vinne ved å slå langt. Mye vanskeligere, sier Brendan Rodgers.

Drama
Men mot Reading - klubben som nettopp Rodgers trente for bare ett år siden - på mandag virket det enkelt nok å vinne. I hvert fall en stund.

Da Nathan Dyer skaffet Swansea straffespark etter 20 minutters spill, eksploderte nemlig opprykksfinalen på Wembley fullstendig.

Scott Sinclair satte straffen sikkert i mål, og minuttet senere så samme mann sitt snitt til å doble ledelsen da Reading-keeperen måtte gi en retur på et innlegg.

Fem minutter før pause la Stephen Dobbie på til 3-0, og kampen syntes ferdigspilt og avgjort.

Men Reading ville ikke gi opp.

Fire minutter etter hvilen stormet Noel Hunt inn i feltet og stusset inn 1-3-reduseringen. Og da Matthew Mills' hode stanget inn 2-3 etter hjørnespark før kvarteret av omgangen var spilt, var det plutselig full kamp igjen på Wembley.

Hat trick av Sinclair
Tre minutter etter scoringen var Reading centimetere unna en utligning, men skuddet fra Jem Karacan traff stolpen i stedet for nettet.

Swansea fikk avklart returen også, men stormløpet mot walisernes mål bare fortsatte.

Etter hvert klarte imidlertid Swansea å kvitte seg med de til tider paniske tilstandene, og den endelige avgjørelsen kom ti minutter før full tid.

Reading lagde et unødvendig straffespark, og Scott Sinclair fikk sin andre mulighet fra ellevemeteren for dagen. Også denne gangen var den tidligere Chelsea-spilleren sikker som banken selv, og fullførte hat tricket.

Og dermed kunne man altså juble over Premier League-spill i den sørlige delen av Wales.

I bunnen av nivå fire
Om vi tar en videre titt på historien rundt klubben de siste tiårene, forstår vi enda bedre hvorfor 30. mai 2011 kommer til å stå fast som en jubeldag for svanene fra den britiske kysten.

Før dagen i dag sto 1981-82-sesongen som en historisk milepæl, da klubben spilte seg til en formidabel sjetteplass i debuten i den engelske toppdivisjonen.

Sesongen etter ble det imidlertid nedrykk, og det var også starten på en lang tur ned i de lavere divisjonene i England.

Nedrykket til nivå to ble etterfulgt av nok et nedrykk, og mot slutten av 1980-årene var Swansea å finne på det fjerde høyeste nivået i engelsk ligafotball.

Klubben etablerte seg etter hvert på tredje høyeste nivå, før det var duket for en ny nedtur: I sesongene 2001-02 og 2002-03 endte Swansea på henholdsvis 20.- og 21. plass på det fjerde høyeste liganivået, og det var først i 2005 - for fattige seks år siden - at klubben igjen tok steget opp til nivå tre, eller League One, som det da var blitt døpt.

Resten er historie: I 2008 var opprykket til Championship et faktum, og etter to år som nummer åtte og sju, er klubben nå altså klare for Premier League.

Utlært i Barcelona
Og skal vi tro manager Brendan Rodgers rett, kan vi belage oss på mer Barcelona-fotball fra waliserne også i toppdivisjonen.

Den unge manageren (38 år gammel) bestemte seg nemlig tidlig for å kvitte seg med den tradisjonelle, britiske fotballfilosofien som han ble trent opp med som ungdomsspiller.

- Da jeg spilte aldersbestemte landskamper for Nord-Irland, møtte vi lag som Spania, Frankrike, Sveits og andre. Og vi måtte alltid jage etter ballen. I hodet mitt, til og med da jeg var så ung, tenkte jeg: «Jeg vil heller spille på det andre laget enn på dette», forteller manageren.

Han prøvde seg i Manchester United i sine yngre år som fotballspiller, men allerede som 20-åring innså han at han ikke ville bli en god nok spiller til å kunne hevde seg.

Dermed fokuserte han i stedet på treneryrket.

Rodgers ble utlært i både Barcelona, Sevilla og Valencia, og ble hentet til London for å trene Chelseas ungdomslag i 2004.

Der imponerte han daværende manager José Mourinho såpass at han ble forfremmet til å trene klubbens reservelag, før han debuterte som hovedtrener for Watford i november 2008.

To og et halvt år senere har han ført et tidligere bunnlag på nivå fire til Premier League-spill.

Det er bare å glede seg til august.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.