Se droneklipp fra Oberstdorf øverst i saken!
OBERSTDORF (Nettavisen): 16 varmegrader, grønne sletter og en fuktig løype av kunstsnø var det som ventet verdens beste langrennsløpere i tyske Oberstdorf mandag.
Senest i VM i 2021 skapte også varmen utfordringer for arrangøren, men det var i slutten av februar. Nå er det 2. januar og håpet var at det skulle være kaldere når Tour de ski fortsetter her med den 3. og 4. etappen.
Rennene ser ut til å gå som planlagt, men nå frykter flere at det kan gå mot slutten for Oberstdorf som både verdenscup- og VM-arrangør i fremtiden som følge av klimaendringene.
Les også: Program for Tour de ski 2022/2023
Norges langrennssjef Espen Bjervig har registrert utfordringene.
– Hvis det fortsetter sånn som nå blir det vanskelig og dyrt for dem å lage så mye kunstsnø. Jeg håper virkelig at de får det til, men det ser skummelt ut med de områdene som ikke ligger så høyt når vi kommer såpass langt syd, sier Bjervig til Nettavisen.
Landslagsløper Emil Iversen har tatt både VM-gull og verdenscupseier i Oberstdorf, men tror arrangøren synger på siste verset.
– Jeg må være takknemlig for de opplevelsene jeg har fått der, men jeg tror det er på tide at de snart begynner å gi opp og heller finner noen litt mer snøsikre plasser. Det virker som Oberstdorf kanskje er senter for klimaendringer. Det er så varmt der i januar, det er ikke til å tro, sier Iversen til Nettavisen.
Les også: Svensk sinne mot Norge i Tour de ski
Sydenvarme
Det er ventet noe kaldere vær de neste dagene i den tyske byen, men fortsatt er det spådd at gradestokken vil nærme seg ti grader når det skal gås renn tirsdag og onsdag. I tillegg kan det komme regn på den tredje etappen.
Når utøverne skal trene mandag er det cirka 16 grader i luften - det er omtrent like varmt som sydendestinasjonen Mallorca mandag.
Les også: Weng vurderer å bryte Tour de ski. Tok til tårene
Bjervig tror det norske laget skal håndtere forholdene til tross for utfordringene med varmen.
– Vi har gått ganske bra skirenn i 16 varmegrader før og vi skal få til det nå også, men det er litt synd at det blir sånn. For oss konkurransemessig spiller det ingen rolle, men det blir hyggeligere bilder og bedre hvis det er et ordentlig vintersted, sier langrennssjefen.
Iversen har også tro på at arrangøren skal skape greie nok forhold.
– De har som regel klart å få det til greit, men blir det for lite snø så blir det litt kjedelig.
– I VM så klarte de å få til knallharde løyper og fine forhold. Det var terningkast seks, så det er mulig. Men de siste årene i Tour de ski har det vært mye rusk, sier Iversen.
Les også: Norges landslagstrener koronasmittet
Renndirektøren: – Ikke rettferdig å si
Nettavisen møtte renndirektør Michal Lamplot etter søndagens renn i Val Müstair. Han hadde da ikke fått se løypene i Oberstdorf, men var klar over det varme været som ventet dem.
– Vi har vært i nær kontakt med arrangøren i Oberstdorf nesten hver dag siden jul, så vi kjenner til forholdene. Vi har en løype på 3,3 kilometer. Det er noen deler av den som har lidd litt av snøsmelting, men arrangøren har litt reservesnø, så de fikser det. Løypen bør være i god stand, sier Lamplot til Nettavisen.
Les også: USA-sjokket bekymret: – Ville koblet inn helseteamet
Han håper og tror at Oberstdorf skal klare å fortsette å arrangere skirenn i fremtiden til tross for utfordringene.
– I vinter har det vært mildt nesten overalt, så det er ikke rettferdig å si at det bare er Oberstdorf som sliter med forholdene.
– Jeg synes Oberstdorf bør være med på verdenscupkalenderen. Det er en VM-arena hvor det er investert mye i gode løyper og god infrastruktur. Det er viktig for Det tyske skiforbundet og oss i Fis. Om Oberstdorf bør være med i Tour de ski er en diskusjon for Det tyske forbundet, om hvilke prioriteringer de har, men jeg synes det ville vært synd uten Oberstdorf, sier renndirektøren.