RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syk etter dopingtabbe?

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Overivrige antidopingmannskaper i junior-VM kan ha utløst luftveisirritasjonen som plager Marthe Kristoffersen.

PRADZ DE LYZ (ANB): Torsdag sto 19-åringen på ny i målområdet i franske Praz de lys og så lagvenninnene plukke med seg VM-medaljer. Skuffelsen over å bli frarøvet enda en opplagt medaljemulighet – kanskje et etterlengtet gull – var enorm.

Dermed gjentar historien seg. I junior-VM for ett år siden ble hun også rammet av sykdom og fikk store deler av mesterskapet ødelagt. At det samme skulle skje denne gangen, hadde nok ikke engang Meråker-jenta drømt om.

Tirsdag var det imidlertid et faktum. Den potensielle VM-dronningen våknet med såre luftveier.

Les også:Dronningen går for sitt fjerde gull

Ikke tørre klær
For astmaplagede Kristoffersen er det ikke noe ukjent problem i høyden, men kanskje bidro overivrige og mangelfullt oppdaterte dopingkontrollører til at de tilbakevendende problemene slo ut denne gangen.

Kristoffersen var nemlig en av flere utøvere som ble plukket ut til dopingkontroll etter søndagens sprint. Kontrollørene var der så ivrige i tjenesten at de nektet 19-åringen å skifte til tørre klær før ferden gikk til dopingområdet i Praz de lys. Dermed ble Kristoffersen gående svett veldig lenge.

– Vi ble veldig frustrert på måten det ble håndtert på. Jeg fikk etter hvert gitt henne tørre klær, men det tok altfor lang tid, sier lege Kjell Vegard Mykland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han tror dopingkontrollørenes iver har bakgrunn i en fersk regel på antidopingområdet. Hovedessensen i den er at løperne skal til dopingtest «umiddelbart» etter renn.

– Kontrolløren her tok åpenbart dette altfor bokstavelig. Slik jeg leser regelen, skal løperen fortsatt ha mulighet til å skifte og for så vidt også jogge ned etterpå, sier Mykland.

FIS beklaget
– Kan dette ha vært den utløsende årsaken til at Kristoffersen ble syk?

– Ja, det kan dessverre det. Ikke minst fordi Marthe er ekstra sårbar for slikt som følge av at hun har astma, sier legen.

Han bekrefter videre at det norske støtteapparatet har tatt opp saken med både arrangøren og Det internasjonale skiforbundet.

– FIS la seg ganske flate og beklaget, sier Mykland.

Hovedpersonen vil ikke gå så langt som å gi de ivrige dopingkontrollørene skylda for sykdomsutbruddet.

– Astmaproblemene mine har nok mye av skylda, men det hjelper ikke akkurat å bli stående og fryse. Jeg håper de tenker seg om en annen gang – sånn at dette ikke skjer andre, sier hun.

Ville gjerne starte
Selv ville Marthe aller helst ha startet torsdagens 5 kilometer i skøyting. Hun følte seg pigg nok etter å ha testet kroppen på en joggetur torsdag morgen.

– Hadde det vært opp til meg, hadde jeg startet. Men det er ikke jeg som har kunnskapen på dette området. Jeg må bare akseptere avgjørelsen, sier 19-åringen.

Den norske lagledelsen vendte nemlig tommelen ned. De mente det ville være å gamble med stortalentets helse.

– Marthe har en enormt sterk vilje og var ikke helt enig i avgjørelsen vår. Sånn skal det også være. Hadde hun startet, kunne imidlertid sykdommen blitt langvarig. Marthe har mange år foran seg i skisporet, og vi må forvalte de store talentene vi har på en fornuftig måte, sier lege Mykland.

Han innrømmer samtidig at det var vondt å nekte Meråker-jenta start.

– Jeg hadde virkelig unnet Marthe en individuell gullmedalje i junior-VM, og hun kunne kanskje vunnet om hun bare hadde gått 80 prosent av maks. Samtidig kan vi ikke ta sjanser, sier legen.

Ingen VM-sammenheng
At man sparer Kristoffersen foran senior-VM i Liberec, avviser han bestemt.

– Nei. For Marthe er dette mesterskapet utrolig viktig, sier han.

Viktig eller ikke, noen individuell VM-medalje ble det ikke på 19-åringen denne gangen heller. Bare fredagens stafett gjenstår nå i Praz de lys. Der er Kristoffersen satt opp på andre etappe på det norske laget.

En fysisk test fredag morgen vil gi svar på om hun kan stille til start.

PS! Også en av de øvrige nordmennene i junior-VM fikk merke dopingkontrollørenes iver. Timo André Bakken tok sølv på sprinten søndag, men fikk ikke oppleve å delta under blomsterseremonien umiddelbart etter målgang. Da var han allerede tatt med til dopingkontroll. (ANB)

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere