MARBELLA/OSLO (Nettavisen): 20-åringen var regnet som et av de største talentene i landet, og tok tidlig turen til tysk fotball og Schalke 04.
Han levde guttedrømmen, og var på vei opp og frem. Plutselig begynte kroppen å respondere dårligere og dårligere på trening, og så ventet et lengre sykehusopphold.
Svarene viste at bergenseren hadde fått den utbredte sykdommen kyssesyken. Han hadde derimot aldri sett de ettervirkningene han nå står overfor.
Men først må vi skru tiden noen år tilbake, for å få bredere forståelse for hva han har vært igjennom det siste halvåret.
Lørdag spiller Fredrikstad treningskamp mot erkerival Sarpsborg 08. Kampen ser du hos Nettavisen og Direktesport fra 14:00!
Bundesliga-debuten
Etter store deler av barndommen som Brann-spiller, tok bergenseren det tunge valget om å forlate rødtrøyene for å ta nye steg i karrieren.
– På den tiden var det veldig få som kom inn på A-laget av de unge under den ledelsen som var da. Så da tenkte jeg og agenten min at det var bedre å prøve seg et annet sted. Da hadde Schalke sett meg på en landslagssamling og var fornøyd med det de hadde sett.
Den daværende 18-åringen fikk vist seg fram på flere treninger, og fikk gladnyheten etter kort tid.
– Jeg signerte kontrakten der i slutten av januar 2020, og fikk en god start på oppholdet mitt. Men så kom som kjent koronaen, og da endte jeg opp med å flytte hjem til Bergen i nærmere fire måneder. Som var helt jævlig for en meg som akkurat hadde fått oppfylt drømmen, selv om det var hyggelig å være hjemme naturligvis, forteller han om måneder som tydelig var belastende for ham.

Nordmannen bodde i det herjede området. Nå tikker meldingene inn
Løsningen ble å trene med flere av fotballkompisene fra Bergen, som også måtte reise hjem fra sine respektive klubber i utlandet.
– Det var vel ulovlig, men nå skader det vel ikke å fortelle det, sier unggutten og ler.
Da ting var mer tilbake til normalen fikk Maden tillit hos Bundesliga-klubben, og 13. mars 2021 kom debuten i den tyske toppdivisjonen.
– For en ung nordmann var det selvfølgelig helt sykt å få muligheten på trening, og så i kamp. Å spille sammen med profiler som Shkodran Mustafi og Sead Kolašinac er jo litt sånn «wow, dette er mitt liv».
Laget rykket til slutt ned, og det var her ting begynte å endre seg. Schalke og Maden bestemte seg for å skille lag, og den unge bergenseren innledet samtaler med belgiske Cercle Brugge.
Da kom sykdommen som har stått for en brutal brems av karrieren.
– Trodde jeg skulle dø
Formen ble dårligere, og i løpet av få dager var Mikail innlagt på sykehus med en alvorlig «superinfeksjon» som senere viste seg å være kyssesyken. En kombinasjon av halsbetennelse, lungebetennelse og influensa gjorde at han ble værende på sykestua i åtte dager.
– Jeg var så dårlig at jeg faktisk trodde jeg skulle dø. Halsen min hadde vokst seg ti ganger så stor, og jeg var fullstendig ute. Det var en følelse jeg ikke unner noen. Rett og slett forferdelig.

Hadde suksess i fjor. Nå vender han tilbake
Han visste at rehabiliteringen kunne ta tid, og det har det også gjort.
– Enkelte får jo faktisk ME (kronisk utmattelsessyndrom) og sliter med ettervirkninger resten av livet, mens andre blir friske fort. Men jeg har blitt rammet ganske hardt, og sliter fortsatt med energinivået i det daglige. Noe som er, og har vært utrolig tøft psykisk. Man må passe på å ikke presse seg for tidlig, for da kan det gå galt.
Overgangen til Belgia gikk i vasken, men Obos-klubben Fredrikstad sto klare med åpne armer.
– Det føltes veldig riktig å komme hit, og starte prosessen med å komme tilbake. Jeg ble litt ivrig i begynnelsen, og begynte opptreningen for tidlig. Vinteren har derfor blitt brukt til å bygge seg opp igjen, i et rolig tempo.
Dette er kyssesyken:
Kyssesyken er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV), et virus som tilhører gruppen herpesvirus.
Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Som regel medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt.
Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du kan føle deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen.
De fleste er tilbake på skole eller i arbeid i løpet av 1-4 uker, men det kan ta opptil to måneder, eventuelt enda lengre tid.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Jobber med seg selv
Sykdommen har gjort at Maden har tatt enkle grep i hverdagen for å være best rustet i veien tilbake til «normalen».
– Fotball er altoppslukende, og det er vanskelig å få ting på avstand. Jeg pleier derfor å sette av en til to timer om dagen til å «tømme hodet», og gjøre noe helt annet.

Marerittbeskjed for Obos-spiller
– Det kan være å spille Playstation eller se på en serie, eller gå seg en lengre tur. Her i Marbella har jeg blant annet tatt turen inn til byen på dagtid, og bare sett i butikker og fått litt andre inntrykk. Det har vært et avgjørende grep for meg.
Nå venter en potensiell rekordjevn Obos-ligaen, hvor FFK er en av utfordrerne til å ta turen én divisjon opp.
– Jeg mener absolutt at vi er å regne med i den kampen, og det arbeidet vi legger ned nå skal forhåpentligvis gi oss et fortrinn. Nå håper jeg bare at kroppen min blir helt bra, så får jeg også vært med på laget, avslutter han.
Lørdag spiller Fredrikstad treningskamp mot erkerival Sarpsborg 08. Kampen ser du hos Nettavisen og Direktesport fra 14:00!