Siden 2005 har det ofte vært en viss uenighet om hvem som har vært tidenes beste syklist.

Noen har hevdet at det er Lance Armstrong, mens andre har sagt Eddy Merckx.

Nå er det i hvert fall ingen tvil rundt spørsmålet.

Samtidig er Merckx selv tatt for doping tre ganger, i en tid før virkelig tung doping var vanlig. Han har også alltid vært en venn av Lance Armstrong.

Dette var vanskelig
Derfor reagerte han med skuffelse over innrømmelsene til vennen.

- Han innrømmet det og det var vanskelig å høre. Vi var ganske nære og han så meg ofte rett i øyene når vi diskuterte doping og han sa selvfølgelig nei, sier den nå 67 år gamle belgieren.

- Siden USADA publiserte rapporten, så jeg for meg at ting kunne gå dårlig for han. Skuffelsen min var stor allerede da, men den er enda større nå, sier Merckx til belgiske Le Soir.

Sitatene kan sikkert fremstå provoserende for mange, men faktum er at Eddy Merckx ble mottatt som en helt i Belgia etter at han ble kastet ut av giroen i 1969 på grunn av doping.

Det forteller procycling.nos sykkelekspert Gino Van Oudenhove.

- Jeg kjenner best til testet i giroen. Da ble han mottatt som en helt da han kom hjem til Belgia. Alle trodde han var blitt lurt, bemerker Van Oudenhove.

Bekymret for rytterne
Eddy Merckx vier sine tanker på dagens ryttere. Årsaken er Armstrongs utsagn om at det er umulig å vinne Tour de France uten doping.

- Det er en katastrofe for andre ryttere. Det er så enkelt og hyklersk. Armstrong-æraen har vært vanskelig for sykkelsporten og kom etter Festina-affæren hvor vi oppdaget EPO og så videre.

- Men det er ingen grunn til å si at noen ikke kan vinne Tour de France uten doping. Når andre ryttere i dag hører det, vil de ikke bli glade, sier han sarkastisk.

Understreker skuffelsen
Men i det store og det hele er den belgiske folkehelten mest skuffet. Noe han også understreker.

- Jeg vil bare understreke hvor skuffet jeg er og jeg så det ikke komme. Jeg vet ikke hvordan han kunne komme til dette stadiet, å lyve til alt og alle hele tiden.

- Jeg håper bare at dagens ryttere ikke vil bli desillusjonerte av denne nyhetene, fordi der er de som får jobben sin under permanent mistanke. Det er ikke lett, men mine første tanker går til dem, avslutter Merckx.