*Nettavisen* Sport.

Sykkelproffer til Norge

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Tour of Norway kan invitere flere av verdens beste lag i 2012.

21.09.11 19:59

KØBENHAVN/OSLO (procycling.no): - Vi ønsker at laget til Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) og laget til Edvald Boasson Hagen (Team Sky) kommer hit. En oppgradering av rittet vil i prinsippet innebære at verdens beste sykkellag står på startlisten neste år, sa rittdirektør Birger Hungerholdt til procycling.no i slutten av mai.

Det var uken før Tour de Norway ble arrangert for første gang.

Rittet ble en stor suksess, men neste år vil arrangøren Cycling Event Norway at det skal bli enda bedre.

Torsdag - i København - ble det kjent at Tour of Norway har fått oppgradert status av UCI, noe som betyr at rittet kan invitere flere World Tour-lag til Norge.

17. mai?
- Vi er inne i en prosess med Pat McQuaid (den internasjonale sykkelpresidenten). Kalenderen for neste år er godkjent og der har Tour of Norway blitt oppgradert til 2.1-status, forteller den norske sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen, til procycling.no.

Men ikke alt gikk som den norske arrangøren håpet. I stedet for et femdagers proffritt mellom 1.-6. juni, har UCI (det internasjonale sykkelforbundet) foreslått å legge rittet fra 16.-20. mai.

- 17. mai kan bli en utfordring for oss. På den ene siden vil det være en flott måte å presentere Norge på, men det fører også til en del praktiske utfordringer.

Dersom man ser på den internasjonale sykkelkalenderen vil en slik plassering kollidere med Giro d'Italia og Tour of California.

- Men jeg tror ikke så mange av rytterne som skal til Italia, hadde vært aktuelle for start hos oss, medgir Tiedemann Hansen.

- Fantastisk norgesreklame
Verre kan det imidlertid bli å finne arrangørby og frivillige denne dagen. Derfor foregår det fremdeles en dialog med UCI på dette punktet.

- Vi vet at vi blir oppgradert, og at vi får et femdagersritt med proffer i Norge neste år. Men datoen diskuterer vi fortsatt. Det som vel er klart er at rittet blir arrangert en eller annen gang fra 15. mai og utover, legger han til.

Tour of Norway-arrangør Birger Hungerholdt var også en glad mann i VM-byen København, onsdag:

- Dersom vi får til dette, blir det fantastisk norgesreklame. Vi har i hvert fall én fordel: Det er lite biler ute denne dagen, sier Hungerholdt til procycling.no.

- Hva betyr det at UCI har bestemt å oppgradere Norges største sykkelritt?

- Dette er noe vi har jobbet hardt for i mange år, så det er helt strålende, svarer Hungerholdt.

50 prosent av lagene i neste års Tour of Norway kan være World Tour-lag. Resten av lagene må være profesjonelle kontinentallag, kontinentallag eller nasjonslag. Det er altså ikke muligheter for klubblag.

Det betyr at det er god plass til BMC (Thor Hushovd), Sky (Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug), Katusja (Alexander Kristoff) og Gabriel Rasch (ikke kjent hvilket lag han sykler for enda) - hvis de finner spillerom i deres travle program.

PS! UCI offentliggjorde onsdag at VM i 2015 arrangeres i Richmond, Virginia (USA).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.