RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alvaro Barrientos (scanpix)

Sykkelsjef krever Riis-respons etter avsløringer

Sist oppdatert:
Tyler Hamilton hevder Bjarne Riis introduserte han for to av sykkelsportens verste dopingleger.

Toscana, 31. august 2001. Bjarne Riis møter sin nye signering, den tidligere US Postal-rytteren Tyler Hamilton, for en uformell samtale over et glass vin.

- Har du noen gang prøvd en blodoverføring?

Jeg ristet på hodet. Bjarnes blå øyne lyste opp.

- Det må du gjøre. Du kommer til å like det.

I boka vedgår Hamilton at han løy i sitt møte med Riis (han tok sin første blodoverføring foran Tour de France to år tidligere). Han oppgir i «The Secret Race» at han ikke kjente Riis godt nok, og at han ikke «ønsket å forråde» sin tidligere venner i US Postal som årsakene til at han spilte uvitende.

Satt i kontakt med Fuentes
Hamiltons møte med Riis var starten på amerikanerens CSC-opphold. Ifølge 41-åringens mye omtalte bok spør Riis om dopingmetodene i US Postal-laget, skryter av blodoverføringene som sikret han seieren i 1996-utgaven av Tour de France og utleverer telefonnummeret til legen Eufemiano Fuentes.

Fuentes omtales av Hamilton som «mannen som skulle definere livet mitt de neste årene», mens Riis skal ha introdusert spanjolen som «en velrespektert spansk lege, med solid erfaring, etter å ha jobbet med toppryttere i årevis».

Bjarne Riis har innrømmet utstrakt dopingbruk i sin aktive karriere.

I boken demonstrerer dansken effekten av blodoverføringer overfor Hamilton ved å forklare at han selv tok tre i forbindelse med Tour de France-seieren i 1996. En like før rittet startet og en på hver av hviledagene.

«Det var som rene ungdomskilden», heter det i boken.

Stod for testosteron, EPO og blodoverføringer
Det var altså denne sommerkvelden i Toscana Riis angivelig overleverte Fuentes telefonnummer. Den påfølgende våren, altså i 2002, oppsøkte Hamilton den spanske doktoren i Madrid.

«Han så mer ut som en filmstjerne, enn en doktor. En høy mann i midten av førtiårene med mørke øyne, glattkjemmet hår, pilotbriller, lindress og italienske sko», forklarer Hamilton.

Boken skildrer en businessmann med kontakter og assistenter over hele verden, et dusin hemmelige telefoner og som deltok på medisinske konferanser i forkledning. Hamilton ønsket at Fuentes «skulle holde meg med testosteron og Edgar (EPO, vår anm.), og stå for blodoverføringene. Ikke noe mer enn det».

«Ingen problemer», var responsen fra spanjolen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RIIS: Skal angivelig ha introdusert Tyler Hamilton for både Fuentes og Cecchini.
RIIS: Skal angivelig ha introdusert Tyler Hamilton for både Fuentes og Cecchini.

Dopinglegen tok betalt for hver overføring, samt det boken omtaler som «medisinene». Ved store seire, som for eksempel en etappeseier i en Grand Tour, ønsket han en bonus.

«50.000 om jeg vant Tour de France, 30.000 for podiet, 30.000 for Giro d’Italia, 20.000 for podiet og 30.000 for et WorldTour-ritt», oppsummerer Hamtilton i boken.

Amerikaneren tok fly til Madrid eller Barcelona og taxi til Fuentes’ kontor. Iført solbriller og baseballcap ble han ikke gjenkjent. Møtene ble avtalt via tekstmeldinger og Hamilton returnerte samme dag.

Klientliste: Ullrich, Petacchi, Cancellara...
Hamilton hevder videre at Riis introduserte han for en annen dopinglege – Luigi Cecchini, som i boken omtales som Hamiltons «hemmelige våpen».

Italieneren har vært en nær støttespiller og venn for Riis gjennom store deler av danskens karriere. Dansken ansatte italieneren i CSC da han inntok en lederrolle i det danske laget. Hamilton ble introdusert for Cecchini kort tid etter han signerte for CSC og ble fortalt at han «ville hjelpe han å nå det neste nivået».

Jan Ullrich, Marco Pantani, Gianni Bugno, Michele Bartoli, Alessandro Petacchi, Mario Cippolini og Fabian Cancellara var angivelig blant italienerens klienter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CANCELLARA: Er ifølge Hamilton på Cecchinis klientliste, sammen med flere andre prominente navn.
CANCELLARA: Er ifølge Hamilton på Cecchinis klientliste, sammen med flere andre prominente navn.

«En energibar unna Giro-seier»
Med Fuentes og Cecchini som nære støttespillere beskriver Hamilton hvordan han og Riis planlegger å gjennomføre en blodoverføring i 2002-utgaven av Giro d’Italia.

Den spanske legen mener Hamilton behøver to overføringer, en før og en underveis i rittet. Det er blodoverføringen underveis i Giro d’Italia som er problemet.

Antidopingreglementet var strengt og politiet raidet hotellrom og lagbusser, forklarer Hamilton i boken. Det var i tillegg uaktuelt for Fuentes å reise til Italia.

«Bjarne kom opp med løsningen, som la merke til at den femte etappen ble avsluttet en halvtimes kjøring unna Monaco», beskriver boken. «Fuentes skulle møte meg der, tappe blod og oppbevare det i et kjøleskap der. Så, den 17. mai etter Giro d’Italias femte etappe, skulle Fuentes møte oss igjen og foreta blodoverføringen».

Amerikaneren beskriver at de uttrykte bekymring for strømbrudd, da ville blodet bli varmt og dårlig. Hamiltons kjæreste ble derfor igjen for å passe på blodet.

Den daværende CSC-rytteren endte på andreplass i rittet. 1,41 bak Paolo Savoldelli (Index Alexia) og under minuttet foran Pietro Caucchioli. «Jeg følte meg så bra og sterk at jeg glemte å spise. Checchini fortalte meg siden at jeg var en energibar unna seier i Giro d’Italia», uttaler Hamilton i boken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAVOLDELLI: Slo Hamilton i Giro d'Italia, 2004. Amerikaneren var visstnok en energibar unna seieren i rittet.
SAVOLDELLI: Slo Hamilton i Giro d'Italia, 2004. Amerikaneren var visstnok en energibar unna seieren i rittet.

CSC-lege visste ingenting
Legen Joost De Maeseneer har jobbet for Bjarne Riis i nesten 15 år og var snavrlig for CSC-rytternes helse da Tyler Hamilton syklet på laget. De Maeseneer forteller at de er ilagt munnkurv, men velger å uttale følgende til Ekstra Bladets nettsider:

- Jeg vil gjerne slå fast at jeg ikke har noe kjennskap til det Tyler forteller.

Som lege i det danske laget hadde De Maeseneer tilgang til alt som angikk Hamiltons helse, allikevel vet han ingenting om amerikanerens forhold til Fuentes og Cecchini.

- Jeg kan slå fast at jeg og lagets øvrige medisinske personell ikke samarbeidet om de aktiviteter det nå er snakk om. Aldri, aldri, forteller han.

- Dere samarbeidet ikke, men var du bekjent med Tylers samarbeid med Fuentes?

- Nei, nei. Det ante vi ingenting om. Absolutt ingenting, fortsetter han.

Dansk sykkelsjef: - Si noe, Bjarne
Avsløringene i boken vekker selvfølgelig stor oppsikt i Danmark. Tom Lund er sjef i det danske sykkelforbundet (DCU) og mener Riis burde si noe mer enn «ingen kommentar».

- Det er vanskelig å si hva det hele ender med, men jeg føler at situasjonen er så alvorlig at Bjarne Riis skylder omverdenen en skikkelig forklaring, uttaler Lund til Ekstra Bladets hjemmesider.

Lund legger til at situasjonen tilsier at UCI – Det internasjonale sykkelforbundet – debatterer det hele under verdensmesterskapet i landeveissykling, senere denne måneden, selv om han ikke har lest boken.

Saxo Bank-Tinkoff Bank har aldri uttrykt noe annet enn støtte til den omdiskuterte lagsjefen. Tyler Hamiltons bok endrer ikke den situasjonen. Bjarne Riis avviser at Hamiltons påstander medfører riktighet overfor sporten.dk, uten å ville uttale seg ytterligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere