«Jeg forstår ikke. Hvor? Jeg forstår ikke. Når krasjet jeg? Jeg forstår ikke, hvor lenge siden er det?»

Det var ordene til Chris Horner etter den 7. etappen i Tour de France i fjor. Først åtte måneder senere var han tilbake i konkurranse, i det italienske storrittet Tirreno-Adriatico.

Med flere sammenlagtstjerner på startstreken var det neppe mange som så på Horner som en potensiell vinner. Det hadde en brukket nese, ribbeinsbrudd, skader i foten og ankelen, akutt hodepine og en blodpropp siden juli i fjor sørget for.

Les mer og se video:Åtte måneders pause etter skrekkvelt

Imponerende
Men amerikaneren er ikke som alle andre. Der mange 40-åringer hadde lagt vekk sykkelen, forberedte Horner seg til en ny sesong.

På lørdagens harde etappe i Tirreno-Adriatico satt Horner med de beste. Dermed overtok han ledertrøyen i rittet, åtte måneder siden skrekkvelten i Tour de France.

- Det er absolutt imponerende det han gjør. Jeg er kjempeoverrasket og hadde aldri trodd han skulle gjøre det så bra, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

- Han må være veldig flink til å trene seg i form, og ikke minst ha en stor treningsmoral. Mange ville nok blitt redde og trukket seg tilbake, så dette viser hvor mye han elsker det han driver med og hvor profesjonell han er overfor avtalen til laget.

Horner og Aamodt
Kaggestad velger å sammenligne Horner med en av Norges største idrettshelter.

- Han kommer tilbake og viser at han har en spesiell drive, akkurat sånn som Kjetil André Aamodt hadde. De gir seg aldri selv om de blir skadet.

Den tidligere proffsyklisten mener at alderen kan ha hjulpet Horner på veien til nok en ny sesong.

- Jo eldre man blir, jo mer treningen har man bak seg og dermed et godt grunnlag. Da er det kanskje lettere å komme seg i form. Likevel er det mange som mister treningsmoralen med alderen, men Horner har fortsatt en god moral.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høy moral
I sykkelsporten er det en utbredt mening om at man må kjøre ritt for å komme i form. Horners utrolig prestasjon på lørdag kom uten ritt i beina. Konkurrentene hans hadde derimot kjørt flere ritt tidligere på sesongen.

- Dette viser kanskje at det ikke er så viktig å kjøre ritt, bare man har høy treningsmoral og trener systematisk på egenhånd. Jeg har snakket med Gabriel Rasch, og han er fortsatt sliten etter Oman. Det har vært mye reising og det tar på. Da er det kanskje bedre å være på samme sted.

Selv om det er mye skader i sykkelsporten, kan ikke TV2s ekspertkommentator komme på noe lignende comeback etter en skade som Horners.

- Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende. Det er rått.

Kan vinne sammenlagt
Med en syv sekunders ledelse med tre etapper igjen kan amerikaneren vinne Tirreno-Adriatico sammenlagt. Nærmest ligger tsjekkiske Roman Kreuziger.

- Horner virket kjempesprek i går (lørdag). Det var han som tettet luken til Kreuziger, selv om Liquigas satt med to mann, skryter Kaggestad.

Chris Horner selv har også troen på at sammenlagtseieren er innen rekkevidde.

- Det er tett mellom meg og Kreuziger, og vi er ganske like på tempo, så det kommer til å bli en fight. Beina mine føles veldig bra, så jeg skal i alle fall prøve å vinne, sa rytteren, som er født i Japan, til RadioShacks hjemmeside.

Tirreno-Adriatico avsluttes med en 9,3 kilometer lang tempo på tirsdag. Søndagens etappe avsluttes på toppen av et fjell, mens det går opp og ned på hele mandagen.