Gå til sidens hovedinnhold

Sykkelstjerne møtte tysk dopdoktor

- Det gjorde utøvere fra mange andre idretter også, presiserer Marcel Kittels sjef.

Tysk idrett har fått en ny dopingsak å stri med. Denne gangen dreier det seg om totalt 29 utøvere fra blant annet friidrett, skøyter og sykling.

De mest profilerte utøverne er den tyske medaljegrossisten Claudia Pechstein (39), skøytekollega Judith Hesse (29), den tidligere 800-meterløperen Nils Schumann (32) og stortalentet Marcel Kittel (23).

Tradisjonen tro, har Kittel – altså syklisten – fått mest oppmerksomhet av disse, men faktum er at denne etterforskning rettes mot legen Andreas Franke, og ikke enkeltutøvere.

Hos Franke i 2008
Franke var ansatt ved en klinikk i Erfurt mellom 2005 og 2011. Her utførte han medisinsk behandling for en rekke tyske OL-deltakere og utøvere i aldersbestemte klasser.

I 2008, da Kittel var 20 år, bekrefter hans nåværende arbeidsgiver, Project 1t4i, at unggutten besøkte Franke og ble utsatt for hans omstridte behandlingsmetoder.

- Marcel besøkte legen når han var syk, eller på vei til å bli det, slik mange andre utøvere også gjorde. Han fortalte meg at han i 2008 også fikk UV-behandling av denne legen. Han var syk, han ble sent dit og legen ga ham denne behandlingen.

- For Marcel var det en vanlig lege som behandlet ham ved sykdom. Så vidt jeg vet, men jeg er ingen ekspert på området, var denne behandlingen ikke forbudt på den tiden, uttaler generalmanager Iwan Spekenbrink i Project 1t4i til cyclingnews.com.

Pechstein felt i 2009
Den omtalte behandlingen gikk ut på å utsette blodet for ultraviolett stråling, før det ble injisert tilbake i kroppen.

I utholdenhetsidretter ville man i dag kalt dette for bloddoping.

Pechstein ble utstengt fra skøytesporten i to år på grunn av unormale blodverdier i 2009.

Hun har hele veien nektet for å ha gjort noe galt.

- I løpet av karrieren min har jeg aldri dopet meg, tatt ulovlige midler eller benyttet meg av ulovlige behandlingsmetoder, har hun uttalt til Bild-Zeitung.

- Åpner sak mot syklist
Det var den tyske TV-kanalen ARD som først kom med opplysningene om den voksende, tyske dopingskandalen via programmet «Sportschau», søndag kveld.

Dersom det er hold i beskyldningene mot Andreas Franke, vil saken få store konsekvenser for tysk idrett.

Det tyske antiodopingbyrået (NADA) skal ifølge TV-kanalen ARD ha åpnet etterforskning mot skøyteløper Hesse og en ikke navngitt syklist, mens de øvrige 26 utøverne foreløpig ser ut til å gå fri.

- Det er riktig at vi har åpnet etterforskning mot en syklist, og at snart starter prosedyren mot ham, uttaler Lars Mortsiefer i NADA.

Ingen sanksjoner mot Kittel
Spekenbrink i Project 1t4i understreker at han ikke tror Kittel har brutt idrettens regler ved å besøke en lege som var en del av støtteapparatet tyske olympiere benyttet seg av ved sykdom. Det er heller ikke foretatt kontooverføring mellom de to partene, slik man ofte finner ved andre former for lysskye behandlinger innenfor sporten.

- Dette er ikke en etterforskning av Marcel, påpeker Spekenbrink.

- Som lag har vi ikke blitt informert av verken UCI, politiet eller NADA. Heller ikke Marcel har hørt noe fra disse instansene. Dette ser ut som en etterforskning mot en tysk lege hvis praksis ble finansiert av offentlige midler. Alle utøvere på et visst nivå fra mange forskjellige idretter, oppsøkte denne legen, presiserer han.

På tross av 1t4is strenge etiske regelverk, er det verken opprettet etterforskning eller andre tiltak mot Kittel innad i laget.

Syklisten har derimot sagt seg villig til å bistå etterforskerne i saken mot Franke.

Kilder: Der Spiegel/cyclingnews.com/ARD/aha

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken