*Nettavisen* Sport.

Sykkeltalent nektes OL-plass

Foto: Ronny Nyhus (www.crampfix-nakamura.no/)

Norges Cykleforbund oppfordrer til taushet rundt kontroversiell OL-vraking.

14.06.12 15:09

Norge arrangerer verdens største terrengritt på sykkel årlig. Det er selvsagt Birkerbeinerrittet det er snakk om.

På tross av et enormt salg av sykler og stor interesse rundt vårt største ritt, sliter vi med å hevde oss internasjonalt på herresiden.

På kvinnesiden ser det langt bedre ut.

Gunn-Rita Dahle Flesjå ble nylig europamester. Lene Byberg (som for tiden er skadet) har vunnet verdenscupritt og Elisabeth Sveum har vunnet verdenscupritt for U23. Hun har også bronse fra europamesterskapet for U23-ryttere i 2011.

Sistnevnte er nøkkelen til denne saken.

Sveum har en stor del av æren for at Norge er kvalifisert til OL med to plasser. Likevel får hun ikke dra til London. Norges Cykleforbund har rett og slett valgt å si fra seg én av to OL-plasser til en nasjon som i utgangspunktet ikke er kvalifisert til lekene.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Raser mot forbundet
Journalist i bladet Terrengsykkel, Henrik Alpers, er ikke spesielt imponert over forbundets håndtering av uttaket.

- Det som er sørgelig er at forbundet ikke har presset Olympiatoppen. På herresiden på landevei har de alltid jobbet for å få med flest mulig utøvere, uansett nivå. Forbundet er ikke interessert i å ha med andre enn en gullkandidat, sier Alpers til procycling.no

I en artikkel skrevet på nettsiden til bladet, terrengsykkel.no, hevdes det at forbundet tjener store penger på terrengsykling. Først og fremst gjennom inntekter fra turryttere som løser lisens.

Likevel vil ikke forbundet sende ryttere i disiplinen til det største internasjonale mesterskapet som finnes.

Forbundet ville ikke at saken skulle komme ut
På sin private blogg skriver Alpers at det ble kommunisert til Sveums lag, Team Crampfix Nakamura, at forbundet ikke ville ha oppmerksomhet rundt dette.

Her er et utdrag for bloggen:

Det som er enda mer pinlig, er at hennes eget forbund, Norges Cykleforbund, har bedt om at laget hennes, Team Crampfix Nakamura skal være stille om saken, for «ikke å forstyrre prosessen». Norges Cykleforbund, som altså skal være hennes viktigste støttespiller i kampen for å sanke internasjonale toppresultater, er i stedet blitt hennes største nemesis. Forbundets ønske om ro rundt saken passer veldig godt med UCIs frist for å melde inn utøvere, som forfaller i morgen. Litt ro rundt saken ville gjort det langt enklere for Norges Cykleforbund på mandag å si at «dette er det nå for sent å gjøre noe med».

- Man ber om at det ikke snakkes om, det er ganske pinlig, kommenterer Alpers til procycling.no.

Etter det procycling.no erfarer, er det sportssjef Steffen Kjærgaard som er ansvarlig for beskjeden til Sveums lag. Kjærgaard er ikke på jobb på forbundskontoret torsdag. Han har ikke besvart procycling.nos henvendelser, og procycling.no vet også at han ikke har besvart henvendelser fra kollegaer på forbundskontoret før langt ute på dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ronny Nyhus

Sendte ni herrer til VM i 2009
Til VM i Mendrisio i 2009 hadde Norge ni mann kvalifisert til landeveisrittet. Vi hadde åpenbart ikke ni ryttere som var gode nok sportslige til å hevde seg i rittet, men forbundet sendte full tropp til rittet.

Landeveissykling er en form for sykling som krever langt mer av et kollektiv, enn terrengsykling. Like fullt er det åpenbart er at den samme linjen ikke følges fra gren til gren, i det samme forbundet.

- Det er vanskelig å sammenligne VM og OL, siden VM er hvert år, mener Alpers.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.