Gå til sidens hovedinnhold

Sykkeltalent tilbake etter kraniebrudd

Martin Stendahl veltet og fikk to brudd på kraniet, en sesong på sidelinjen og ingen kontrakt for neste år.

STOKKE (procycling.no): Det var i et dansk cupritt i midten av april det kunne gått helt galt for sønnen Martin (21) og familien Stendahl fra Stokke i Vestfold.

OneCo-Mesterhus-rytteren (nå OneCo-Trek, red. anm.) gikk i bakken med rundt 20 andre ryttere – i 70 kilometer i timen.

Deretter ble han liggende livløs igjen på asfalten.

- Den hjelmen reddet livet hans. Det er det ingen tvil om, sa daværende sportsdirektør Fred Arne Enger til procycling.no.

Satser sykling på fulltid
Unggutten åpnet heldigvis øynene igjen og så rundt seg med et tomt blikk. På sykehuset i Viborg konstaterte de to brudd på kraniet og en kraftig hjernerystelse. Han blødde også kraftig fra bakhodet.

Over sju måneder senere besøker procycling.no familien Stendahl i en romslig enebolig i utkanten av Stokke sentrum. Martin er for lengst tilbake på sykkelen igjen, og er fast bestemt på at han en dag i framtida skal bli sammenlagtrytter.

Nå trener han på fulltid i håp om å realisere sine drømmer som landeveissyklist.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Familien signaliserer at de har lagt den stygge ulykken bak seg, men Martin bedyrer likevel at han ikke er helt fornøyd med behandlingen han fikk hos OneCo-Mesterhus i etterkant av smellen.

- Det bør være enkelt for de fleste å forstå at det tar tid å komme seg etter et brudd på kraniet og tilhørende kraftig hjernerystelse. Jeg tror ikke noen andre kontinentallag hadde sparket meg på det grunnlaget. Så ja, jeg syns sånt sett syns jeg de burde støttet meg bedre, sier unggutten fra Tønsberg.

- Skulle du helst blitt værende i Team OneCo-Trek?

- Selvfølgelig ville jeg helst syklet for et kontinentallag også i 2013, hvor matchingen er best og det er muligheter for å sykle flere løp i utlandet. Det er viktig for meg å ha et lag som tror på meg, og at det sportslige og organisatoriske er på plass. Det skal sies at jeg syntes den tidligere ledelsen ved sportsdirektør Fred Arne Enger, og assisterende sportsdirektør Lars Junker, støttet meg bra og jeg følte de tok skaden min på alvor. De var for eksempel med i sykebilen rett etter velten. Jeg vil også berømme lagkameratene mine for sympatien de viste, og jeg følte de virkelig brydde seg om meg. Det varmet i en tøff periode.

- De burde tatt bedre vare på ham
Rune Stendahl, far til Martin, er selv arbeidsgiver, og er ikke imponert over måten sønnen han har blitt behandlet etter skaden.

- Han har ikke fått anledning til å vise hva han er god for på grunn av skaden. Jeg har vært arbeidsgiver i mange år selv. Jeg syns de burde tatt bedre vare på ham og gitt ham en sjanse. Det er det i hvert fall normalt å gjøre i arbeidslivet.

Selv om ambisjonene er høye er far og sønn Stendahl likevel fornøyde med at karrieren fortsetter i Team Vestfold:

- En fordel med Team Vestfold er at vi kan kjøre kermissritt i Belgia på vårparten, det kan man ikke med kontinentallag, påpeker han.

Kermissritt er korte og hurtige ritt som mange nordmenn bruker som oppkjøring til sesongen. Det var for eksempel her Hoelgaard-brødrene vekket oppmerksomheten til Omega Pharma-Quick-Step.

Hadde kraftig hodepine og øresus
Opptreningen etter ulykken gikk gradvis, og selv om han allerede den påfølgende høsten var tilbake i konkurranse, fikk han streng beskjed om ikke å overanstrenge seg i begynnelsen. I starten kunne 21-åringen heller ikke se på TV, bruke PC, kjøre bil eller gjøre noe annet som kunne anstrenge hjernen.

Han valgte også å besvare spørsmålene våre på mail, før vi tok turen ned til Vestfold for å ta bilder av ham og familien.

Etter velten i 70 kilometer i timen, ble det gjennomført en CT-undersøkelse av hodet på sykehuset. På bildene kunne man se en liten luftboble, i tillegg fikk han en kraftig hjernerystelse og ble generelt kraftig forslått. Det går per dags dato bra, forteller Stendahl som fortsatt går til behandling for skadene han pådro seg under velten.

- Nervene i nakken og ryggen holder meg fortsatt igjen, det får jeg fortsatt behandling for hos osteopat. Den første måneden hadde jeg kraftig hodepine og øresus sammen med svimmelhet og kvalme. Etter seks uker var jeg til MR-undersøkelse, som viste at begge kraniebruddene var leget, men det var fortsatt væskeansamling på innsiden. Det er først den siste tiden kroppen begynner å vise tegn til å være tilbake der den var før, sier Stendahl om velten for drøye syv måneder siden.

Pappa Stendahl innrømmer at det var en tung reise for å hente sønnen på sykehuset i den danske byen.

- Det var veldig tøft å få beskjeden om at Martin var så hardt skadet. Det å knekke en arm eller et bein er en ting, hodeskader er noe annet, da kommer senskader inn i bildet. Jeg har en multihandikappet datter som trenger hjelp til alt her i verden. Så den perioden når man ikke vet hvordan utfallet blir, uansett om ungen 5 eller 25 år, er utrolig vanskelig, og da kommer tankene om at det kanskje ikke går bra. Men om Martin velter ut av en idrettskarriere betyr ikke det noe for meg, så lenge ikke han får varige men, forteller Rune Stendahl.

Han kvier seg heller ikke for å la sønnen fortsette innenfor sykkelsporten, til tross for den stygge velten.

- Jeg tror ikke det er flere skader i sykkelsporten enn andre idretter, men når det først smeller kan det være større konsekvenser. For Martin sin del er jeg glad for at det går den riktige veien. Det at han trekker seg når det går fort sier helsepersonellet bare er en helt naturlig reaksjon etter en sånn smell.

- Slo opp litt av hodeskaden i Tønsberg
Martin er fast bestemt på å fortsette sykkelkarrieren, og komme tilbake på nivået han var på. Han begynte forsiktig å trene igjen når MR-undersøkelsen etter seks uker var positiv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I samråd med overlegen fra sykehuset i Viborg begynte opptreningen med å sykle ti kilometer, og han fikk gradvis lov til å øke belastningen så lenge det ikke var noen form for tilbakefall.

Stendahl fikk med seg noen ritt på høstsesongen, men sier det har vært en prosess å komme tilbake i feltet. Det første rittet etter skaden var på hjemmebane under Tønsberg firedagers, på den andre etappen gikk Stendahl i bakken igjen.

- Jeg slo fortennene gjennom overleppen og slo opp litt av hodeskaden, noe som skapte et tilbakefall. Når jeg ser tilbake, burde jeg nok ikke ha kjørt norgescup i Trondheim helgen etter. Det gjorde at skaden brukte lengre tid på å leges. Man blir utrolig skuffet og oppgitt når man velter på den måten, når ting endelig begynner å gå fremover. Men etter forholdene har det gått greit å komme tilbake i sykkelløp, men jeg tenker mer på konsekvensene nå enn tidligere. Jeg trekker meg når det er glatt og posisjonskamp. Til tross for at jeg veltet i 70 kilometer i timen, har jeg ikke blitt redd for fart. Det var også noe som gikk bedre på slutten av sesongen, forteller Stendahl.

U23-NM er det store målet
Det går stadig bedre på trening for Tønsberg-gutten, og ting begynner å normalisere seg. Fokus på styrketrening i vinterperioden skal gi resultater til sesongen.

- Når man mister så mye trening blir det nesten som å begynne på nytt igjen. Nå er jeg i gang med vintertreningen, føler endelig at ting fungerer igjen.

- Jeg ser mest fram til å prestere på sykkelen og kjenne kroppen fungere igjen. Men selvfølgelig NM for U23 blir det store målet i 2013, sier den offensive unggutten.

Assisterende leder i Team OneCo-Trek, Gunnar Haakenrud, har ingen kommentar til saken, og sier videre at de vil ta eventuelle klager internt.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken