RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/AFP)

Sykkeltopp ber om mer tid

Sist oppdatert:
- Vi trenger fortsatt et par år for å gjenreise sportens troverdighet, sier Pat McQuaid.

Det nærmer seg høytid og et nytt år. Det er tid for å oppsummere, reflektere og se framover.

UCI-president Pat McQuaid har ikke tatt på seg nisselua (ennå). Han innser også at jobben ikke er fullført i forhold til å drive alle juksemakerne bort fra sykkelsporten.

De siste ukene har det for eksempel blitt rullet opp det fransk politi mener er systematisk dopingbruk i det franske kontinentallaget Big Mat-Auber 93.

I tillegg skaper den stadig rullende ankesaken til Alberto Contador fremdeles vond smak i munnen til mange av sportens tilhengere.

McQuaid: - Snart i mål
I et videoklipp som ligger ute på nettsidene til Cycling Weekly, har sykkelpresidenten beskrevet sitt bilde av sporten per desember, 2011.

- Jeg kan nok ikke påstå at vi har gjenopprettet sykkelsportens kredibilitet ennå. Vi trenger fortsatt et par år slik som dette har vært. Da kan vi nok si at oppryddingen er gjennomført, sier Pat McQuaid.

Han kan slå seg på brystet at det verken ble avlevert positive dopingprøver under Giro d’Italia eller Vuelta a España. Den eneste positive testen fra Grand Tours stammer fra russiske Aleksander Kolobnev, som ble tatt med et forbudt vanndrivende middel i kroppen under sommerens Tour de France.

Les også: Så brøt Contador stillheten

Så får man heller spørre seg selv om det er oppløftende eller skremmende at dopingjegerne fakker så få utøvere? Det blir jo fort en høna-eller-egget-diskusjon.

Drømmenes Tour de France
Det er likevel andre ting som vitner om en stadig renere sykkelsport. Under Tour de France virket rytterne mer menneskelige enn tidligere.

Dersom man lå i brudd den ene dagen, var det tøft å henge med den neste. Og ja: Det kostet å kjøre en knalltøff Giro d’Italia i forkant.

At kildevanndrevne ryttere som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Thomas Voeckler og Cadel Evans til tider dominerte rittet, er heller ingen ulempe for dem som kjemper for en ren sykkelsport.

- Alt arbeidet vi har gjort i de senere årene, har begynt å betale seg, mener McQuaid.

- Det biologiske passet fungerer slik vi så for oss. Det samme gjør nulltoleransen mot injeksjoner. Slike tiltak hjelper oss i arbeidet med å gjenvinne troverdigheten, og den endrer holdningene mot doping.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÅRETS SYNDEBUKK: Aleksander Kolobnev.
ÅRETS SYNDEBUKK: Aleksander Kolobnev.

Ro i rekkene blir det uansett ikke før Contador-saken får sin endelige avgjørelse i CAS (idrettens voldgiftsrett) på nyåret.

Så får man heller håpe at titlene deles ut på podiet og ikke via rettssalene en gang i løpet av fremtiden.

Hva tror du? Er troverdigheten på vei tilbake i sykkelsporten, eller vil det fremdeles dukke opp ryttere som higer etter å ta snarveier for å komme først opp fjellsiden? Du kan komme med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere