*Nettavisen* Sport.

Sykkeltopper tause om Armstrong-innrømmelse

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Men Armstrong sier seg villig til å vitne mot dem.

15.01.13 18:50

Lance Armstrong skal være villig til å vitne mot lederne innenfor internasjonal sykkelsport. Det melder The New York Times tirsdag.

I en kort uttalelse sier Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at det ikke vil kommentere disse rapportene før det mye omtale intervjuet med Armstrong sendes natt til fredag norsk tid.

- UCI vil ikke kommentere ytterligere forhold rundt Lance Armstrong før vi har hatt muligheten til å se hans mye omtalte intervju med Oprah Winfrey, sier forbundet i en pressemelding.

- UCI har registrert spekulasjoner i media om intervjuet, samt rapportene om at han endelig har lagt kortene på bordet og innrømmet dopingbruk i løpet av hans sykkelkarriere.

Samtidig oppfordrer de den falne sykkelkongen til å samarbeide med en uavhengig kommisjon som ble nedsatt av UCI til å etterforske hvordan det internasjonale sykkelforbundet har håndtert skandalen rundt Armstrong.

I den knusende rapporten fra Usada, som felte Armstrong i oktober i fjor, antyder det amerikanske antidopingbyrået at UCI har beskyttet amerikaneren, blant annet ved å dekke over en positiv dopingprøve fra Tour de Suisse i 2001.

- Hvis disse rapportene stemmer, oppfordrer vi sterkt at Lance Armstrong vitner foran Den Uavhengige Kommisjonen, som er nedsatt for å etterforske påstandene mot UCI fremmet i Usadas rapport om US Postal Service-laget, heter det videre i pressemeldingen.

Wada, det internasjonale antidopingbyrået, har tidligere sådd tvil rundt kommisjonens reelle uavhengighet fra UCI.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Reuters/Scanpix)

Lance + UCI
Ifølge amerikanske rapporter skal altså Armstrong være forberedt på å vitne mot ledende personer innenfor sykkelsporten. Personer som angivelig har hjulpet det tidligere sykkelikonet å dope seg gjennom hans nesten 20 år lange karriere. UCI mottok donasjoner på 125.000 dollar av Armstrong på 2000-tallet. Kritikerne har alltid hevdet at pengene var betaling for å skjule positiv avlagte dopingprøver.

Les også: - Armstrong innrømmer doping

Mange av texanerens argeste kritikere har lenge hevdet at det har eksistert tette bånd mellom Armstrong og ledelsen i UCI. Det vekker mistanke mot både nåværende president, irske Pat McQuaid, men også presidenten fra Armstrongs storhetstid, Hein Verbruggen. Sistnevnte sitter nå som ærespresident i sportens styrende organ. Nederlenderen har også verv innenfor den internasjonale olympiske komité (IOC).

Verbruggen gikk av som sykkelpresident samme året Armstrong vant sin siste Tour de France. Likevel hevder mange at han fortsatt har stor innflytelse over hva som skjer i UCI. Av de som har jobbet med ham, beskrives Verbruggen som fascinerende karakter, som fostrer like mye respekt som frykt.

Lance sin bestekompis?
Ifølge anonyme kilder som den franske sportsavisen L’Equipe har vært i kontakt med, «er han en av de mektigste personene innenfor all idrett». Jean-Marie Leblanc, tidligere direktør for Tour de France (1994 – 2005) sier at han alltid har irritert seg over Verbruggens vennskap med Armstrong, og viser til at de to snakket på telefonen titt og ofte i hans nærvær. «En erketypisk nederlandsk arbeider, ambisiøs og en ordentlig pengetjener», er Leblancs videre redegjørelse av den tidligere UCI-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Italienske Renato Di Rocco, nåværende vise-president i UCI og gjenvalgt sykkelpresident i Italia for tredje gang, beskriver Verbruggen «som en stor leder», men tilføyer samtidig at han var alltid mer opptatt av det økonomiske, fremfor sportens historie og tradisjoner.

«En eksepsjonell lederskikkelse» er Daniel Baal sin karakteristikk av Verbruggen. Den tidligere sykkelpresidenten i Frankrike mener nederlenderen presset igjennom store reformer i sin tid som president for UCI, men at hans nære forhold til Armstrong var etisk sett taktløst.

Les også: Slik kan Armstrong havne i fengsel

Alain Rumpf, direktør for Global Cycling Promotions (et datterselskap av UCI) er mer positiv. Han beskriver Verbruggen som «en som jobbet både dag og natt og ikke telte timene. Han tok med seg sine kunnskaper fra næringslivet og transformerte sykkelsporten, som fortsatt på mange måter er svært amatørmessig drevet».

Det er altså delte meninger om Verbruggen, men observasjonen av en fortsatt mektig person går igjen. Mye tyder på at det kommer flere avsløringer om forholdet mellom Armstrong og Verbruggen i den nærmeste fremtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.