Sykler skjorta av seg

Foto: Bjørn Heidenstrøm (The Shirt)

Syv land på en måned - Nettavisens «flyktningesyklist» Bjørn Heidenstrøm har fått fart på pedalene. Nå er han i Litauen.

Noen gang hørt om piren i Palanga?

Ikke? I så fall er du knapt den eneste.

Men akkurat der er Bjørn Heidenstrøm nå, etter å ha syklet seg gjennom Norge, Sverige, Finland, Russland, Estland, Latvia og nå altså til Litauen.

«Stranda er superfin»
- Du må dra dit! Stranda er superfin, det er billig å bo, en halvliter koster 13 kroner, folket er hyggelig, og det tar 4 uker å sykle dit via Russland eller 1 time med fly fra Rygge, rapporterer Bjørn Heidenstrøm på bloggen sin fra Østersjøens sørøstlige bredder.

Her kan du lese om ferden:Blogg til The Shirt

Med syv hakk i skjeftet (eller hakk i sykkelstyret), er det cirka 38 land igjen før Heidenstrøm har nådd målet sitt om å sykle til Capetown før fotball-VM i 2010.

Prosjektet «The Shirt» er i samarbeid med Nettavisen og Flyktningehjelpen, og hensikten er å samle fotballfamilien til solidaritet og hjelp til flyktninger.

Symbolet er verdens største fotballdrakt som skal syes sammen av alle draktene Heidemstrøm samler på sin vei, og som skal heises over arenaen i Sør-Afrika.

Heidenstrøm har allerede begynt å tenke på neste VM i Brasil.

Mentalpasient
Heidenstrøm har blitt en liten kjendis, og er intervjuet i flere aviser og på russisk fjernsyn. «Mentalpasient» er en gjenganger i medieomtalen. Ikke fordi han sliter psykisk, men fordi reporterne finner hele The Shirt som et sinnsykt prosjekt...

Andre, derimot, har stor sans for prosjektet. Siste store støttespiller er Fish, som tidligere spilte i bandet Marillion. Når Heidenstrøm tråkker inn i Skottland, står sangeren klar med seng og dusj - og selvsagt med en lokal fotballdrakt.

- Jeg husker dem. Jeg er stolt. Fish har ringt på min mobil. Fish liker The Shirt og kampanjen, skriver Heidenstrøm på bloggen sin.

Får ikke visum
Største problem akkurat nå er å få visum til den russiske enklaven Kaliningrad.

- Jeg sliter med visum til Kaliningrad og tror det blir båt til Polen eller Tyskland fra Klaipeda og derfra sykling østover til Polen, opplyser Heidenstrøm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan følge reisen hans både på blogg, på Flickr og på YouTube.

Her finner du videopplastningene:Theshirtno på YouTube

Her kan du følge reisen i bilder:Fotoalbum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.