*Nettavisen* Sport.

- Da klikket det for Lance Armstrong

MISTET ALT: Lance Armstrong er strippet for all ære - og sine sju Tour de France-titler. I en dokumentar kommer det også fram at han truet Greg Lemond. Foto: Gabriel Bouys (Afp / NTB scanpix)

En uskyldig aviskommentar fikk Lance Armstrong til å rase.

Greg Lemond vant Tour de France tre ganger og er i dag den eneste amerikanske vinneren av verdens største ritt, etter at seirene til Lance Armstrong og Floyd Landis er strøket fordi begge dopet seg til topps.

Armstrong innrømte i januar 2013 at han hadde brukt doping hvert eneste av de sju årene han vant Tour de France.

Etter seieren i 2001, hans tredje strake, startet han en personlig vendetta mot Greg Lemond etter at sistnevnte uttalte seg i en artikkel i avisen Sunday Times, skrevet av David Walsh.

Walsh forteller i den australske ABC-dokumentaren «Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story», som nå er tilgjengelig på NRK.no, at han fikk hjelp av italiensk politi med å bevise at Armstrong hadde tilbrakt 13 dager hos den italienske dopinglegen Michele Ferrari.

Klikk på bildet for å forstørre.

ARMSTRONG-KRITIKER: Betsy Andreau vitnet mot Lance Armstrong. Foto: Galit Rodan (Pa Photos / NTB scanpix)

- To uker senere ringte David Walsh meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Jeg valgte ordene så forsiktig jeg kunne. «Jeg er skuffet over at han treffer Ferrari», forteller Greg Lemond.

- Så spurte David «Om han er ren, er dette det største comebacket i idrettshistorien?». Jeg svarte «Absolutt!». «Men hvis han ikke er ren, da?» spurte Walsh, og jeg svarte «Da er dette den største svindelen».

Lance Armstrong spiste middag sammen med lagkameraten Franke Andreau og hans kone Betsy da avisen med Lemonds kommentar ble publisert.

«Faen ta Lemond! Han er skuffet over at jeg samarbeider med Ferrari», raste Lance Armstrong ifølge Betsy Andreau.

- Det klikket for Lance. Han var rasende under den middagen. «Hvem er det han tror han er? Jeg skal knuse ham!», erindrer Frankie.

Lance Armstrong ringte litt senere direkte til Greg Lemond.

- Lance sa «Kom igjen, seieren din i 1989 var like mirakuløs som min i 1999.» Og jeg sa «Hoi! Det er der du tar feil, kompis. Min var ikke noe mirakel. Jeg jobba livet av meg og vant så vidt, med åtte sekunder. Det var ikke noe mirakel», forteller Greg Lemond.

Armstrong truet Lemond med at han skulle få ti personer til å påstå at Lemond hadde brukt EPO.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE SJOKKERT: Greg Lemond ble truet av Lance Armstrong etter en kommentar han ga til Sunday Times. Foto: Andrew Cowie (Afp / NTB scanpix)


Greg Lemond var rystet etter samtalen, men han var smart nok til å ringe lederen for «Lance Armstrong Foundation», stephen Whisnant. De to snakket sammen i 45-60 minutter.

Dagen etter ringte Armstrong også til Whisnant for å fortelle om samtalen med Lemond. Armstrong påsto at Lemond hadde vært «ute av kontroll og åpenbart full». Det var enkelt for Whisnant å forstå hvem av dem som snakket sant, ettersom han selv hadde snakket med en edru Lemond.

- Det var på dette tidspunktet jeg innså at jeg hadde blitt lurt av Lance. Dagen etter sa jeg opp jobben, sier Whisnant i dokumentaren til ABC.

Se hele dokumentaren på NRK.no.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag