RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De er ikke bedragere, de er kriminelle!

KJELTRINGER: Proffsyklist Will Routley mener dopingtatte utøvere er kjeltringer og kriminelle.
KJELTRINGER: Proffsyklist Will Routley mener dopingtatte utøvere er kjeltringer og kriminelle. Foto: Doug Pensinger (Afp / NTB scanpix)
Sykkelproff med et åpenhjertig innlegg i kampen mot doping.

I mange, mange år har sykkelsporten blitt rammet av flere dopingskandaler.

Mange har tatt et oppgjør med problemet, men ingen har kanskje gått så langt i kritikken som proffsyklist Will Routley, som sykler for profflaget Team Jelly Belly.

I et innlegg publisert av Vancouver Sun går han rett i strupen på dopingsynderne.

Kriminelle
- «Jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte krysse grensen eller avslutte drømmen». Dette er bare en liten smak på alt søppelet jeg har fått høre i det siste, raser Routley.

Han forteller at han blir kvalm av å høre intervjuer med dopingtatte utøvere som mener de har gått over streken.

- Å gå over streken er når du banner i offentligheten. Når du manipulerer en nasjon, stjeler fra sponsorer, og dine medutøvere, og når du lyver til verden om det, så har du ikke gått over streken. Da er du en kriminell!

WILL ROUTLEY mener han er beviset på at man kan vinne, selv om man ikke er dopet.

- Spiller offer
Han har sett seg lei av at media bare publiserer uttalelser til de som har blitt tatt i doping, og dette er noe av grunnen til at han har valgt å skrive innlegget. Nemlig at han vil få frem historien til en ren utøver.

- En vanlig greie for doperne er at de spiller «offerkortet». Uttalelsene er ofte veldig like. Bruker de samme rådgivere?

- Tingen er at ved siden av doping, så har disse utøverne opplevd suksessen som følger med doping. Pallplasseringer i store løp, sånn som Tour de France. De har blitt berømte og tjent masse penger. Alt i fra 300.000 dollar til tre millioner dollar i året. Eller mer om du heter Lance (Armstrong), raser han.

Bullshit!
Mange av de dopingtatte syklistene har gjort comeback etter en stund, og alle har hevdet at de har vært rene. Routley mener det er litt merkelig at utøverne da oppnår minst like gode resultater som de gjorde før de ble tatt for doping.

- Kanskje de har funnet en større kjærlighet til sporten? Eller kanskje det er på tide å kalle det «bullshit»?

Men det finnes også en annen type utøver i denne sporten, og det er de som ikke doper seg.

- Ja, de eksisterer de også. Vi har alle hørt folk gi oss to valg; dop deg, eller slutt med sporten. Men det er et tredje, helt åpentbart valg, og det er å ikke dope seg. Det valget tok jeg for lenge siden, som mange av mine kollegaer.

Routley lever drømmen som sykkelproff, og han tar sterk avstand til doping.

Som gift
- Dop er som gift for alle involverte, inkludert doperen. De psykiske skadene kan bli enorme. Jeg tror ikke disse ønsket å bli kriminelle, men på et tidspunkt velger de å bli det. For meg, hvis du doper deg, så dreper du gleden ved det å konkurrere, fortsetter han.

30-åringen har flere ganger stått på podiet i sykkelløp, selv uten å ha jukset. Han kaller seg selv en suksessfull utøver som valgte den tredje muligheten; å ikke dope seg.

- Når en doper blir tatt, og han blir fratatt medaljene sine, så endrer ikke det mye for de andre som ble rammet av den dumme beslutningen han tok.

- Når Canada sender tre utøvere til OL eller VM, og en av disse utøverne er dopet, så betyr det at en ren utøver, som var fjerdevalg vil bli hjemme. Vi kan ikke gå tilbake i tid og endre dette. Levebrødet til folk blir stjålet!

Tjuvradder
I Canada blir utøvere på «olympisk nivå» betalt penger. Det er kun noen få utvalgte utøvere som får denne støtten, og selv om man blir valgt, er det ikke sikkert man får penger, slik som i Routleys tilfelle.

- Jeg klager ikke, og Sport Canada har ikke gjort noe galt, det er kun noen få som får støtte. Men hvis støtten går til en doper, som har skjedd tidligere, så betyr det at en «ren utøver» ikke får noe.

- Dette er penger, levebrødet til en utøver, som blir direkte stjålet. Det skjer med prispenger, sponsoravtaler og ved uttak til å delta i de store mesterskapene, fortsetter Routley.

Mange av de dopingtatte utøverne har skammet seg i ettertid og angret, og det er noe Routley håper unge utøvere får med seg og bruker som motivasjon til å motstå dopfristelsen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere