*Nettavisen* Sport.

- Dette har jeg fortjent

Thor Hushovd var jublende glad, men kanskje mest lettet, etter at den grønne trøyen var sikret på Champs-Elysées. - Dette er fortjent, gliser han.

25.07.05 09:49

Thor Hushovd-fakta:
Født: 18. januar 1978
Fødested: Grimstad
Land: Norge
Lag: Crédit Agricole
Høyde: 183 cm
Vekt: 82 kg

PARIS (TV 2 Nettavisen): Thor Hushovd skrev seg inn i norsk idrettshistorie med det som er tidenes norske sykkelprestasjon. Etter å ha sikret den grønne trøyen i Tour de France, er han helt der oppe med de andre store navnene.

Veldig stolt
Da det hele var avgjort var han overlykkelig, lettet og litt rørt.

- Jeg er selvfølgelig veldig glad. Dette har vært målet mitt lenge. Allerede for et par år siden begynte jeg å tenke på dette, og jeg har kjempet gjennom hele Tour de France for å klare det, sier Hushovd til TV 2 Nettavisen.

- Jeg har gitt alt hver eneste dag, og nå føler jeg virkelig at jeg fortjener dette. Jeg er superglad, og veldig stolt.

Frysninger
Etter å ha slitt seg gjennom 21 etapper, fire fjellmassiver og Frankrike på kryss og tvers, kunne han endelig ta i mot jubelen på toppen av podiet på Champs-Elysées.

- Det er fantastisk å stå midt på Champs-Elysées i Paris med den grønne poengtrøyen med så mange øyner rettet mot meg. Jeg får frysninger over hele kroppen. Og så skal jeg opp på podiet med Lance etterpå. Det er siste gang han er her, så det er stort å få si farvel til ham.

Kontrollerte
Den siste etappen ble som de ni foregående i grønt. Hushovd satset på å kontrollere rivalene Stuart O'Grady og Robbie McEwen, og tok ingen store sjanser underveis på det glatte underlaget.

- Det er hyggelig å kjøre de første syv-åtte milene inn til byen, men når vi kom inn i Paris var det utrolig glatt. Det var skummelt, men Armstrong tok ansvar og roet ned feltet. Det gjorde han med tanke på helsen til oss alle. Men så tørket det heldigvis opp, og så gikk det fortere mot slutten. Det var hardt, men jeg hadde et kontrollert løp, og tok ingen risiko. Jeg var der sammen med Robbie McEwen og Stuart O'Grady.

- Det kom veldig mange på slutten, så jeg var litt redd en periode, men jeg fikk til en brukbar spurt og kontrollerte det greit inn.

Skal feire
Da nordmannen ankom Crédit Agricole-bussen etter løpet, ventet mor, far, kjæreste og mange venner fra Grimstad. Der og da startet feiringen av bragden, med den første champagne-flasken. Det blir flere utover kvelden.

- I kveld skal det feires. Jeg har fått ned noen kompiser fra Grimstad, så det blir vel full fart, lover han.

- Jeg skal sykle kriteriumsløp om noen dager, men det får vi ta som det kommer. Nå skal vi bare ha det gøy i kveld, sier Thior Hushovd.

De som har vunnet den grønne trøyen uten å ta etappeseire underveis:

2005 Thor Hushovd Norge
1999 Erik Zabel Tyskland
1998 Erik Zabel Tyskland
1989 Sean Kelly Irland
1988 Eddy Planckaert Belgia
1986 Eric Vanderaerden Belgia
1985 Sean Kelly Irland
1983 Sean Kelly Irland
1973 Herman van Springel Belgia
1958 Jean Graczyk Frankrike
1957 Jean Forestier Frankrike
1955 Stan Ockers Belgia

Annonsebilag