RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette kan ødelegge sykkelsporten

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Bråket foran Paris-Nice kan ta rotta på hele sykkelsporten, mener Johan Kaggestad.

Forholdet mellom rittarrangøren (ASO) og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er katastrofalt dårlig før søndagens Paris-Nice.

Rytterne som velger å stille til start i rittet trues med strenge sanksjoner av forbundet (se faktaboks). Dersom de ikke stiller kan mektige ASO finne på å invitere andre lag til sommerens konfektbit Tour de France.

Midt oppe i maktkampen står altså Thor Hushovd og hans franske Crédit Agricole. For hovedsponsoren er et liv utenfor Tour de France utenkelig.

- Dette er maktkamp, og resultatet er at ryttere og lag blir kasteball mellom to organisasjoner, sier sykkelekspert Johan Kaggestad til Nettavisen.

Forsoningsflagg
Torsdag gikk profflagenes interesseorganisasjon (IPCT) ut og vinket med det hvite forsoningsflagget.

President Patrick Lefèvre mener at idrettens voldgiftsrett (CAS) nå bør inn å mekle i konflikten.

- Rytterne er mellom hammeren og ambolten her. Vi ønsker ikke å blande oss inn, men må passe på våre medlemmer interesser, sier han ifølge cyclingnews.com.

Kaggestad tror mekling er en god idé.

- Jeg tror det er lurt å bringe CAS inn på banen. Det er på tide at noen klarer å samle forbundet og de største rittarrangørene. Foran hver sesong må man være enige om hvordan sesongen skal gjennomføres.

-Kan ta rotta på sporten
Kaggestad mener et rådgivningsorgan må etableres for å unngå dramatikken som nå overskygger hele Paris-Nice, kun dager før rittet starter.

- Jeg kan ikke forstå dette. Det er uklokt av UCI å komme med brev og sanksjoner på dette tidspunktet - i stedet for å sette seg ned med ASO og bli enige.

- Hva kan konsekvensen av dette bli for sykkelsporten?

- Det som kan skje er jo at dette tar hele rotta på sykkelsporten til slutt. Pat McQuaid er for så vidt en positiv kar som prøver å rydde opp, men det er den gamle moroa fra Hein Verbruggen (tidligere president) som henger igjen her.

Fransk arroganse
Sykkeleksperten mener at UCI på et langt tidligere tidspunkt burde tatt dopingproblematikken på alvor og at dette har ført til utakt mellom deres egen og arrangørenes måte å jobbe på.

- ASO har sagt at de vil arrangere rittet etter franske regler, hva ligger i det?

- Også det franske sykkelforbundet er underlagt UCI, så dette tror jeg bare har et snev av fransk arroganse over seg. Selv om ASO mener at dette er et nasjonalt ritt, så må de rette seg etter det internasjonale forbundets regler. Jeg tror likevel ikke at franske dopingjegere står noe tilbake for det systemet UCI benytter seg av.

Det omstridte laget Astana er også en del av konflikten. ASO vil ikke invitere lag med dopingfortid til sine ritt, mens UCI mener lagene bør få én sjanse til.

Kastes de beste ut?
ASO er velansett som en mektig part innenfor den internasjonale sykkelverdenen. De arrangerer også Tour de France, Liège-Bastogne-Liège, La Flèche Wallonne, Tour of Qatar, Tour de L'Avenir og Paris-Tours.

Dersom det gjøres alvor av truslene i forkant av søndagens ritt, kan altså dette får store konsekvenser for Thor Hushovd og de andre under sommerens Tour de France.

- La oss si at de 17 beste sykkellagene stiller til start under Paris-Nice da. Skal de da ut av Tour de France også? Det tror jeg ikke noe på. Da blir det anarki. De største lagene har sponsorer som forutsetter at rytterne viser frem logoene under verdens største etapperitt. Derfor er denne konflikten så vanskelig, mener han.

Venter på listene
Kaggestad skal for øvrig kommentere rittet på TV2 sammen med sønnen Mads. Han er derfor levende opptatt av kaoset i forkant av rittet.

- Du sitter bare hjemme og venter på startlistene du nå da?

- Ja, det blir spennende å se hvem som stiller, men jeg tror nok ikke jeg får dem før utpå lørdagskvelden, sier Kaggestad.

PS! Thor Hushovd har hele veien vært klar på at han stiller til start søndag. Han synes det er synd at et politisk spill skal gå ut over utøverne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere