*Nettavisen* Sport.

- Finnes ikke én syklist som ikke har vært dopet

Foto: NTB Scanpix

- De eneste som har vært mer dopet enn rockerne på 70-tallet, er syklistene, sier ekspert.

18.01.13 11:38

I natt la den tidligere sykkelkongen kortene på bordet. I det TV-sendte intervjuet med Oprah Winfrey tilsto Armstrong ha dopet seg til samtlige sju seirer i Tour de France.

- Strengt PR-faglig så er det liten tvil om at Lance Armstrong aldri burde ha stilt opp. Har har ikke oppnådd det man burde forvente, nemlig sympati, medfølelse eller en viss forståelse, sier PR-rådgiver Jarle Aabø i Aabø & Co til Nettavisen NA24.

PR-rådgiveren mener Armstrong fremsto som idrettshistoriens største løgner, uten helt å innse det selv.

- Hans fatale feilgrep var å uttale: «Hadde jeg ikke gjort et comeback, hadde jeg aldri blitt avslørt». Den uttalelsen forteller om en særdeles kynisk mann med stor mangel av empati og selvinnsikt, fortsetter Aabø.

«Alle» er dopet

I intervjuet innrømmet Armstrong at hans vanlige «dopingcocktail» besto av EPO, blodtransfusjon og testosteron. Dopingen startet på midten av 90-tallet, før kreftsykdommen, med kortison.

- Jeg tror ikke det finnes én syklist i hele verden som ikke har vært dopet. Det er idrettsgren som er nedsmeltet, som ikke har noen som helst troverdighet. De eneste som har vært mer dopet enn rockerne på 70-tallet, er syklistene, sier Trond Blindheim, sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo til Nettavisen NA24.

- Er vi med Armstrong ferdig med avsløringene innenfor sykkelsporten?

- Jeg har mine tvil, som grisen sa da den så slakteren. Jeg er sikker på at de doper både seg her og der, også her i Norge, sier Blindheim.

Feil fokus

Armstrong sa han fortsatt elsker sykkelsporten, men forstår at hans troverdighet er borte. Intervjuet ble tatt opp på et hotell i Austin, Texas mandag.

- Sykkelsporten har jo vært skandale på skandale. Sportsjournalistikken er blitt krim. Toppidrett pluss mye penger, er lik doping, fortsetter Blindheim.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim. Foto: Markedshøyskolen


Omdømmeekspertene stiller spørsmål med den voldsomme oppmerksomheten saken får sett i lyset av den alvorlige situasjonen i Algerie.

- For mediene er hans deltagelse i dette showet en stor fest. Samtlige medier hadde dette på topp. Dette til tross at det pågår en alvorlig situasjon i Algerie. Det viser hvilken glupsk appetitt mediene har på en skandalisert syklist fra USA, sier PR-rådgiver Jarle Aabø.

Trond Albert Skjelbred i NOR-PR mener det hadde det vært tøffere og riktigere å gå direkte til WADA USA, antidopingmyndighetene snarere enn å gjøre underholdning ut av tilståelsen.

- Det er for alvorlig. Han har voldt svært mange mennesker stor personlig og økonomisk skade.

- Vil aldri reise seg

Likevel, ekspertene mener i forhold til resten av verden at det var det et viktig intervju, fordi han kom med store innrømmelser.

- Nå har han skrapt søppeldunken tom og verdens beste syklist står igjen som den store løgneren. Det største sviket er mot sykkelsporten og alle de blodfans som har fulgt ham, og ekstra svikefullt blir det ettersom han aktivt brukte kreften som en vesentlig del av sine bragder. Spørsmålet nå er jo om han noen gang hadde kreft, eller om også den diagnosen var bløff, sier PR-rådgiver Haakon B. Schrøder i HBSPR til Nettavisen NA24.

- Omdømmemessig vil Armstrong aldri kunne reise seg, fortsetter han.

HTML EMBED

Hva mener du om intervjuet med Lance Armstrong? Si din mening i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.