*Nettavisen* Sport.

- For farlig til at jeg er bekvem med det

FRYKTER DETTE:Landslagssjef Stig Kristiansen frykter de norske sykkelstjernene kan oppleve situasjoner som dette under VM i Spania. Bildet er av en skadet Josept Jufre, som har veltet under et ritt fra Ponferrada i 2006. Foto: Joaquin Felix (AFP)

Landslagssjef Stig Kristiansen frykter løypa som venter de norske sykkelstjernene.

Landslagssjef Stig Kristiansen advarer mot store steinblokker og stup 100 meter utfor en demning. Han liker ikke VM-løypa som venter landeveissyklistene i Spania.

– Det handler om sikkerheten. Når du ser på bildene fra Ponferrada så ser du store steinblokker i en utforbakke hvor de sykler i 80 kilometer i timen. Det kan hende de setter opp franske sperregjerder, men kjører du i et slikt, gjør det vondt. Og du kan kjøre over gjerdet og ut i et stup. Og går du nok i gjerdet, kan det hende det blottlegger noen av disse kantsteinene, sier Kristiansen til NTB.

Katastrofale følger

Han har vært i Spania og gått gjennom VM-løypa som venter Thor Hushovd, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug i september.

– De store ulykkene vi har sett i sykkelsporten handler ikke om velt i seg selv, men det du stopper i. Det kan få katastrofale følger. Jeg skjønner ikke helt hvordan de kan legge løypa slik, sier landslagssjefen.

Han omtaler løypa som en kraftprøve, passe teknisk utfordrende og tror ikke bakkene blir direkte avgjørende.

– Du har også en skummel, skarp høyresving ut mot en demning. Det skal mye til, men når det kommer 200 syklister som vil være først og kommer i stor fart, kan folk gå over rekkverket. Da er du iallfall ferdig. Det er i ytterste konsekvent. Jeg synes det er litt for farlig til at jeg er bekvem med dette, sier Kristiansen.

Selv over ende

Det er uklart hvordan den spanske arrangøren vil sikre løypa. Norges Cykleforbund har gitt beskjed om at de ønsker en avklaring på hvordan sikkerheten vil bli håndtert.

– Jeg var overbevist om at de skulle sykle den andre veien, men løypa går beviselig med den utforkjøringen. De kan løse det ved å sykle motsatt vei. Det har vært litt kaos for å få VM på plass arrangementsmessig. Det kan hende de har rotet, og det forundrer meg ikke om de egentlig skal sykle den andre veien, sier sportssjefen.

Han har selv vært uheldig på sykkelen nylig.

– Det var bare et hendelig uhell med et gir som glapp og et styre som hang fast i et nettinggjerde. Jeg klasket kneet i noen steiner. Det var ikke høy hastighet eller noe, men jeg slo meg brukbart, forteller Kristiansen.

Ikke noe kakelotteri

Forbundet har store forventninger i VM.

– VM-løypa passer oss bra. Alle våre har egenskaper som kan bli avgjørende. Vi har tre eller fire utøvere med og vil aldri kunne dominere et VM med lagkjøring. Vi kan ikke sette oss foran med åtte mann og kjøre inn brudd. Vi må belage oss på enkeltutøvere og at de drar nytte av sine egenskaper. Det er ikke noe kakelotteri hvor du kan hente vinnerloddet automatisk. Vi drar til Spania med ambisjoner på medaljenivå. Det er ingen hemmelighet, sier landslagssjefen.

Forrige norske VM-gull på landeveien tok Thor Hushovd i 2010. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.