*Nettavisen* Sport.

- Jeg er den beste spurteren

Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters/Scanpix)

Mark Cavendish slo Thor Hushovd 6-1 i etappeseirer, men den grønne trøya tilhører nordmannen.

27.07.09 08:24

Verdens raskeste syklist heter Mark Cavendish. Den unge briten satte et majestetisk punktum for et fenomenalt Tour de France da han gjorde hele feltet til statister på Champs-Elysees i Paris søndag ettermiddag.

Team Columbia-rytteren var i en klasse for seg da han tok sin sjette etappeseier i årets ritt. Cavendish vant også fire etapper i 2008, og er dermed oppe i hele ti etappeseirer i en alder av 23 år. Til sammenligning har Thor Hushovd brukt ni år på å sanke sine sju etappeseirer.

KOMMENTAR: Forstår vi hvor stor Thor er?
CONTADOR: - En spesiell og tøff tour

Grønn Hushovd
Hushovd var på sin side uheldig i innkjøringen til Champs-Elysees på søndagens avslutningsetappe, havnet helt ute i reklameskiltene og var aldri i nærheten av Cavendish.

Nordmannen endte til slutt på en sjetteplass, og vant med det den grønne poengtrøya. Dermed gjentok Hushovd bragden fra 2005. Hushovd vant én etappe i årets ritt.

Hushovd sikret seg totalt 280 poeng, ti flere enn Cavendish. Det betyr at 31-åringen avgjorde kampen om trøya med den knalltøffe 17.-etappen, der han klinte til i fjellene og meget overraskende vant to innlagte spurter, som hver seg ga seks poeng.

Les Nettavisens Tour-kommentarer:
23. juli:Forstår vi hvor stor Thor er?
6. juli:Cavendish er syklingens Northug

- Veldig nervøs
- Mark er den raskeste i feltet, men det er jeg som har tatt flest poeng og er den beste spurteren, sier Hushovd til TV 2 etter å ha fått den grønne trøya til odel og eie.

Han følte seg imidlertid ikke sikker før poengene var talt opp etter siste etappe.

- Jeg var dessverre veldig nervøs i dag. Før den siste etappen går de andre rundt og ler og tuller, og jeg har det presset på meg. Derfor var det fantastisk deilig å få trøya på, erkjenner Hushovd.

- Stolt
Umiddelbart etter målgang søndag ergret han seg litt over at han ikke klarte å gi Cavendish kamp om etappeseieren, men det viktigste var å unngå uhell.

Og alle målene for årets Tour de France er innfridd, med både etappeseier og grønn trøye.

- Jeg er kjempe, kjempe fornøyd og stolt atpåtil, fastslår Hushovd.

Spanske Alberto Contador fra Astana vant årets Tour de France. Det var hans andre sammenlagtseier i verdens største etapperitt.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.