RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil vinne

(Scanpix/REUTERS)
Sist oppdatert:
Sensasjonelt nok er Phonaks Floyd Landis tilbake i kampen om den gule trøya i Tour de France. Amerikaneren vant den 17. etappen overbevisende.

TV 2 Nettavisen fulgte etappen direkte på nett.

17. etappe, Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine(200,5 km): Etter å ha sprukket totalt på den 16. etappen, slo Floyd Landis grusomt tilbake torsdag. Phonak-rytteren vant den 17. etappen i Tour de France klart, 5.42 foran Carlos Sastre (CSC). Cristophe Moreau (AG2R) ble nummer tre.

- Jeg kom hit for å vinne Touren, og det er fortsatt målsetningen. Jeg er ikke ferdig med å slåss, sier Landis.

Tilbake
Nå er Landis i høyeste grad med i kampen om den gule ledertrøya igjen, for han er favoritt til å vinne lørdagens tempoetappe - og har bare 28 sekunder opp til hovedrival Carlos Sastre.

- Det ser bra ut med tanke på sammendraget, for jeg har god tro på at jeg skal gjøre det godt på tempoetappen, sier amerikaneren.

Triumfen var den tidligere Lance Armstrong-kollegaens første etappeseier i Tour de France, uten at det var så viktig for Phonak-rytteren.

- Jeg er glad for seieren, men det er sammenlagtseieren som gjelder: Jeg fortalte laget i går kveld hva jeg hadde planlagt i dag, så det kom nok ikke som en overraskelse på dem, avslutter han.

Beholdt trøya
Sammenlagtleder Oscar Pereiro Sio (Illes Balears) kom inn 7.08 bak Landis, og beholdt ledertrøya med ti sekunders margin til Sastre.

- Dette var utrolig stort, Landis var utrolig i dag. Jeg er kjempeglad på hans vegne, i tillegg er jeg fortsatt i gult, sier Pereiro Sio til TV 2.

Landis stakk allerede på den første stigningen etter rundt 60 kilometer, og tok inn et brudd som lå hele elleve minutter foran i løpet av noen få mil. Favorittlagene lot ham gå, og trodde helt sikkert Landis ville sprekke nok en gang. Slik gikk det ikke, og når CSC og T-Mobile forsøkte å ta igjen lederen, var det forgjeves.

- Han hadde en dårlig dag i går, men Floyd er også bare et menneske. I dag ville vi slå tilbake, og det klarte vi, sier Phonaks sportsdirektør, John Lelangue, til TV 2.

Svake favoritter
Favoritter som Andreas Klöden (T-Mobile) og Cadel Evans (Davitamon-Lotto) maktet ikke å hevde seg, de kom hendholdsvis 7.08 og 7.20 bak Landis.

- Jeg er utrolig imponert over at Landis klarte å motivere seg foran dagens etappe, han var nok langt nede etter sprekken i går. Dette er typisk amerikansk. Få hadde vel trodd at han skulle slå til slik på forhånd, det er helt utrolig, sier Dag Otto Lauritzen til TV 2.

Thor Hushovd kom i mål 52.20 bak Landis, godt innenfor tidsfristen. Han satt i en gruppetto med blant annet Robbie McEwen. I morgen er det kanskje klart for en duell mellom nettopp disse to, for nå er det slutt på fjellene.

Den 18. etappen sykles fredag, og da skal vi altså ned i lavlandet igjen. Rytterne skal sykle 197 kilometer fra Morzine-Avoriaz til Mâcon, og med bare én utfordrende stigning (kat. 2) kan dette bli spurternes dag. Vår egen Thor Hushovd kan fort stikke av med seieren, og TV 2 Nettavisen følger selvsagt alt som skjer direkte fra klokken 12.45.

Topp 10 i sammendraget nå:

1. Pereiro Sio
2. Sastre - 0.12
3. Landis - 0.30
4. Klöden - 2.29
5. Evans - 3.08
6. Mentsjov - 4.14
7. Dessel - 4.24
8. Moreau - 5.45
9. Zubeldia - 8.16
10. Rogers - 12.13

Bakgrunn:
Rytterne er slitne etter to beintøffe etapper i Alpene, men de må finne seg i å bite tenna sammen enda litt til. Torsdag er det klart for den 17. etappen i Tour de France, den siste der det omtrent går mer oppover enn rett frem.

Etappen er den ”snilleste” av de tre som skal sykles i Alpene i år, men det betyr ikke at rytterne vil få det lett. Flere er dødsslitne etter to dager med konstant oppoverbakke, og det kan godt hende at enda flere ryttere velger å stå av i dag.

Syklistene skal sitte på sykkelsetet i 200,5 kilometer, og må over fem kategoriserte stigninger. Herav to 1. kategori og en avsluttende HC-kategori 12 kilometer før mål. Etappen er helt åpen etter Floyd Landis’ kollaps på onsdag, men vi kan forvente at amerikaneren vil revansjere seg i dag. Det er riktignok flere kvalifiserte utfordrere – for her vil klatrere som er dårlig på tempo også kjøre på, slik at de har et best mulig utgangspunkt før lørdagens tempoetappe.

Vi vil nok se mange av de velkjente navnene i toppen på den 17. etappen, dette blir en nervekamp! Blant vinnerkandidatene finner vi Andreas Klöden (T-Mobile), Cadel Evans (Davitamon-Lotto), Denis Mentsjov (Rabobank), Floyd Landis (Phonak), Carlos Sastre (CSC) og Michael Rasmussen (Rabobank). Outsiderne finner vi i Cyril Dessel (AG2R), Oscar Pereiro Sio (Illes Balears) og Fränk Schleck (CSC).

Vår egen Thor Hushovd får mer enn nok med å spare krefter opp og ned årets siste skikkelige bakker, slik at han skal bli i toppform før de flate etappene. Dessuten bør han jo også komme inn før tidsfristen går ut. Det klarte nemlig ikke Grimstad-gutten onsdag, men han fikk likevel dispensasjon til å fortsette i Tour de France.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere