RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FELLES AV RAPPORT: Bjarne Riis.
FELLES AV RAPPORT: Bjarne Riis. Foto: Doug Pensinger (Getty Images)

- Riis aksepterte doping på laget

Sist oppdatert:
Dansk rapport konstaterer at Bjarne Riis har visst om dopingbruk i Team CSC.

Anti Doping Danmark (ADD) konkluderer med at Bjarne Riis sviktet som leder for det danske laget Team CSC. Dansken hadde kjennskap til doping blant sine ryttere.

Dette kommer fram i en rapport utarbeidet av ADD og Danmarks idrettsforbund tirsdag, som ble offentliggjort tirsdag. Den tar for seg doping i dansk sykkelsport i perioden fra 1998 til 2015.

Da Riis i 2007 innrømmet bloddoping i Tour de France 1997 avviste han at det foregikk doping på Team CSC. Det viser seg å ha vært løgn.

Både Riis og to andre ledere i laget, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor utvalget innrømmet at de hadde kjennskap til doping på laget uten å reagere. Weltz innrømmer også at han vært delaktig i utleveringen av doping.

- Uakseptabelt

- Dessverre har undersøkelsen avdekket at dopingmisbruket på Team CSC ikke kan tilskrives enkeltutøvere. Ledelsen, med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige leder, har i det minste hatt kjennskap til doping på laget, men unnlot å gripe inn, sier direktør i ADD, Michael Ask.

- Det er helt uakseptabelt. Som leder har man et særlig ansvar og handleplikt som de etter vår oppfattelse ikke har levd opp til, fortsetter han.

Ifølge rapporten er Riis og de øvrige ledernes manglende inngripen straffbar, men de slipper likevel ytterligere runder i rettssalen.

- Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene kan vi ikke reise sak, sier Ask.

De konstaterer også at flere ryttere har brutt antidopingreglene, men at disse sakene også er foreldet.

Tidligere CSC-rytter Tyler Hamilton ga ut boken «The secret race» i 2012 og beskrev hvordan han ble introdusert for den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes av den danske sjefen. Rapporten hevder at Riis var vel vitende om Hamiltons samarbeid med Fuentes.

Riis er ikke lenger involvert i sykkelsporten. Han ga seg som manager i Tinkoff-Saxo tidligere i år.

Sørensen var dopet under OL

Mandag innrømmet Nicki Sørensen dopingmisbruk tidligere i sin sykkelkarriere. I rapporten utarbeidet av ADD kommer det fram at han brukte ulovlige midler under Aten-OL.

I Michael Rasmussens bok «Gul feber», som kom ut i 2013, beskriver den tidligere syklisten en situasjon hvor noen av de danske rytterne hadde spurt hverandre om «de hadde noe å kjøre på», ifølge Ritzau.

«Nicki Sørensen har overfor rapportgruppen opplyst at han ikke husker den konkrete episoden under OL i detaljer, men han erkjenner å ha tatt Synachten foran landeveisrittet.», heter det i rapporten.

«Nicki Sørensen har for øvrig innrømmet at han har benyttet seg av doping, EPO, kortison (og kortison-lignende preparater) og veksthormoner ved én anledning, i perioden fra 1999-2003. Deretter stoppet han og anvendte kun Synachten én enkelt gang under OL i 2004», står det videre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere