RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NY RAPPORT: Antidoping Norge har utarbeidet en ny rapport om doping i sykkelsporten.
NY RAPPORT: Antidoping Norge har utarbeidet en ny rapport om doping i sykkelsporten. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Verre for nordmenn å bli tatt for dopingbruk

Det mener flere personer i det norske sykkelmiljøet.

Da Steffen Kjærgaard innrømmet dopingbruk i oktober 2012, satte Antidoping Norge i gang en omfattende intervjurunde med 30 sentrale aktører innenfor det norske sykkelmiljøet.

Fra Antidoping Norge ble det presisert at intervjuobjektene ville forbli anonyme og at de var i sin fulle rett til ikke å svare på de 31 spørsmålene.

Håpet var at dette skulle føre til full åpenhet i jakten på ny informasjon om dopingbruk i sykkelsporten de siste årene.

INNRØMMET DOPINGBRUK: Steffen Kjærgaard innrømmet omfattende dopingbruk høsten 2012. Personer i det norske sykkelmiljøet mener det er mer skambelagt å bli tatt for dopingbruk for norske utøvere, viser en ny undersøkelse.

Lite ny kunnskap
Torsdag kom Antidoping Norge sitt sluttprodukt - en 19 sider lang rapport, som tar for seg landeveissykling for menn de siste 20-25 årene.

- Dette er ikke et prosjekt som har hatt til hensikt å drive målrettede undersøkelser mot enkeltpersoner. Vår intensjon har vært å tilegne oss mest mulig kunnskap og informasjon av relevans for antidopingarbeidet, for på den måten å være i stand til å avsløre og forebygge dopingbruk i framtiden, sier daglig leder, Anders Solheim.

Antidoping Norge konkluderer i sin sluttrapport med at det var lite ny kunnskap som kom fram gjennom intervjuene.

«I den grad det enkelte intervjuobjektet eventuelt hadde informasjon av betydning for vurdering av om det skal etableres sak mot enkeltutøvere, ville ikke dette vært omtalt i denne rapporten, men som en egen sak som ville blitt forelagt påtalenemden. Det har ikke fremkommet slik informasjon» heter det i rapporten.

Verre for nordmenn
Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, føler at det setter folk med informasjon de ikke vil dele.

- Vi sitter igjen med en følelse av at det fortsatt eksisterer en form for «taushetens lov» i sykkelsporten. Vi har et inntrykk av at flere intervjuobjekter vet mer enn de forteller angående syklister og potensielle brudd på dopingbestemmelsene, sier Anders Solheim.

Les hele rapporten her

I rapporten kommer det fram at intervjuobjektene mener det er en større belastning å bli tatt for dopingbruk i Norge enn i mange andre land.

«Gjennom samtalene med intervjuobjektene har problemstillinger rundt det å bli tatt i doping som norsk syklist vært et tema. De fleste intervjuobjektene har en formening om at det langt mer skambelagt og stigmatiserende å bli tatt i doping for en norsk idrettsutøver enn det er i mange andre land».

Flere av intevjuobjektene pekte på Kjærgaard-saken og hvilke følger dopingavsløringene fikk for den tidligere syklisten. 

Likevel har de fleste intervjuobjektene en formening om at det har vært mye doping i internasjonal sykkelsport de siste 20-25 årene. Enkelte av de som ble intervjuet vil ikke utelukke at det også gjelder norske utøvere.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere