*Nettavisen* Sport.

– Cavendish prater jo bare tull

Foto: AP/Scanpix

Og nå har Thor Hushovd begynt med samme taktikk som Columbia-rytteren.

16.07.09 21:50

Etter to dager med massespurt, skulle det endelig igjen lykkes for en utbryter å sikre en etappeseier i årets utgave av Tour de France.

Danske Nicki Sørensen stakk av fra konkurrentene rundt 5 kilometer fra mål, og Saxo Bank-rytteren hadde ingen problemer med å holde alle på avstand inn mot mål.

– Jeg ville gå i brudd, og fikk muligheten. I går var jeg ikke så heldig, men i dag lyktes jeg. Jeg gjorde et perfekt løp og følte meg sterk mot slutten, sier dansken i seiersintervjuet etter den suverene seieren i Vittel.

Dette var hans første Tour de France-triumf. Han har tidligere vunnet en etappe av Spania rundt. Laurent Lefevre ble nummer to, mens Franco Pellizotti tok tredjeplassen.

Hushovd bløffet
I spurten om viktige poeng i kampen om den grønne trøyen ble Thor Hushovd nok en gang slått av Mark Cavendish. Dermed dro briten ytterligere fra nordmannen.

Hushovd endte opp som nummer ni på etappen.

- Nå glemmer vi den grønne trøya. Jeg har akseptert at han (Cavendish) vinner den og gir opp kampen, fortalte Hushovd til engelsktalende medier ifølge NTB.

Men til norske medier var tonen en annen.

– Nå vil jeg ta det som kommer dag for dag og se hva som byr seg. Cavendish har hele tiden drevet et spill og sagt at han ikke vil kjempe om grønt. Likevel spurter han for livet på innlagte sprintpoeng og om åttendeplasser. Da prater han jo bare tull, sier den norske Cervélo-spurteren, tydelig forbannet på Cavendish, til NTB.

Sju mann i brudd
Ikke før rundt 64 kilometer ut på torsdagens etappe kom det første virkelige bruddforsøket av gårde. Blant utbryterne satt to av de fremste i klatrekonkurransen, Franco Pellizotti og Egoi Martinez. Dermed ble det endelig litt action i kampen om polkadottrøyen også.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pellizotti tok godt vare på sjansen, og mannen som nå ligger som nummer to i klatrekonkurransen fikk med seg hele 15 poeng på de seks klatringene, og tok dermed litt innpå Egoi Martinez i sammendraget. Euskaltel-Euskadi-rytteren topper imidlertid fortsatt 17 poeng foran Pellizotti.

I tillegg til de to fjellgeitene, satt også Nicki Sørensen fra Team Saxo Bank, Rémi Pauriol fra Cofidis, Laurent Léfevre fra Bbox Bouygues Telecom, Markus Fothen fra Milram, og Sylvain Calzati fra AG2R i sjumannsbruddet. Med rundt 5 kilometer igjen var det altså Sørensen som slo knockout på konkurrentene.

LES OGSÅ: – Jeg er et rasshøl

Cavendish økte til Thor
I kampen om den grønne trøyen tok Mark Cavendish nok en gang innersvingen på Thor Hushovd. På den første innlagte spurten, etter 32 kilometer, var Colombia-rytteren på ny raskere enn nordmannen, og sikret seg 6 nye spurtpoeng. Oksen fra Grimstad ble nummer to, og fikk med seg fire poeng, mens Sandy Casar snappet opp de to siste.

Dermed økte mannen fra Isle of Man forspranget på Hushovd med to nye poeng, siden de resterende spurtpoengene ble plukket opp av de sju gutta i brudd.

Opphevet radioforbud
Det har vært mye bråk rundt forbundet mot radiokommunikasjon under årets Tour, men torsdag besluttet det internasjonale sykkelforbundet, og oppheve dette forbudet.

Tirsdag måtte samtlige lag gi seg ut på den 10. etappen uten radiokontakt, men både ryttere og sportsdirektører gikk ut mot dette, og mente det gikk ut over sikkerheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Opprinnelig skulle forbudet også testes ut på den 13. etappen fredag, men nå har altså sykkelforbundet gjort helomvending i saken.

– For å få slutt på kontroversen og bråket i Tour de France, har UCI besluttet å ikke gjenta eksperimentet med radioforbud på fredagens etappe, heter det i en pressemelding fra UCI.

Forbundet presiserer likevel at de vil fortsette å se nærmere på bruken av radiokommunikasjon under sykkelritt.

11. ETAPPE: Thor mistet spurttrøya

Uforandret i teten
Som ventet satt alle sammenlagtkanonene nok en gang sammen med hovedfeltet inn, og dermed er situasjonen rundt den gule ledertrøyen fortsatt uforandret.

Lance Armstrong hadde litt problemer med sykkelen underveis på etappen, og måtte stoppe, men kom seg i gang igjen, og fikk hjelp av fire ryttere til å komme seg tilbake.

AG2R-rytteren Rinaldo Nocentini beholder den gule ledertrøyen etter 12 etapper, mens Alberto Contador og Armstrong fortsatt er de nærmeste utfordrerne.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag