*Nettavisen* Sport.

– Jeg satt nesten bare og lo i dag

Foto: AP/Scanpix

Ligger nå fem poeng foran Mark Cavendish i kampen om den grønne poengtrøyen.

18.07.09 10:45

Thor Hushovd har gang på gang blitt knust av Mark Cavendish i kampen om den grønne poengtrøyen under årets Tour de France, men fredag ga «oksen» endelig svar på tiltale.

På den 200 kilometer lange etappen spurtet nordmannen inn til en sjetteplass, og tok dermed igjen forspranget til Cavendish.

Plasseringen sikret grimstadgutten 15 nye poeng, og siden Cavendish hadde mer enn nok med å komme seg til mål før tidsfristen på etappen, leder Hushovd nå med fem poeng i sammendraget om den grønne poengtrøyen.

– Litt fed up av Columbia
– Når det regner, får jeg ikke dårlige bein. Det virker som de andre sliter med moralen. Men jeg satt nesten bare og lo. Jeg fikk utnyttet det nesten til fulle, sier han til TV 2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dermed tok han tilbake den grønne trøyen bare én dag etter han hevdet han hadde gitt opp kampen mot Cavendish og Columbia. Utspillet var bare taktikk fra Hushovd.

– Det er klart jeg har blitt litt fed up av det Columbia drev og sa, så det var en baktanke der i går. Men Columbia-laget og Erik Zabel og de kjenner meg og vet jeg kommer til å gå for hvert eneste poeng, hver eneste dag, forteller grimstadgutten.

– Tullete å gjøre sånn
Eneste skår i gleden for nordmannen var at Milram-rytter Peter Velis stjal femteplassen fra ham. Hushovd benyttet derfor anledningen til å slenge litt med leppa.

– Jeg syntes det var tullete av ham å gjøre det. Men jeg er jo bare litt giret etter spurten der. Jeg snakket med ham etterpå, så det er over nå, sier nordmannen.

Hushovds lagkamerat Heinrich Haussler vant etappen, mens Amets Txurruka ble nummer to. Brice Felliu kapret tredjeplassen, mens Sylvain Chavanel ble nummer fire.

– Kjempebra av Haussler, fantastisk sterkt. Det var godt han fikk utnyttet en sånn dag som i dag, sier Hushovd om lagkameratens innsats på den 13. etappen.

Sju mann ble til tre
Tidlig på fredagens etappe kom en gruppe på sju ryttere seg løs fra hovedfeltet. Gruppen besto av Jens Voigt fra Team Saxo Bank, Sylvain Chavanel fra Quick Step, Ruben Perez Moreno fra Euskaltel-Euskadi, Heinrich Haussler fra Cervelo Test Team, Christophe Moreau fra Agritubel, Juan Manuel Garate fra Rabobank, og Rigoberto Uran fra Caisse d'Epargne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var imidlertid ikke før Heinrich, Chavanel og Perez Moreno stakk av gårde fra de andre, at bruddet klarte å opparbeide seg en solid ledelse ned til hovedfeltet. Avstanden økte raskt, mens de fire andre rytterne fort ble hentet opp av toget bak etter at bruddet ble splittet. Dermed hadde sju blitt til tre.

Etter hvert måtte også Ruben Perez Moreno gi slipp på sin plass i tetgruppen. Spanjolen slet voldsomt med å holde følge med de to andre, og de fikk en luke ned til Euskaltel-Euskadi-rytteren.

Mot slutten gikk også Sylvain Chavanel helt tom, og dermed var veien mot mål åpen for Haussler. Tysk-australieren fosset fra ned bakken etter den nest siste stigningen, og så seg aldri tilbake. Dette var Hausslers første etappeseier i Tour de France, han har tidligere vunnet en etappe av Spania rundt.

LES OGSÅ: Leipheimer bryter

Bruddet tok spurtene
Det var tre innlagte spurter på fredagens 200 kilometer lange etappe, men siden bruddet gikk såpass tidlig, ble det aldri noen mulighet for Thor Hushovd til knappe inn på Mark Cavendish i kampen om den grønne poengtrøyen. I stedet gikk alle poengene til ryttere som ikke er spesielt farlige i sammendraget.

Sylvain Chavanel fikk med seg 12 poeng, Heinrich Haussler fikk med seg 10, Ruben Perez Moreno 8, og Christophe Moreau snappet opp 6 spurtpoeng i løpet av etappen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men siden nordmannen fikk med seg poeng ved målgang, så tok han altså likevel over den grønne poengtrøyen.

Oksen fra Grimstad leder dermed med sine 205 poeng, mens Cavendish følger 5 poeng bak med sine 200.

12. ETAPPE: – Cavendish snakker tull

Spenning om klatretrøya
På en dag der det ikke var ventet all verden av spurterne, ble det i stedet kampen om den prikkete klatretrøyen som fikk en del oppmerksomhet.

Euskaltel-Euskadis Egoi Martinez ledet denne kampen før fredagens etappe, mens italienske Franco Pellizotti lå og lurte noen få poeng bak spanjolen. Og det var sistnevnte som skulle benytte muligheten til å knappe inn på lederen. Pellizotti fikk totalt med seg 27 klatrepoeng på etappen, mens Martinez måtte ta til takk med 7 poeng.

Dette betyr at Pellizotti nå overtar polkadottrøyen.

Stillingen i sammendraget er fortsatt relativt uforandret. Rinaldo Nocentini sykler fortsatt i gult, mens Alberto Contador og Lance Armstrong lurer like bak.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.