*Nettavisen* Sport.

Advarer Alexander Kristoff før VM

VM-KLAR: Alexander Kristoff. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- VM-løypa er tøffere enn du tror

De norske U23-gutta ble overrasket over hvor seig de siste bakkene mot mål faktisk var. Nå advarer de det norske seniorlaget før fellesstarten i sykkel-VM søndag.

- Bakkene i seg selv er ikke så tunge, men etter å ha syklet opp der sju-åtte ganger i maks tempo, så kjenner du det, sier Odd Christian Eiking til NTB.

- Løypa var i alle fall mye tøffere enn jeg trodde, sier bergenseren videre.

Han får støtte fra Truls Engen Korsæth.

- Det var en overraskende hard løype. Det blir spennende å se hva seniorene får til. Det var mange ganger opp de korte bakkene, som suger kreftene ut av deg. Spesielt hvis det blir vått, sier mannen som ble Norges bestemann med 39.-plass i U23-klassen.

Fordel Kristoff?

Likevel tror han at dersom feltet holder seg samlet mot mål, kan det være en fordel for nettopp Alexander Kristoff.

- Han er beinsterk. For hans del kan det være en fordel. Løypa er ikke så snill som folk tror, men Kristoff virker å være i bra slag nå, sier han.

Flere av de rene spurterne innså nok – etter å ha sett U23-gutta – at det neppe blir en spurt med et stort felt inn mot mål.

- De bakkene går det ikke an å kjøre i moderat tempo. Det er bånn gass fra første til siste runde, sier Eiking.

Både Korsæth og Eiking har også ett tips til på lager til de norske seniorene:

- Det lønner seg veldig å kjøre på betongkanten opp brosteinspartiet. Det sparer du krefter på. Men det er mange som ønsker å holde den posisjonen, så det blir voldsom kriging om posisjonene inn i de bakkene, tror Eiking.

Urolig felt – mange velt

U23-rittet ble også preget av mange velt mot slutten av rittet – både på grunn av spenningen i feltet, men kanskje mest fordi det kom noen regndråper. Det er spådd regn til herrenes ritt søndag.

De tre siste bakkene mot mål kommer tett på hverandre og er alle innenfor de siste fem kilometerne. Den første bakken er 215 meter lang og har en gjennomsnittlig stigning på åtte prosent. Den neste bakken kommer to kilometer før mål, er 185 meter lang og har en gjennomsnittlig stigning på hele 12 prosent. Begge disse bakkene er belagt av brostein.

Den siste bakken er 295 meter lang og har en snittstigning på sju prosent. Den er asfaltert og slutter omtrent 700 meter fra mål. Etter en 90 graders sving til venstre venter en slak oppoverbakke inn mot målstreken, som gjør avslutningen meget seig.

- Jeg skulle gjerne sett at den siste bakken var litt lengre fra mål. Det blir vrient å spurte så tett etter de seige bakkene, sier Alexander Kristoff til NTB.

Rundløypa er på 16,2 kilometer og seniorene skal totalt sykle hele 261,4 kilometer, altså vel 16 runder. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.