*Nettavisen* Sport.

Basso blir hjelperytter hos Riis

Ivan Basso var lysende italiensk sykkelstjerne tidlig på 2000-tallet, men etter noen gode år ble karrieren ødelagt av en dopingsak. Foto: Chris Graythen (Afp)

Ivan Basso var lysende italiensk sykkelstjerne tidlig på 2000-tallet, men etter noen gode år ble karrieren ødelagt av en dopingsak.

Han hadde storhetstiden sin fra 2004 til 2006 med seier både i Danmark Rundt og Giro d'Italia, men så ble han involvert i Fuentes-saken, og dermed stoppet det opp for Basso.

Han kom tilbake og vant Giroen for annen gang i 2010, men karrieren kom aldri til å ta av igjen.

Likevel har Basso hengt med i proffsirkuset, og kommende sesong skal han kjøre for Bjarne Riis i Tinkoff-Saxo-laget. Ikke som stjerne, men som real hjelperytter. Basso sier han gleder seg.

37 år

– Jeg har hatt tre perioder i karrieren min. Først hadde jeg noen fantastiske år. Deretter gikk jeg inn i en periode som var tung og trist, og deretter ble det en fantastisk periode igjen.

– Nå er jeg blitt 37 år og har tatt fatt på avslutningen av karrieren, så jeg er veldig glad for å ha fått sjansen til å være med på det prosjektet Bjarne Riis har med laget sitt, forteller Basso.

Han har ikke de store resultatene å slå i bordet med fra de siste årene, men så er han da heller ikke med på Riis' lag for å vinne eller være den store stjernen.

– Vi har andre ryttere enn meg som skal vinne sykkelløp i dette laget, sier Ivan Basso.

Griper sjansen

– Jeg kommer til å kjøre det jeg kan. Dersom jeg skulle få min sjanse et eller annet sted, i et mindre ritt, så kommer jeg nok til å gripe den, men det er ikke for å vinne jeg er med. Jeg er her for å hjelpe de andre rytterne, forteller Basso.

Han skal altså kjøre som ren «vannbærer» eller hjelperytter i Riis' lag kommende sesong, som kanskje kommer til å bli Bassos siste. Arbeidsmoralen og resultatene vil avgjøre det.

Det var først og fremst russeren Oleg Tinkoff som ville ha med Basso på laget, men Bjarne Riis har ikke problemer med å se at den rutinerte italieneren kan bli en god støtte for Alberto Contador i Giro d'Italia, og kanskje også i Tour de France.

– Flere av de beste rytterne på laget bor ganske nær hverandre i Italia. Vi kan trene sammen daglig. Det kan gjøre det lettere for oss å bli verdens beste sykkellag, sier Basso, som er i gang med forberedelsene til en ny sesong. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.