*Nettavisen* Sport.

Bikkjeslagsmål i grønt

Foto: (foto: scanpix)

CHALLANS (TV 2 Nettavisen): Thor Hushovd drømmer om den grønne Tour de France-trøyen. Dette er hans to største utfordrere.

01.07.05 15:36

«Alle» mener kampen om den grønne trøyen blir en duell mellom Tom Boonen og Robbie McEwen. Ekspertene er enige om at Thor Hushovd kanskje er den største outsideren, men de fleste mener han vil bli for lett i kampen mot favorittduoen.

Den nye spurtkongen
Australske Robbie McEwen fikk æren av å trekke den grønne poengtrøyen over hodet på podiet på Champs-Elysées både i 2002 og 2004. I 2003 ble han slått av landsmannen Baden Cooke med to fattige poeng. Dersom han skulle vinne i år, vil han for alvor ha markert seg som Erik Zabels arvtaker som Tour’ens spurtkonge.

Dersom alt går etter Davitamon-Lotto-rytterens plan, vil han sikre både en etappeseier og overta spurttrøyen den første uken av Tour de France. Deretter skal han bare plukke de nødvendige spurtpoengene for å kontrollere trøyen inn mot Paris.

Vant våren
33-åringen har en smart sykkelhjerne, og et lag i ryggen som nok vil hjelpe til med å sette ham i posisjon før de avgjørende spurtene. McEwen er garantert en rytter vi vil se side ved side med Thor Hushovd på vei mot målstreken – akkurat som i fjorårets Tour.

McEwans på papiret største utfordrer er belgiske Tom Boonen. Den unge Quick Step-rytteren har allerede rukket å markere seg på de franske landeveiene, med to etappeseirer i fjor – den ene av dem på den avsluttende etappen.

24-åringen har hatt en fantastisk sesong så langt, og var vårens store navn i internasjonal sykkelsport. Boonen ble en av få ryttere som har klart kunststykket å vinne både Flandern Rundt og Paris – Roubaix i én og samme sesong. De to vårklassikerne er blant de mest prestisjefylte éndagsrittene på Pro Tour’en.

Tom Boonen er, sin unge alder til tross, superstjerne, både hjemme i sykkelgale Belgia og her i Frankrike. Dersom han ikke skader seg i en velt, er det garantert at han vil sette sitt preg på Tour de France i år også. Belgieren har med seg et meget sterkt lag, som vil gi alt for å hjelpe sin unge kaptein i kampen mot Thor Hushovd og Robbie McEwen.

En gartner er min venn
Kampen om den grønne trøyen har nok vært den mest spennende konkurransen i Tour de France de siste fire årene. Mens Lance Armstrong har hatt klippekort på den gule og Richard Virenque har gjort klatretrøyen til sin egen, har racet om poengtrøyen først blitt avgjort inne på Champs-Elysées.

Fjorårets konkurranse var den mest spennende på mange år. Før den avsluttende etappen hadde hele fem mann en teoretisk sjanse til å vinne. McEwen ledet, men ble angrepet av Thor Hushovd, Erik Zabel, Stuart O’Grady og Danilo Hondo. En fjerdeplass på Champs-Elysées var nok for McEwen til å sikre den grønne trøyen med 25 poengs margin.

Den grønne trøyen ble introdusert i 1953, som et ledd i feiringen av Tour’ens 50-årsjubileum. I begynnelsen het konkurransen Grand Prix Cinquentenaire, og fargen skyldes at et gartneri var den første sponsoren av trøyen.

Blant de mange store navnene som har vunnet poengkonkurransen er nok Eddie Merckx det største. Nå håper Belgia at Tom Boonen kan ta opp arven etter sykkellegenden, mens vi nordmenn må krysse fingrene for at Thor Hushovd skal ta steget opp fra andreplassen i fjor og detronisere Robbie McEwen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.