*Nettavisen* Sport.

Britannia rule the roads?

Foto: AFP/Scanpix

Bradley Wiggins ryker trolig, men Team Sky har skaffet seg «sykkelsportens heteste talent».

20.11.09 10:11

I løpet av fem år skal britiske Team Sky få fram en sammenlagtvinner i Tour de France, og han skal være britisk.

De første skrittene blir tatt neste uke. Da møtes den 24 (eller muligens 25) mann store Sky-troppen for aller første gang.

- Alle rytterne er på plass. At det blir et slagkraftig lag på resultatlistene, er jeg helt sikker på. Allerede fra klassikerne kommer vi til å kjempe helt i toppen, sier Kurt Asle Arvesen til Nettavisen.

- Er ALLE rytterne på plass?

- Det er fortsatt litt usikkerhet knyttet til Bradley Wiggins. Jeg vet faktisk ikke hvor han sykler neste år, innrømmer Arvesen.

Onsdagens nyhet om at Alberto Contador blir i Astana, gjør håpet mindre. Spanjolen var nemlig en potensiell erstatning for Wiggins og Garmin.

Mangler sammenlagtfavoritt
Det er dermed en aldri så liten hodepine for Sky-laget. Per i dag har laget nemlig ingen som kan blande seg inn på topp 5-lista i sommerens Tour de France. 24 av 25 plasser er besatt (se bunnen av artikkelen for komplett liste), og det ryktes at Ben Swift (Team Kajtusja) når blir 25. mann.

Allerede neste år kan imidlertid sammenlagtfavoritten være på plass. Da utløper også 29 år gamle Wiggins' kontrakt med amerikanerne.

Les også: Qatar neste for Edvald og Kurt

Til gjengjeld har Team Sky sikret seg det aller meste av det andre de trenger. Scott Sunderland (tidligere Team CSC) leder et svært spennende sportsdirektørkorps bestående av Sean Yates (fra Astana), Steven De Jongh (fra Qucik Step) og Marcus Ljungqvist (fra CSC). Kvartetten danner det operative fundamentet under manager - og britisk sykkelsports overhode - Dave Brailsford.

- Inntrykket mitt er at det er ansatt folk med kvaliteter ut i fingerspissene på alle områder. Vi har mange folk med erfaring fra toppnivå innenfor sporten, og vi er blant lagene med det aller største budsjettet. I tillegg er det rom for nytenkning. Det er litt som Saxo Bank, men med enda større ressurser, påpeker Arvesen.

Fra Beijing til London
Laget har sin hovedbase i Manchester og har også et logistikksenter plassert i Belgia. Team Sky er rett nok sponset av nasjonal TV-gigant, men har sitt utspring forbundet som foran Beijing-OL revolusjonerte britisk banesykling: British Cycling.

Nå er planen å gjøre det samme på landeveien for å gi britene et løft for OL på hjemmebane i 2012.

Nøkkelen er en kombinasjon av britisk, dels australsk, men også skandinavisk tankegang. Første grep var å sikre seg en ung nordmann ved navn Edvald Boasson Hagen.

- Vi identifiserte ham fra dag en som den heteste talentet innenfor sporten. Potensialet er fenomenalt. Vi ønsket ham om bord, så hvem ønsker vi rundt ham igjen? sier manager Dave Brailsford til The Times.

Teamet rundt Edvald
Det første svaret var Arvesen. Allerede i januar ble han kontaktet av Scott Sunderland i Team Sky.

- Kurt ringte meg i løpet av senvinteren og sa at han vurderte å forlate Saxo Bank. Han lurte også på om jeg hadde kontrakt foran neste sesong, har Boasson Hagen fortalt Nettavisen tidligere.

Deretter ble treningskompisen Lars Petter Nordhaug hentet, finske Kjell Carlström, svenske Thomas Lövkvist og den ferske sportsdirektøren Marcus Ljungkvist.

- I hovedsak er skandinaver gode på kommunikasjon. Vi kan sette oss ned og være trygge på at vi er på bølgelengde. Det er ikke alltid tilfelle med ryttere fra Portugal, Sør-Spania og Sør-Italia. - Det er også kulturelle trekk ved Skandinaver som gjør at de heller mot å lære bort og tar vare på hverandre, i motsetning til å diktere og kontrollere, forklarer Brailsford.

100 prosent sikkert
Arvesen tror også at skandinavers treningsvillighet og dels holdninger skiller dem fra sine søreuropeiske kamerater.

- Vi har et godt rykte på oss. Vi er seriøse og vi snakker engelsk. Dersom lagene henter skandinaver, er det 100 prosent sikre på å få rene ryttere de kan stole på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Boasson Hagens manager er enig.

- Skandinaver og spesielt nordmenn er kjent for god treningsmoral. Lag med ryttere fra andre nasjonaliteter, kan bekymre seg over om rytterne trener godt nok når de ikke er på samling. Det er ikke tilfellet med norske ryttere.

- Finnes det flere årsaker?

- Det er kanskje ikke like aktuelt nå, men det har vært et voldsomt fokus på antidoping arbeid i Norge. I tillegg tror jeg det er teller om man er utadvendt og hyggelig.

13 ulike nasjoner
Foran 2010-sesongen skal Team Sky telle minimum 25 ryttere (fra 13 ulike nasjoner) og har 37 personer i støtteapparatet.

Felles for dem er innovativ tankegang, at de behersker språket (britisk) og at man ikke overstiger fire-fem mann, både på rytter og ledersiden, fra et annet lag. Man har altså konsekvent forsøkt å unngå importerte klikker eller maktsentrum.

Foreløpig har det resultert i fem ryttere fra Team Columbia-HTC, fire ryttere fra Barloworld, to fra Cervélo TestTeam, Rabobank og ISD-Neri.

Her er det 24 rytterne i Team Sky per 20. november:
Kurt Asle Arvesen, 34 år fra Norge. Hentet fra Team Saxo Bank
Edvald Boasson Hagen, 22 år fra Norge. Hentet fra Columbia-HTC
Lars Petter Nordhaug, 25 år fra Norge. Hentet fra Joker Bianchi
Michael Barry, 33 fra Canada. Hentet fra Team Columbia-HTC
Greg Henderson, 31 år fra New Zealand. Hentet fra Columbia-HTC
Thomas Lövkvist, 25 år fra Sverige. Hentet fra Columbia-HTC
Morris Possoni, 25 år fra Italia. Hentet fra Columbia-HTC
John Lee Augustyn, 23 år fra Sør-Afrika. Hentet fra Barloworld
Chris Froome, 24 år fra Storbritannia. Hentet fra Barloworld
Geraint Thomas, 23 år fra Storbritannia. Hentet fra Barloworld
Steve Cummings, 28 år fra Storbritannia. Hentet fra Barloworld
Matthew Hayman, 31 år fra Australia. Hentet fra Rabobank
Juan Antonio Flecha, 31 år fra Spania. Hentet fra Rabobank.
Kjell Carlström, 32 år fra Finland. Hentet fra Liquigas
Ian Stannard, 22 år fra Storbritannia. Hentet fra ISD-Neri
Dario David Cioni, 34 år fra Italia. Hentet fra ISD-Neri
Simon Gerrans, 29 år fra Australia. Hentet fra Cervélo TestTeam
Serge Pauwels, 25 år fra Belgia. Hentet fra Cervélo TestTeam
Russel Downing, 31 år fra Storbritannia. Hentet fra CandiTV
Peter Kennaugh, 20 år fra Storbritannia. Hentet fra det britiske sykkelakademiet
Chris Sutton, 25 år fra Australia. Hentet fra Garmin
Nicolas Portal, 30 år fra Frankrike. Hentet fra Caisse d’Epargne
Sylvain Calzati, 30 år fra Frankrike. Hentet fra Agritubel
Davide Vigano, 24 år fra Italia. Hentet fra Fuji-Servetto

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.