Edvald-sjef angrer ikke dopinnrømmelse

- Det er den beste avgjørelsen jeg har tatt, sier Brian Holm.

20.05.09 15:36

Brian Holm er sportsdirektør i Team Columbia-High Road. Laget som blant annet har vår egen Edvald Boasson Hagen på lønningslista.

Og selv om profflaget sannsynligvis er verdens fremste per dags dato, er ikke alle like imponert over støtteapparatet rundt de unge talentene.

Både Holm, rådgiver Erik Zabel og sportsdirektør Rolf Aldag syklet aktivt for T-Mobile. Trioen innrømmet for to år siden at de misbrukte EPO (blodoping) i løpet av sykkelkarrieren på det tyske skandalelaget.

- Skader sykkelsportens omdømme
TV2-ekspert Johan Kaggestad er blant dem som mener dette skader sykkelsportens omdømme.

- Jeg er for at de som innrømmer, eller blir tatt for, dopbruk, skal utvises på livstid. Det er ikke optimalt for laget at disse er så sentrale, men de har kanskje lov til å be om tilgivelse, sa Kaggestad i et intervju som ble gjengitt på dagbladet.no.

Kaggestad har også deltatt i Sportstabloid på TV2 med sykkelsportens troverdighet på dagsorden. Overfor Nettavisen presiserer han at det ikke Brian Holm som person han er ute etter, men signaleffekten slike ansettelser gir.

- Jeg har veldig respekt for Brian og for arbeidet han har gjort med Team Columbia. Men for å ta knekken på dopingen, trenger man strenge virkemidler. Jeg mener det er et problem for omdømmet til sykkelsporten at de som allerede er dopingbefengte fortsetter i sentrale roller i laget.

Forventet ikke gratulasjoner
Holm er selv ikke overrasket over at det kommer reaksjoner på hans rolle innenfor sykkelsporten, selv to år etter at han offentlig innrømmet sitt eget misbruk.

Foto: Ståle Andersen

- Kritikk og slike historier vil dukke opp i mediene fra tid til annen. Det er noe vi må leve med, sier Holm til Nettavisen.

- Vi var selvsagt klar over at det ville komme reaksjoner, før vi bestemte oss for å innrømme dette (at de hadde misbrukt EPO). Vi forventet ikke at noen ville gratulere oss i etterkant.

- Hvorfor valgte dere da å stå fram?

- Vi kom fram til at det var bedre for oss å være ærlige om dette. Ved å spille med åpne kort har vi vært med å klarne både egen samvittighet og hjulpet sporten vår videre. Plan B ville ha vært aldri å gjøre dette. Kanskje det ville ha vært bedre?, sier han i retning av kritikerne.

- For min egen del var ikke det den riktige løsningen. Hvis man kjenner til hvordan det var i sykkelsporten på 90-tallet, så tror jeg mer på dem som sier at de dopet seg – enn de som ikke gjør det. Det var en utstrakt bruk av EPO. Men det som har skjedd i fortiden, er lagt bak oss nå.

Dominerer giroen
Dansken er for tiden travelt opptatt med å styre Columbia-laget gjennom Giro d’Italia. Da Nettavisen fikk fatt i ham, satt han allerede i følgebilen og ventet på starten av den 12.-etappen.

Og mye har skjedd siden doplaget T-Mobile ble til Team Columbia: Forretningsmannen Bob Stapleton har kommet inn på eiersiden, Rudy Pevenage fikk sparken som sportsdirektør og ble erstattet av Aldag. I tillegg har laget skiftet nasjonalitet, fra tysk til amerikansk.

Foto: Afp/scanpix

I 2008 var Columbia-laget mestvinnende i hele protouren. Også under den pågående Giroen, har laget dominert stort i kraft av ryttere som Boasson Hagen, Michael Rogers, Thomas Lövkvist og Mark Cavendish. Sistnevnte bærer ikke nag til sjefene, selv om de åpenbart har gjort stygge feilvurderinger i fortiden.

- Jeg tar poenget med Aldag, Holm og Zabel, men jeg vet også hva jeg gjør selv og hvordan jeg sykler. Jeg vil ikke oppleve et eneste sekund av det de måtte igjennom i 2007. Da de tilsto, var det helt forferdelig. Men jeg vet at de føler seg bedre, nå som alle vet om det, sier Mark Cavendish til Cycling Weekly.

Her kan du lese deler av innrømmelsen fra 2007!

- Vi snakker om det innimellom, og kan til og med spøke om det. Samtidig er det en påminnelse for meg om hvor galt det kan gå. På en måte har de vært igjennom alt det her, så vi skal slippe det. Det betyr alt å vinne, men det er ikke verdt å gå til dét skrittet.

Holm: - Vi har ryddet opp
Holm forteller at han ikke angrer på avgjørelsen om vedkjenne seg sine dopingsynder.

- For å være 100 prosent ærlig: Det er den beste beslutningen jeg har tatt i hele mitt liv, svarer Brian Holm.

- Ser du et problem med at du, Rolf Aldag og Erik Zabel er med på å forme fremtidens talenter?

- Etter all den dritten vi tre har vært igjennom, kommer doping aldri til å forekomme i Team Columbia-High Road. Rolf Aldag og Erik Zabel bekjente sine synder foran 5,5 millioner tilhørere. Vi kommer aldri til å medvirke til at noen andre ryttere må oppleve det samme. Vi er et nytt og rent lag. Det at mange av de mest talentfulle rytterne ønsker seg nettopp til oss, beviser at vi har ryddet opp.

Sjekk de siste sykkelnyhetene her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag