RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NÆR SIN STØRSTE TRIUMF: Kun et uhell kan frata Vincenzo Nibali seieren i årets Tour de France.
NÆR SIN STØRSTE TRIUMF: Kun et uhell kan frata Vincenzo Nibali seieren i årets Tour de France. Foto: Jeff Pachoud (Afp / NTB scanpix)

En mesterlig Tour-vinner

Vincenzo Nibalis maktdemonstrasjon i Tour de France kom langt ifra gratis.

LONDON (Nettavisen): «Haien fra Messina» har ledet Tour de France fra dag to, bortsett fra da Tony Gallopin lånte den gule trøyen på etappe 9, han har motstått alle angrep og han har utvidet ledelsen i hvert fjell.

Onsdag holdt han unna på «kongeetappen», regnet som årets tøffeste fjelletappe, mens han torsdag kjørte fra alle utfordrerne opp mot Hautacam i det siste fjellet i Pyreneene i årets Tour de France.

Med over syv minutter ned til nestemann på listen, Thibaut Pinot, må det et uhell til på én av de siste tre etappene for at Astana-rytteren ikke skal sykle ned Paris sine gater ikledd den gule ledertrøyen søndag ettermiddag.

Tilrettelagt for Nibali

Italieneren er regnet som én av tre ryttere som er ekstremt mye bedre enn resten av feltet i de store rittene.

Alberto Contador og Chris Froome er de to andre, men begge har måttet bryte årets Tour med uhell og skader.

Men allerede før de brøt var Nibali langt foran i sammendraget. Contador, som måtte gi seg etter etappe 10, var over to minutter bak Nibali på det tidspunktet.

Derfor er det langt ifra overraskende at årets Tour de France blir dominert så kraftig av den italienske 29-åringen.

- Nibali hadde et skikkelig strupetak på dem da de forsvant, og da er det naturlig at han er så overlegen, fordi det er så stor klasseforskjell mellom de tre beste i verden og resten, sa sykkelekspert Johan Kaggestad om frafallet til Contador og Froome, samt Nibalis dominans, på TV2 etter torsdagens etappe.

Har tatt steg etter steg

Nibali, født i Messina på Sicilia på bursdagen til den femdoble Tour de France-vinneren Bernhard Hinault, viste som tenåring stor interesse for sykkel.

Det var også grunnen til at han flyttet til fastlandet i Italia, nærmere bestemt Toscana, for å satse på syklingen som 16-åring.

Året etter kom han på tredjeplass på tempoøvelsen i junior-VM, mens han to år senere fikk samme plassering på den samme øvelsen i U23-VM.

Profflaget Fassa Bortolo signerte ham i 2005, han viste god utvikling, og fikk sin første seier i GP Ouest-France som 21-åring i 2006.

Nibali fikk imidlertid kun ett år med Fassa Bortolo, ettersom Liquigas kom på banen og hentet ham til deres lag.

Der var han i seks år, og Nibali la ned ekstremt mye arbeid for å bli en sammenlagtkandidat til de tre store rittene i sykkel-Europas Grand Tour; Vuelta a Espana, Giro d’Italia og Tour de France.

Best i Spania

I 2010 nådde Nibali sitt første store mål, nemlig å vinne ett av de tre store rittene.

Vuelta a Espana var på programmet, og italieneren hadde utpekt seg rittet som hans beste mulighet til å få hans første sammenlagtseier på merittlisten.

Han vant imidlertid ingen etapper i Spania, men jevnt over høye plasseringer på nøkkeletappene gjorde at han hang med i toppen av resultatlisten.

Da Igor Anton måtte gi seg fra rittet grunnet en velt på den 14. etappen, tok Nibali over ledertrøyen Anton hadde båret og kjørte den trygt hjem for Liquigas-laget.

Ikke første gangen

Det er ikke første gangen Nibali dominerer ett av Grand Tour-rittene på samme måte som han dominerer Tour de France i år.

Etter gode prestasjoner over flere år i Liquigas, kom det hardtsatsende kasakhstanske laget Astana i 2013 med et lukrativt tilbud han ikke kunne motstå, og han signerte dermed for dem.

Det samme året gikk han inn i Giro d’Italia som én av forhåndsfavorittene til å vinne Maglia Rosa – ledertrøyen i giroen.

Nibali skuffet ikke, og utklasset konkurrentene i Italia ved å vinne sammenlagt med over fire minutter og 40 sekunder.

Spørsmålet om doping

Nibalis lag, Astana, har ikke det mest plettfrie rullebladet når det kommer til doping.

Alexander Vinokourov, Astanas sportsdirektør, er tidligere dømt for doping. Michele Scarponi, som sykler for Astana i årets Tour, har også en dom for doping, og Lance Armstrong gjorde som kjent comeback i Tour de France for nettopp Astana.

Det har gjort at flere har følt det naturlig å sette spørsmålstegn ved Nibali, blant annet den anerkjente sykkeltreneren David Brailsford, som nå jobber som sportssjef i fjorårsvinner Chris Froome sitt Sky-lag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere