*Nettavisen* Sport.

Én ting taler mot Kristoff-suksess i Tour de France

MARKERES: Alexander Kristoff vil markeres tettere enn noen gang i sommerens Tour de France. Her fra Tour of Qatar tidligere i år. Foto: Lionel Bonaventure (Afp)

Stein Ørn håper likevel vi kan få mye å juble for i verdens største sykkelritt.

Alexander Kristoff er mestvinnende syklist i verdenstouren denne sesongen med sine 18 seirer. Det stilles store forventninger til han i Tour de France, og flere eksperter snakker om hele åtte etappeseiersjanser for nordmannen.

Men én ting taler mot at stavangergutten skal få suksess i Frankrike, skal vi tro trener og stefar Stein Ørn.

- Alexander vil bli mye tettere markert i år enn tidligere, sier Ørn til Nettavisen.

- Det at det er ekstra press er ikke så ille for Alexander. Det er større sjanse for at mer taktiske motstandere, som er klar over Alexanders styrker vil hindre han i å vinne etapper, utdyper treneren.

LES OGSÅ: - Man ser på sykkeltidene at det er en renere idrett
LES OGSÅ: Dette er favorittene i årets Tour de France

Høye forventninger
I fjorårsutgaven av Tour de France vant Kristoff to etapper. Touren ble en gedigen suksess, og fra da av har pila bare pekt oppover.

Når årets ritt tråkkes igang, vil mange forvente både én, to og tre etappeseirer fra Katujsja-rytteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Johan Kaggestad følger Tour de France tett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

En av de som håper på norsk suksess under sommerens sykkelfest, er TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

- Alexander er en kandidat til å vinne flere etapper og samtidig ha et øye med grønn trøye. Slik jeg ser det, har han åtte muligheter. Det er de flate etappene som gjelder for Alexander, ikke minst inkludert brosteinsetappen. Jeg håper han vinner én etappe. Det vil være veldig bra. Klarer han å kopiere fjoråret, er det helt formidabelt, sier Kaggestad til Nettavisen.

TV 2-eksperten har ingen tro på at vi får se noen reprise fra 2011, da nordmennene «eide sykkelverden». Den gang fikset Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd to etappeseirer hver.

- Jeg tror ikke vi får se igjen det som skjedde i 2011. At to ryttere vant totalt fire etapper for Norge var helt rått. De postet jo «Tour de Norvege» på forsiden av franske aviser. Det får vi nok ikke se i år, og jeg tviler på at vi får se det i nærmeste framtid også, forklarer eksperten.

Forsikige mål
Også i Kristoff-leiren er det én etappeseier det snakkes om. Man prøver å roe ned forventningene så mye som mulig, men én etappeseier, det må man kunne håpe på, mener de.

- Selv om Alexander kommer til å bli mer markert enn før, vil det samtidig hjelpe han at han nå har et kjent navn. Det vil gi han større rom og mer plass i spurtene. Så vi har satt oss som mål å vinne én etappeseier i årets Tour, forklarer Ørn.

LES OGSÅ: Dette er Edvalds viktigste hjelpere
LES OGSÅ:
Slik sykles Tour de France

Grønn trøye
Thor Hushovd vant den grønne poengtrøyen både i 2005 og i 2009. I 2015 er mye lagt til rette for at den grønne trøya igjen kan tas med hjem til Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

MAKERT: Stein Ørn tror Alexander Kristoff vil bli markert tett i årets Tour. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Nye regler av året gjør nemlig at etappeseirer vil være mye viktigere enn å vinne innlagte spurter. Det gis også betydelig mer poeng for å vinne de flate etappene enn for å vinne de halvkupperte etappene.

- Grønn trøye vil kun være fokus utover i rittet. Han ønsker å kjempe om etappeseirer hele veien, også får vi se hvordan han ligger an. Poengsystemet er endret i år, slik at det favoriserer de som vinner etapper. I fjor vant Peter Sagan trøyen uten å vinne en eneste etappe. Det skjer ikke i år. Hvis man skal vinne grønn trøye, er man avhengig av å ta etappeseirer, tror Stein Ørn.

Og skal vi tror Johan Kaggestad er det altså åtte muligheter for norsk etappeseier. Da er det også mulig å samle mye poeng på spurtetrøyen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.