Fenomenet Boasson

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

God psyke, gode gener, litt fiskemel og en gullsmed. Les mer om Edvalds vinneroppskrift her!

17.03.10 15:31

«Rudsbygd er en bygd nord i Lillehammer kommune. Det bor omtrent 600 mennesker på stedet».

Slik presenteres Edvald Boasson Hagens hjemsted på Wikipedias sider.

- Det er bare noen få hus der. Edvald og hans familie har vokst opp litt inni skogen også. Det finnes en skole der, Buvollen Skole, men ingen butikker. Da må man inn til Follebu eller Faaberg sentrum, forteller lokalavisjournalist Kjell H. Vollan i Gudbrandsdølen Dagningen til Nettavisen.

Berger, Ruud Hofstad og Boasson
Et godt spørsmål er hvordan en av Norges beste utøvere innenfor helårsidretten sykling kan vokse opp her.

- Det er jo en utfordring at det er vinter halve året her. Rudsbygd er en liten bygd og et lite snøhull. Edvald har holdt seg gående med terrengsykling om sommeren og langrenn om vinteren. Han var god på ski også, men at han blir verdensstjerne med en slik bakgrunn, er litt spesielt.

- Hva slags idrettsutøvere faller mer naturlig for deres nedsalgsfelt?

- Lars Berger, Tora Berger og Tore Ruud Hofstad.

Les også: - Norge blant favorittene

Edvald har forlatt Rudsbygd til fordel for hovedstaden. Litt avhengig av rittprogrammet trener han et sted mellom 1000 og 1100 i året. Mens vanlige syklister tråkker mellom 35 000 til 40 000 kilometer i året – sykler gudbrandsdølen rundt 30 000.

Den «tapte» avstanden tar han igjen med å gå langrenn eller jogge.

- Edvald er en vinner
Gino van Oudenhove er blant dem som kjenner sykkelrytteren Boasson Hagen best. Slik forklarer han ungguttens mest øyenfallende sider:

- Han restituerer seg fort og har et høyt oksygenopptak. Det sitter i genene hans. På mange måter er han den fødte idrettsutøver. Men egentlig er jeg mer interessert i den mentale biten.

- Hva med den?

- Edvald er en vinner. Han sykler for vinne løpet, uansett hvilket løp det dreier seg om. Spør du Edvald om hvorfor han sykler, vil han svare: For å vinne. Det gjenspeiles også godt i måten han sykler på. Han er mentalt sterk. Han har evnen til å være rolig i enhver situasjon. Og han får mer og mer selvtillit.

Ga svar på tiltale
Nettopp hvor langt han har nådd i løpet av sine 22 første år, fikk van Oudenhove se med egne øyne under Tour of Britain i forkant av VM. Der vant Edvald fire av syv etapper.

- Det er ikke mange ryttere som er i stand til å vinne fire etapper på rad i et slikt ritt. På den 2.-etappen ble han slått av Alexander Kristoff. Jeg tror oppriktig at han synes det er gøy for oss, men samtidig ønsker han ikke at det skal skje igjen. Deretter vant han fire etapper på rappen. Det var et tydelig signal til de andre rytterne, mener Joker Bianchi-sportsdirektøren.

Belgieren fortalte via Nettavisen tidligere denne uka at det var han som satte Edvald i kontakt med trener Fredrik Mohn midt under 2004-sesongen.

Fredrik og ekspertene
Bergenseren er faktisk utdannet gullsmed og har verken toppidrettskarriere eller noen særlig idrettslig utdanning å slå i bordet med.

Likevel er hans arbeid viktig for Boasson Hagens fremganger denne sesongen.

- Det går mye på kommunikasjon. Dessuten er jeg ganske flink til å systematisere. Utøverne mine skriver detaljerte treningsdagbøker hver uke. Alt infomaterialet leser, vurderer og systematiserer jeg. Slik fant vi ut av hvilket treningsopplegg som passer best for Edvald. Dessuten har jeg en rekke folk rundt meg innenfor medisin, fysioterapi, kosthold, ernæring og treningslære, sier Fredrik Mohn som blant annet er stamgjest under arrangementer tilknyttet Olympiatoppens avdeling i Bergen.

Løste mageproblemene
«Selfmade man» er utrykket van Oudenhove bruker om Boasson Hagens personlige trener.

- Fredrik bruker uhyre mye tid på treningsbiten. Han har kontakt med de rette folkene og utvikler samtidig seg selv. Man trenger ikke å være en utdannet topptrener i Trondheim for å videreutvikle toppsyklister. Det er ikke bare treningsskjemaer, men også medmenneskelighet, kommunikasjon, psykolog og mental jobbing.

Foto: Team Joker Bianchi

Det fikk den personlige treneren vist til fulle da Boasson Hagens mageproblemer endelig fikk sin ende under Giro d’Italia denne sesongen.

- Han gir seg ikke før han finner en løsning. Det er ikke alle trenere som hadde orket det, roser van Oudenhove.

Fiskemel og restitusjon
Tidligere slet Edvald nemlig med at han ikke tålte vanlig sportsernæring. Resultatet fant Mohn og hans hjelpere ved Universitetet i Bergen.

- Det viste seg at løsningen var fiskemel. Det er sportsernæring som optimaliserer næringsopptaket i kroppen. Edvald fikk diaré av vanlig sportsdrikke. Derfor var det viktig å finne ut av denne biten. Det viser seg at man ikke sykler fortere av det, men at man kan sykle lenger. Når andre blir slitne, har Edvald igjen et annet gir, forteller han.

- Hvilke andre egenskaper mener du gjør Edvald til et unikum?

- Fiskemelet løste ikke bare mageproblemet hans, men bidrar til at han restituerer seg bedre enn mange av de andre rytterne. Når andre gjerne drar på seg melkesyre når de kommer opp i et visst antall watt, sitter Edvald fremdeles og vasker melkesyren ut av blodet.

- Du kan legge merke til at han ofte uttaler: - I dag hadde jeg helt råtne bein, men når jeg satt i feltet og kjørte med – følte jeg bena var gode igjen etter 15-16 mil. Dermed finner han seg en plass i feltet han kan kjøre økonomisk på for å restituere seg underveis i rittet. Når han er ferdig med det, er han klar til kamp igjen. Dette er en meget god egenskap.

Klar for VM-testen
Videre peker Mohn også mot den mentale biten for å forklare 22-åringens suksess på sykkelsetet.

- Han lar seg aldri vippe av pinnen – uansett. Han kan gjerne bli nervøs og anspent, men det gjør ikke annet enn å trigge ham til å prestere. Det er greit at Edvald har vunnet 13 ritt denne sesongen, men hvor mange har han kjørt uten å vinne? Det viktigste er at han aldri mister sulten på å vinne. Gleden etter en triumf er like stor hver eneste gang.

Søndag står fellesstarten i VM for tur. Mest sannsynlig blir det i tøffeste laget for sykkelkometen fra Rudsbygd.

Men for å sitere ham selv:

- Det kommer flere VM.

Sjekk siste sportsnytt her!
Her finner du nyheter om sykling!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.