*Nettavisen* Sport.

Forstår vi hvor stor Thor er?

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)

KOMMENTAR: Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen eller Thor Hushovd. Hvem er best?

28.07.09 07:44

Leser man resultatlista fra onsdagens etappe i Tour de France, finner man Thor Hushovd på en 79.-plass. Han ble slått – eller mer presist; utklasset – av etappevinner Fränk Schleck med 29 minutter og 43 sekunder.

Likevel var han dagens mann i feltet. Han sanket med seg 12 verdifulle spurtpoeng og avgjorde i realiteten kampen om den grønne poengtrøya. Han sanket også med seg 25 sensasjonelle klatrepoeng, som ikke betyr noe som helst for Hushovd, annet enn prestisje. Han ble dessuten kåret til den mest offensive rytteren på etappen (det skulle bare mangle).

I to tredjedeler av etappen syklet Hushovd som en gud (han hadde kanskje sin beste sykkeldag noen gang!), og da han hadde hentet med seg alt som var å hente for hans del, «lente han seg tilbake» og sparte så mye krefter som mulig opp de siste veggene (i den grad det er mulig å spare noe i slikt terreng).

Kaggestads sykkelskole
For de fleste av oss nordmenn er det ikke så lett å skjønne mekanismene i sykkelsporten. Vi er vant med at den som er raskeste mann fra A til B er den beste, enten man starter på likt eller med intervaller. Slik det er i langrenn og skiskyting. (Slik er det forresten i Tour de France også, den som står med den gule trøya i Paris søndag, er den som har brukt minst tid på veien fra Monaco, men touren handler også om så mye mer enn den gule trøya.)

Enda vanskeligere er det å begripe konseptet «hjelperytter». At det finnes ryttere i feltet som ikke sykler for å vinne, men for å hjelpe en annen til å vinne, er litt gresk.

Selv hadde jeg vært sportsjournalist i flere år før jeg fattet at Kurt Asle Arvesen faktisk kunne ha hatt en god dag på jobben selv om han endte opp som nummer 111 til slutt.

Heldigvis har gode sykkelproduksjoner på TV de siste årene, og først og fremst TV 2s satsing på Tour de France, bidratt til å heve kunnskapsnivået. Jeg – og mange med meg – har mye å takke Johan Kaggestad for.

Stadig flere forstår derfor at det er stor idrett, det Thor Hushovd driver med.

Thor de France
Én ting er å forstå hva sykling handler om. Noe annet er å rangere sykkelprestasjoner opp mot andre idretter – med norske briller på nesetippen.

Thor Hushovd er definitivt i ferd med å bli ganske så stor. Ikke bare i norsk sykkelhistorie, men i norsk idrettshistorie. Sannsynligvis nærmer han seg status som en av de største.

Ni deltakelser på rad i verdens største, viktigste og tøffeste sykkelritt – Tour de France – er en bragd i seg selv.

Toppidrett handler imidlertid ikke om å delta, men å vinne, og også det har Hushovd gjort. I seks av ni år har han vunnet etapper, og er totalt oppe i sju. I tillegg var han med på en lagtemposeier i debutåret 2001.

Sist U23-verdensmesteren fra 1998 ikke vant en etappe, var i 2005. Da vant han til gjengjeld den grønne poengtrøya.

I år vinner han etter alt å dømme den grønne trøya igjen. Og samtidig har han fått vist at han kan mer enn å spurte. Onsdag demonstrerte han at han både kan klatre og kjøre utfor – på en måte som engasjerte en hel nasjon i noen heftige ettermiddagstimer.

På nyåret skal de beste norske idrettsutøverne i 2009, tradisjonen tro, hedres under idrettsgallaen på Hamar.

Det blir spennende å se hvor mange priser Thor Hushovd får med seg derfra.

Hushovd vs. Bjørndalen
Når årets idrettsutøver skal kåres, konkurrerer han blant andre mot Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen. Northug vant tre VM-gull i sesongen som gikk. Han ble også nummer to i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt.

Bjørndalen vant verdenscupen – og utvidet den allerede overfylte medaljesamlingen med fire gull fra VM i Pyeongchang.

(Aksel Lund Svindal vil vel også ha et ord med i laget. Seier i verdenscupen sammenlagt og VM-gull i superkombinasjonen i Val d'Isere.)

I Norge vil sannsynligvis ni av ti rangere både Bjørndalen og Northug foran Hushovd.

I de fleste land utenfor Norden, vil nok 99 av 100 sette Hushovd øverst på lista. (Sju av ti vil nok også spørre: Hvem i h... er Petter Northug? I Madrid, Paris og Roma vet ikke folk flest mye om idretter som utøves på snø, uten at vi nødvendigvis skal nedvurdere vinteridrettene av den grunn.)

Personlig rangerer jeg også 2009-prestasjonene til både Bjørndalen og Northug foran Thor Hushovds Tour-innsats.

Men jeg innrømmer altså at jeg kanskje ikke helt forstår hvor stor Thor Hushovd faktisk er.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.