Fra kontoret til Cervélo

Foto: Jason Gould

- Jeg hadde aldri flyttet fra familien om jeg ikke trodde på dette, sier João Correia om tiårets comeback.

27.01.10 08:06

Joãoisme.

Det kan fort bli årets moteord innenfor sykkelverdenen. Årsaken er João Correia, en rytter som levde et tiår som selger og businessmann – før han gjorde et sensasjonelt comeback.

Et comeback du aldri har hørt maken til, verken før - eller siden - i den internasjonale sykkelverdenen. Og nei: Da har vi ikke utelatt Lance Armstrongs høyst usannsynlige retur.

- Jeg hadde aldri gjort dette om jeg ikke trodde jeg kunne gjøre jobben, sier Correia til Nettavisen.

Et tiår - to merkelige valg
Som 34-åring valgte han å flytte fra kona og to unger hjemme i New York. Han forlot også selgerjobben i Bicycling Magazine for å følge sykkeldrømmen ut i Europa. Nærmere bestemt i Monaco og nabolaget til Thor Hushovd.

Men dette er ikke det merkeligste valget portugiseren har gjort:

João Correia var blant Portugals beste juniorer i 1995. Han hadde flere toppresultater i det nasjonale mesterskapet og var neoproff (på amatørkontrakt) i et portugisisk lag. Men den gangen, i stedet for å følge sykkeldrømmen, valgte han å gi slipp på den.

I stedet kastet han seg inn med begge armene for å sikre seg universitetsutdannelse i «Business and political science» ved Fordham University i New York.

- I begynnelsen av 20-årene snur du fokuset bort fra proffsykling og over på utdannelse. Hvorfor gjorde du det? Jeg trodde en av fordelene med å være toppidrettsutøver, var at man tjener nok penger til å bekymre deg for utdannelsen senere?

- På den tiden så jeg på utdannelsen som min mulighet. Jeg hadde et stipend og måtte studere heltid for å beholde det. Sykkelsporten var på sin side ved et veiskille. Av forskjellige årsaker var dette et vanskelig sted å være på 90-tallet. Der og da var jeg ikke i tvil.

65 kilo ble til 93 ...
João fullførte ikke bare utdannelsen, han fikk også en fete jobber innenfor salg og publishing, som blant annet innebar å håndtere budsjettpostene Esquire Magazine satte av til italiensk mote.

Correia satt i timelange businesslunsjer med kunder og mulige annonsører. Han valgte seg de lengste menyene og spiste italienske oster (og drakk svindyr vin) med sølvgaffel.

I et intervju med The New York Times har han forklart at han i denne perioden gikk fra å veie litt over 65 kilo til å stirre 93-tallet i hvitøyet. Det tidligere lettvekteren hadde rett og slett blitt smellfeit:

- Lille Joe, er det deg? skal han ha blitt spurt da han dristet seg til å ta med seg kunder ut på sykkeltur.

«Back in racing form after dropping the fork» - les artikkelen i New York Times her!

- Jeg gikk fra å gå ut der og kjøre alle andre i senk, til å si: Hvorfor kjører vi så fort? Kan vi ikke bare prate, fortalte han til New York Times i slutten av desember.

La grunnlaget etter arbeidstid
Til slutt bestemte João seg endelig for å prøve det umulige: Han ville gjøre et seriøst forsøk på å komme tilbake som proffsyklist.

I 2006 underla han seg en streng diett og begynte å gjøre unna nattlige treningsøkter (etter arbeidstid) mellom leiligheten i Brooklyn Heights og Central Park. Mot slutten av året laget han bloggen «João is me - tales of a fat man who decides that bein a pro again was a good idea».

Her finner du João Correias blogg!

Den påfølgende sommeren ble han nummer 12 på tempo i det portugisiske mesterskapet.

- Jeg var av sykkelen i ti år. Selv ikke jeg drømte om at jeg en dag skulle gjøre comeback, forteller han til Nettavisen.

- Men jeg er et konkurransemenneske. Da jeg begynte å sykle igjen, og jeg begynte å gå ned i vekt – møtte jeg Gerrard Vroomen (Cervélo-ingeniøren). Han spurte meg: «Hadde det ikke vært flott å gjøre comeback som proffsyklist?» Jeg hadde både familie og en jobbkarriere, derfor bestemte jeg meg for å gå til et amerikansk profflag i stedet.

Fortsatt interessert?
Correia skrev derfor under for kontinentallaget Bisell Pro Cycling Team. Etter sesongen møtte han Vroomen igjen. Nå var det portugiseren som slo an tonen:

«Er du fortsatt interessert?» spurte han.

- I ettertid føles det som om jeg møtte den eneste mannen som er like gal som jeg selv er, legger Correia til.

Og Vroomen var interessert. Fra 1. januar var Correia offisielt som Cervélo-rytter å regne. På drøye tre år hadde fettprosenten minket fra 23 til 8, og vekta viser nå 65 kilo. Og da den tidligere kontorrotta møtte opp til lagpresentasjon i Portugal og årets første treningsleir i januar, stilte han på like linje med verdensstjerner som Thor Hushovd og Carlos Sastre.

- Jeg føler meg i ganske god form. Siden jeg flyttet til Europa, har jeg trent ganske hardt. Jeg begynte på heltid den 1. desember, og det merkes godt på kroppen at den både har tid til å trene og restituere seg. Det er en luksus jeg ikke kunne unne meg med full jobb ved siden av.

Nøkkel til sponsormarkerdet
Det 25. og foreløpige siste tilskuddet på Cervélo-stammen har også blitt tatt godt i mot av de nye lagkameratene.

- Det har vært storartet. Thor Hushovd er faktisk en av rytterne jeg kjenner best. Jeg møtte ham både i New York og i London før jeg skrev under for laget. Vi var også romkamerater under treningsleiren i Sveits. Vi bor i nærheten av hverandre i Monaco også, så jeg har fått en del økter sammen med ham. Thor er en fantastisk fyr, på samme måte som Carlos Sastre er det. De er to verdensstjerner med fantastiske personligheter. Jeg kjenner også Gabriel Rasch og Ted King – som jeg kjørte sammen med i Bissell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: www.joaoisme.com

Etter grepet Cervélo tok med å signere en såpass umerittert rytter, går det mange rykter om hva som er hovedoppgaven hans i laget. Noen tror mannen med de mange sponsorkontaktene innenfor sykkelverdenen, skal være med på å sikre laget sitt første hovedsponsorat:

- Han er først og fremst en hjelperytter, men han blir også brukt til sponsorevents og slike ting, forteller Thor Hushovd til Nettavisen.

- Det er vel ikke akkurat vanlig at slike ryttere får slike sjanser?

- Nei, det er uhyre sjelden. Det har også å gjøre med hans kontakter i sykkelverden. Sjefen ser på det som en ressurs, samtidig som han har lyst til å gi ham en ny sjanse på sykkelen. Hvis han kan hjelpe oss til å bli et større lag, ved å knytte de riktige kontaktene – er det vinn-vinn for alle. Det blir spennende å se hvor bra han kommer til å bli. Vi får gi ham litt tid.

- Er du god nok?
Selv avfeier Correia at det kun er kontaktene som har skaffet ham plassen på Cervélo:

- Jeg synes det er interessant at alle forventer at det ligger noe mer bak denne avtalen. Det gjør ikke det. Derimot har jeg hjulpet det portugisiske sykkelforbundet med sponsorer, jeg har også hjulpet nasjonale junior og U23-lag med avtaler. Ettersom jeg kjenner mange folk med mye penger, vet man aldri. Jeg er bare glad for å hjelpe til, påstår han.

Men først og fremst skal han gjøre en jobb på sykkelen. Debuten kommer i etapperittet Etoile de Besseges fra 3. til 7.-februar. Der stiller også Hushovd til start.

- Hvilke forventninger har du til deg selv?

- Jeg har høye forventinger i forhold til at jeg skal utføre min del av arbeidet for laget. Thor er en fantastisk rytter, derfor har jeg litt press på meg i forhold til å være klar for oppgaven og løse den. Jeg ser omtrent på meg selv som neoproff (unggutt uten proffkontrakt, vår anm.). Det omtrent som å debutere på nytt. Det er som å være 21 år igjen.

- Jeg må spørre: Er du god nok for dette laget?

- Jeg tror alle ubeskrevne ryttere må tåle slike spørsmål, ettersom mange ryttere får prøve seg som proffsyklister – mens kun et fåtall virkelig er gode. Jeg hadde ikke skrevet under for Cervélo om jeg ikke trodde jeg kunne klare det. Jeg har trent meg opp i to måneder, men vi får se hvordan jeg gjør det på landeveien. Det er en seriøs og tøff bransje. Jeg ville aldri flyttet fra familien min om jeg ikke trodde jeg skulle greie dette. Jeg har ikke kommet hit for å gjemme meg bort, avslutter Correia.

Her kan følge João Correias karriere på hans egen blogg - du kan også følge ham på twitter!

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.