RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP

Fransk spurtseier

Sist oppdatert:
Den 14.etappen i årets Tour de France er over. Pierrick Fédrigo knep spurtseieren i den stekende varmen i Gap.

14.etappe, Montémilar - Gap:(180,5 km): Den franske Bouyges Telecom-rytteren tok seieren foran Salvatore Comesso fra Lampre-Fondital og Christian Vandevelde fra CSC.

Dermed tok franskmannen sin første ProTour-seier, og Telecoms første triumf i Tour de France. Fedrigo sikret også Frankrike sin tredje etappeseier så langt i Touren.

Stygg velt

Ellers var søndagens etappe preget av en meget stygg velt.

Trioen Matthias Kessler, David Cañada og Rik Verbrugghe veltet stygt etter vel 150 kilometers sykling. Cañada skled i veibanen og dro med seg Kessler som forsvant over autovernet og ut i grøfta. Samme skjebne led Verbrugghe som gikk ut av veien noen meter foran Kessler.

Kessler fullførte etappen, mens Cañada, som fikk et brudd i kragebeinet, og Verbrugghes Tour-eventyr er over for i år. Begge syklister ble liggende etter uhellet.

Se velten på web-tv.

Peireiro fortsatt gul

Det ble for øvrig ingen endring i sammendraget i dag. Oscar Pereiro Sio beholder den gule trøyen, og Floyd Landis er fortsatt nummer to - 01.29 bak.

I spurtkonkurransen er det heller ingen endringer. Robbie McEwen beholder sin grønne trøye, foran Tom Boonen og Oscar Freire.

Danske Michael Rasmussen tok inn poeng på David de la Fuente i klatrekonkurransen, men spanjolen beholder prikketrøyen med ni poengs forsprang.

Tyske Thomas Fothen innehar fortsatt ledelsen i kampen om den hvite ungdomstrøya.

- Forferdelig varmt

Thor Hushovd kom inn et stykke etter hovedfeltet - vel ni minutter etter Fédrigo. Credit Agricole-rytteren hadde en rolig - men varm - dag på sykkelsetet.

- I dag var det forferdelig varmt, nesten helsefarlig. Men jeg kom meg da igjennom, gliser Hushovd til TV2.

- I tillegg gikk det så fort i feltet at man nesten ikke rakk å hente drikke i bilene, sier han.

Nå gleder både Hushovd - og Tourens øvrige ryttere - seg til morgendagens hviledag.

Og hvile trenger de, for på tirsdag venter den første Alpe-etappen. Da skal 187 beinharde kilometer tilbakelegges mellom Gap og L'Alpe d'Huez.

TV2 Nettavisen fulgte etappen live.

Bakgrunn:

Dagens etappe blir ikke regnet som så veldig vanskelig, men ganske utmattende. Det er en typisk allrounder-etappe, og burde passe fint for en rytter-type som gårsdagens etappevinner Jens Voigt.

Den er den siste før Tourens andre hviledag, så man skulle kanskje tro at flere ryttere vil gi litt ekstra. Dette er dog heller tvilsomt siden den første virkelige Alpe-etappen venter på tirsdag. Da kommer rytterne til å trenge alle de krefter de kan få.

Dagens etappe har nøyaktig samme profil som etappen mellom Bourg d'Oisans - Gap i 2003, da utestengte Alexandre Vinokourov stakk av med seieren.

Den har to tredjekategoristigninger - den første allerede etter 14 kilometer - og to andrekategoristigninger, hvor den siste på Col de la Sentinelle er ti kilometer før målgang i Gap.

Det er innlagt to spurter, den første etter 50 kilometer og den siste etter 160,5 kilometer.

Gap er en velkjent by i Tour-sammenheng. Hele 38 ganger har Touren vært innom; 19 ganger som startsted og 19 ganger som målgang.

Et av de spennende momentene i dag vil være den gule trøya. Klarer Oscar Pereira Sio og Caisse d'Epargne-Illes Balears å holde på det gjeve tekstilet? Og hva gjør Phonak i dag? Vil de jakte på en gjenokkupering av den gule for Floyd Landis eller vil de kjøre safe og samle krefter før Touren går løs på Alpene på tirsdag?

Thor Hushovd uttalte før gårdagens etappe at han vil ta det rolig før Alpene, samle krefter for så å komme sterkere tilbake etter at fjellslitet er over. Vil dette holde i dag, eller kan Credit Agricole-kapteinen bli fristet til å henge med i teten - eventuelt bli med i et brudd?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere