*Nettavisen* Sport.

Froome utklasset konkurrentene

UTKLASSING: Chris Froome knuste konkurrentene på den tiende etappen av Tour de France. Foto: Christophe Ena (Ap)

Viste kjempekrefter på den første fjelletappen.

14.07.15 17:21

Den tiende etappen i årets Tour de France ble avsluttet på fjellet La Pierre Saint-Martin. Årets første utenforkategoristigning var sammenlagtrytternes første sjanse til å vise frem klatreform.

Sterkest av alle var Chris Froome (Team Sky).

Der man håpet at noen av de som lå litt bak Froome i sammendraget skulle kunne hente inn noen sekunder på briten, ble det i stedet en maktdemonstrasjon fra Sky-rytteren.

Froome rykket fra resten av syklistene opp den siste bakken, og var i mål 58 sekunder foran sin lagkamerat Richie Porte og 1.03 foran Nairo Quintana (Movistar) som ble nummer tre.

Robert Gesink (Lotto Jumbo) fulgte på den neste plassen.

Resten av sammenlagtfavorittene ble kjørt kraftig fra på etappens lange, avsluttende stigning.

- Kunne ikke tro det
Sky hadde ingen plan om å stikke på dagens etappe, men Movistars kjør inn i bakken gjorde at Froome ikke hadde noe valg.

- Det var en fantastisk dag. Vi visste det ville bli hardt dagen etter hviledagen. Egentlig ønsket vi at bruddet skulle gå inn, men da Movistar satt opp tempoet, måtte vi prøve noe. Det var ikke planlagt at han skulle angripe, men når man ser syklister vingle på den måten, er det det eneste rette å gjøre, sier Richie Porte i et TV 2-sendt intervju om Froomes seier etter rittet.

Hovedpersonen selv ble overrasket over hvilke ryttere som måtte gi slipp tidlig i bakken.

- Jeg er tom for ord. Jeg kunne ikke tro det da jeg hørte hvilke navn som måtte slippe. Ære til laget som kjørte oppe i bakken i dag. Det var fantastisk, sier Froome i sitt seiersintervju.

Vi fulgte etappen live.

Movistar kjørte hardt
Inn i den siste bakken satt Movistar Team opp tempoet kraftig. Rytter for rytter måtte gi tapt, og hovedfeltet ble mindre og mindre jo lenger opp i bakken man kom.

Movistar kjørte ikke bare hardt inn i bakken. På vei opp siste stigning kom Alejandro Valverde med flere angrep mot Team Sky og Chris Froome, som sitter med gul ledertrøye.

Både Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot og Joaquim Rodriguez ble kjørt av tidlig i bakken. Da det bare var igjen seks kilometer av fjellet, ble også Alberto Contador og Tejay van Garderen kjørt av. Til slutt satt bare Chris Froome og Nairo Quintana igjen i tet.

Da Froome støtet noen få kilometer før mål, hadde heller ikke Quintana noe å stille opp med, og Froome vant etappen.

Se alle resultater her.

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNGT: Fjorårsvinner Vincenzo Nibali slet voldsomt i den siste bakken på tirsdagens etappe. Foto: Lionel Bonaventure (Afp)

Velt
Årets Tour de France har vært preget av mange stygge velt. Også tirsdag gikk det ryttere i bakken.

Hardest gikk det ut over Giant-Alpecins Warren Barguil. Franske Barguil så ut til å ha store smerter i kneet sitt, men klarte å komme seg opp igjen på sykkelen.

Barguil var regnet som en av utfordrerne til å vinne hele etappen, og på tross av store smerter satt han med de aller beste langt oppe i den siste bakken.

To mann i brudd
14. juli er Frankrikes nasjonaldag, og det var derfor forventet mange franskmenn i brudd, tirsdag. Slik gikk det ikke. I stedet var det to mann som tidlig dannet en gruppe foran feltet.

Pierrick Fédrigo fra Bretagne-Seche Environment og Kenneth Vanbilsen fra Cofidis var rytterne som kom seg løs tidlig på etappen.

De to hadde på det meste over 14 minutters avstand ned til resten av feltet, men da syklistene nærmet seg den avsluttende stigningen, ble det tidlig klart at bruddet aldri vill gå inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.