*Nettavisen* Sport.

Genistreken som kan gi norsk jubel i Tour de France

NYTT LAG: Edvald Boasson Hagen kan få en ny start i nyoppstartede MTN-Qhubeka. Foto: Bryn Lennon

Edvald Boasson Hagen kan endelig kjøre for egne sjanser.

13.03.15 13:08

Edvald Boasson Hagen vant to etapper i Tour de France i 2011. Da ble han regnet som et av verdens største sykkeltalenter. Etter den sesongen, har det gått tråere for nordmannen.

Boasson Hagen fikk færre og færre sjanser til å kjøre for egne sjanser i et stadig sterker Sky-lag. Før årets sesong valgte 27-åringen derfor å skifte beite. I nyoppstartede MTN-Qhubeka har Boasson Hagen blitt lovet en mer fremtredende rolle i laget. Dette trekket, å bytte lag, kan skape norsk sykkejubel i Frankrike til sommeren, tror sykkelekspert Johan Kaggestad.

Klikk på bildet for å forstørre.

SYKKELEKSPERT: Johan Kaggestad er hele Norges sykkelekspert. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det er ingen tvil om at Edvald har en solid rolle i det nye laget. I tillegg har ikke MTN noen stor sammendragsrytter i Tour de France. De kommer nok derfor til å gå for en del etappeseirer. Dette kan bli artig for nordmenn som følger løpet, sier Kaggestad til Nettavisen.

- Det er drømmen
Nettopp norske jubelscener i Frankrike, er noe Boasson Hagen selv gjerne ønsker å skape.

- Jeg kan ikke love noe, men målet er jo å lage norsk folkefest i Frankrike. Det er det som er drømmen. Jeg føler jeg er på riktig vei. Formen virker bedre og bedre for hver dag, og selv om det er en del igjen til jeg er i toppform, så kommer det seg, sier Boasson Hagen til Nettavisen.

Akkurat som Kaggestad, påpeker den norske syklisten at lagets mangel på sammenlagtkanoner kan være positivt for han selv.

- Ja, jeg får en mye mer fri rolle enn jeg har hatt på lenge. Da kan det bli en offensiv Edvald i brudd, igjen, røper MTN-rytteren.

LES OGSÅ: Kaggestad: - Vet ikke om nordmenn skjønner hvor stor stjerne Kristoff er

Vil finne skarpheten
Det at det er hele fire sesonger siden forrige etappeseier i verdens største sykkelritt, har ikke bare vært på grunn av manglende sjanser i Team Sky. Edvald har heller ikke virket like skarp og frempå, som han var på sine yngre dager som syklist. Han håper å finne tilbake til den skarpheten denne sesongen.

- Noen dager er jeg på, og i nærheten av å være like skarp som tidligere. Andre dager er jeg ikke helt der. Tydeligvis er jeg generelt sett ikke like bra som på mitt beste, det viser resultatene. Jeg håper likevel å være tilbake igjen der snart, forteller rudsbygdingen.

Imponerte i Tirreno-Adriatico
Boasson Hagen har nettopp startet rittet Tirreno-Adriatico for sitt nye lag. På onsdagens prolog imponerte han stort, og havnet på 12.plass, bare åtte sekunder bak seirende Adriano Malori (Movistar Team). Torsdag viste nordmannen frem sine spurtopptrekker-egenskaper, da han brakte Tyler Farrar helt frem i tet, med 400 meter igjen av løper. Dessverre for MTN-Qhubeka, var ikke Farrar sterk nok på oppløpet, og endte på femteplass.

- Torsdag kjørte vi spurtopptrekk for noen andre på laget, og det fungerte ganske bra. Men ettersom jeg ikke spurtet selv, så ser jo ikke resultatene så gode ut. Kroppen fungerer veldig bra så langt på etappene, forklarer Boasson Hagen.

Sykkelekspert Kaggestad mener det italienske rittet er viktig for Edvald. Der har han sjansen til å befeste sin posisjon i laget.

- Tirreno - Adriatico er det største rittet så langt i år for laget hans. Det er viktig at Edvald gjør det bra der, og får vist seg frem. Han har jo startet veldig bra, så vi får håpe det fortsetter, forteller Kaggestad.

Kaptein i vårklassikere
Sykkeleksperten tror at gode resultater tidlig på sesongen ikke bare vil åpne for muligheter i Tour de France. Han mener også at det kan sikre nordmannen en kapteinrolle i flere av vårklassikerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBEL: Edvald Boasson Hagen vant to etappeseirer i Tour de France i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Jeg tror Edvald kan bli kaptein i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix. I Milan–San Remo er det mer usikkert, ettersom det er veldig mange gode spurtere i laget. Gerald Ciolek og Matthew Goss vil nok også ha en finger med i spillet der, mener eksperten.

LES OGSÅ: Mener Kristoff kan kopiere Hushovd

LES OGSÅ: Sykkelekspert: - Derfor var denne rapporten bra

Må fremdeles jobbe for laget
Selv om Boasson Hagen skal få sjanser i årets Tour de France, innebærer ikke det en fri rolle på alle etapper, forteller Kaggestad.

Han tror at nordmannen, på lik linje med alle andre, også må ta i et tak for lagkamerater med bedre sjanser.

- Han må nok gjøre en jobb for spurterne på flate etapper, og for klatrerne på harde etapper. Men på mellom-etappene vil vi få se en Edvald som har fri rolle, det er jeg helt overbevist om. Da får han gå i brudd og kjøre på den måten som han liker aller best.

Den betraktningen, tror Boasson Hagen selv at stemmer veldig godt med lagets tanker.

- Jeg kommer til å få kjøre for egne sjanser, men vi må se an dagsform og løypeprofil. Til syvende og sist, gjør vi det som er best for laget, avslutter Boasson Hagen.

Og får «Eddy the Boss» frie tøyler, ja da kan det bli mye å juble for i Frankrike til sommeren for oss nordmenn.

Også Alexander Kristoff er sikret plass i sommerens Tour de France. Han har vist kjempeform så langt denne sesongen, og forventes å kjempe om både grønn trøye og etappeseirer i sommerens storritt.

MTN-Qhubeka er ikke er World Tour Team, og er dermed ikke automatisk kvalifisert til Tour de France. I januar kom likevel bekreftelsen om at laget til Boasson Hagen har blitt invitert til årets storritt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.