RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giroens helter og kjeltringer

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Piraten, Kannibalen og Morderen har alle herjet italienske landeveier.

Åtte etapper, 2448 kilometer og 127 ryttere.

Den første utgaven av Giro d’Italia ble unnagjort i 1909. Luigi Ganna sto igjen som vinneren av rittet.

Italia var allerede da en viktig sykkelnasjon i kraft av ritt som Giro di Lombardia, Milano-Torino, Milano-Sanremo og Giro del Piemonte.

Men sportsavisen «La Gazzetta dello Sport» ville ha mer og kopierte mye av suksessformelen avisen «L’auto» hadde hatt med Tour de France seks år tidligere.

Fra gult til rosa
I begynnelsen var ledertrøyen også gul, men inspirerte av avispapiret til den italienske sportsavisen, ble vinneren tildelt «la maglia rosa» (den rosa ledertrøyen) fra 1931.

Francesco Camusso ble den første rytteren som tok hjem den.

Italia har tradisjonelt dominert etapperittet som i dag består av 21 etapper, to hviledager og 3395.5 kilometer på sykkelen mellom 9. og 31. mai.

Nettavisen har tatt en titt på de største Giro-rytterne gjennom tidene. 64 av 92 utgaver har hittil endt med italiensk seier.

«The Phoenix»
Felice Gimondi vant Giro d’Italia tre ganger på 60- og 70-tallet. Rytteren kalt «The Phoenix» er historisk på grunn av sine ni podiumplasseringer i Italias største sykkelritt.

Italieneren ble raskt en nasjonalhelt. Allerede i debutsesongen vant han Tour de France sammenlaget, etter at en annen Salvarani-rytter meldte avbud til konkurransen i siste liten.

«Champion of Champions»
Fausto Coppi er av de største syklistene gjennom tidene. Ingen har notert seg for flere Giro d’Italia-titler enn hans fem (Eddy Merckx og Alfredo Binda har like mange).

I en alder av 20, tok Coppi sin første Giro-tittel. Han fulgte dessuten opp med å vinne både Giro d’Italia og Tour de France i 1949 og 1952.

Den sistnevnte seieren var med en tidsmargin på hele 28 minutter og 27 sekunder, noe som medførte at Tour de France-direktør Jacques Goddet så seg nødt til å doble premiepengene for lavere plasserte ryttere, for i det hele tatt å opprettholde interessen for rittet.

TRAGISK UTFALL: Marco Pantani hadde verden for sine føtter som syklist, men slet stort i privatlivet. I 2004 ble han begravet.
TRAGISK UTFALL: Marco Pantani hadde verden for sine føtter som syklist, men slet stort i privatlivet. I 2004 ble han begravet.

Coppi ble bare 40 år gammel. Han døde av malaria etter å ha blitt feildiagnostisert etter et opphold i Burkina Faso. I ettertid har det versert historier om at stjernerytteren skal ha dødd av en overdose kokain, men opplysningene har aldri blitt verifisert.

Arrangøren hyller ham den dag i dag ved å kalle det høyeste punktet på hvert års Giro d’Italia for Cima Coppi.

«La Joconde»
Når vi snakker om dominante Giro-ryttere, er det umulig å utelate Alfredo Binda. Det måtte en Mario Cipollini til for å bryte rekorden med 41 etappeseirer i rittet.

Men han vil for alltid være en av Giro’en største legender. Han tok fem sammenlagtseirer mellom 1925 og 1933. I 1929 vant han 12 av 15 etapper, hvorav åtte av dem kom etter hverandre.

I årene etter ble «La Jaconde» (kallenavn etter portrettet av Mona Lisa) tilbudt penger for å la være å stille opp i Giro’en, dermed vendte han blikket mot Tour de France i stedet.

I 1933 var han tilbake og tok sin siste seier i Giro d’Italia.

«Il pirata»
Marco Pantani var en svært aggressiv klatrer. Han gjorde seg umåtelig populær i hjemlandet på grunn av mange hasardiøse angrep på ledertrøyen i de drøyeste fjellpartiene.

Pantani vant både Giro d’Italia og Tour de France i 1998. Han var på vei mot en overlegen seier året etter, men ble i stedet kastet ut i av rittet i forkant av den siste fjelletappen. Pantanis hematokrittnivå lå på 60 prosent, noe som mer enn antydet bruk av bloddoping.

Etter dette dalte Piratens karriere, men populariteten i hjemlandet holdt likevel stand. Pantani hadde imidlertid store personlige problemer og et utstrakt narkotikamisbruk. I 2004 ble han funnet livløs på et hotell i Rimini.

Obduksjonsrapporten konkluderte senere med at toppsyklisten fikk hjertestans på grunn av en overdose kokain.

«The Killer»
Danilo di Luca vant Giro d’Italia i 2007 og har til sammen sju etappeseirer i rittet (den sjuende kom på 4. etappe i årets ritt, tirsdag). Dessverre for di Luca har han ofte blitt hjemsøkt av mistanker om doping.

I 2004 ble han etterforsket på grunn av samarbeid med doplegen Carlos Santuccino. Det førte at Di Luca ble nektet å stille til start i Tour de France det året.

Tre år senere gikk han til topps i Giro’en, men i etterkant ble det avslørt at han hadde uforklarlig lave hormonnivåer. Det italienske forbundet feide anklagene under teppet, ved å påstå at det var en konsekvens av tre harde uker langs landeveien.

Det gikk ikke bedre enn at Di Luca til slutt valgte å trekke seg fra VM etter det han kalte skandaløse beskyldninger. Italieneren ledet ProTour-rankingen foran Giro di Lombardia, men ble i stedet suspendert i tre måneder. Denne gangen på grunn av ”Oil for Drugs”-etterforskningen som ble igangsatt av en narkotikaenhet i det italienske politiet.

Han sykler i dag for LPR Brakes.

«Super-Mario»
Mario Cipollini har totalt vunnet 42 etappeseirer under Giro d’Italia. På sitt beste var det ingen som kunne motstå den italienske gigoloens hastighet i spurten.

Selv om sykkelsporten har sett antydninger til lag som kjører tog i forkant av spurten tidligere, blir Cipollinis Seaco-Cannondale-team gjerne kreditert med å ha innført dette fenomenet i sykkelsporten.

SUPER-MARIO: Ingen har vunnet flere etappeseirer i Giro d'Italian enn playboyen Mario Cipollini.
SUPER-MARIO: Ingen har vunnet flere etappeseirer i Giro d'Italian enn playboyen Mario Cipollini.

Den italienske kjekkasen har en livsførsel mange sammenligner med en playboy. 42-åringen har flere hundretalls dresser, sko og slips. Mange av dem har han ikke engang rukket å ikle seg.

- Hvis jeg ikke var en sykkelproff, hadde jeg vært pornostjerne, har han uttalt.

Cipollini sykler i dag for Team ISD.

«Kannibalen»
Det er som kjent et unntak fra enhver regel. I denne sammenhengen vil det være en dødssynd ikke å nevne Eddy Merckx blant de største rytterne i Giro-historien.

På tross av at han ikke er italiensk, har den belgiske kannibalen herjet på nasjonens landeveier.

Merckx har fem sammenlagtseirer i rittet, 24 etappeseirer og 78 dager i den rosa ledertrøyen. Eddy herjet mellom 1968 og 1974.

I 1973 ledet han rittet fra start til mål, mens han året etter slo Gianbattista Baronchelli med fattige 12 sekunders margin.

(Kilder: www.cyclingnews.com, wikipedia, www.universalsports.com)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere