RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Gule Contador parkerte Lance

Sist oppdatert:
Spanjolen knuste alle på den 15. etappen av Tour de France, og overtok den gule ledertrøyen.

Det helt store dramaet om den gule ledertrøyen i Tour de France har så langt uteblitt, men opp førstekategoristigningen før målpassering på søndagens etappe kom endelig angrepene fra storkanonene i tur og orden.

Og sterkest av alle var Astana-rytteren Alberto Contador. Spanjolen tok knekken på både lagkamerat Lance Armstrong, og de andre konkurrentene opp den bratte avslutningen, og overtok dermed den gule trøyen fra Rinaldo Nocentini.

Contador ligger 1,37 minutter foran Armstrong i sammendraget. Bradley Wiggins følger på tredje 1, 46 minutter bak, mens Andreas Klöden er fjerdemann, 2,17 bak.

– Etappeseieren er én ting, men jeg er først og fremst godt fornøyd med differansen jeg fikk til konkurrentene i sammendraget, sier Alberto Contador i seiersintervjuet.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å prøve meg før det gjensto fire-fem kilometer, men jeg så an situasjonen, og det åpnet seg en luke. Der og da tenkte jeg at det kom til å bli hett, men forspranget økte, og jeg er veldig fornøyd med differansen i mål, sier han.

– Alberto var sterkest
Lance Armstrong hadde ingen ting å svare med mot sin spanske lagkamerat, og kom i mål over ett minutt bak. Amerikaneren ligger likevel som nummer to i sammendraget.

– Verbier var tyngre enn jeg hadde trodd. Alberto var super og hadde solid trøkk. Det er bare å gratulere. Han viste hvem som var sterkest, skriver Armstrong på Twitter.

Andy Schleck ble nummer to på etappen, mens Vicenzo Nibali ble nummer tre.

Schleck tok dermed over den hvite ungdomstrøyen fra Tony Martin.

Astarloza jaktet ledertrøyen
Et brudd på elleve ryttere kom seg etter hvert av gårde på søndagens etappe, og de fikk fort selskap av fire nye mann. I bruddet satt blant andre Euskaltel-Euskadis-rytteren Mikel Astarloza.

Spanieren lå bare 3,02 minutter bak sammenlagtleder Rinaldo Nocentini før etappen, og var på et tidspunkt den virtuelle lederen av årets Tour de France, da gjengen i front fikk en luke på over fire minutter ned til rytterne i hovedfeltet, der den gule trøyen satt.

Men det skulle ikke holde. Mot slutten av etappen hentet hovedfeltet først inn deler av forspranget, før det altså var Contador som parkerte alle opp den siste klatringen. Astarloza gikk til slutt i mål som nummer 21.

LES OGSÅ: Raser mot Hushovd

Rolig for Cav og Thor
De siste dagene har det meste handlet om duellen mellom Thor Hushovd og Mark Cavendish i Touren. Begge kjemper om den grønne poengtrøyen, og det hele har etter hvert utviklet seg til et drama av de sjeldne. På lørdagens etappe ble Cavendish disket, etter å ha presset Hushovd inn mot gjerdet i spurten, og dermed sikret nordmannen et forsprang på 18 poeng i sammendraget.

Søndag ble imidlertid en litt roligere dag på jobben for de to kamphanene. Ingen av dem er regnet som spesielt gode klatrere, og for dem handlet det først og fremst om å komme seg i mål innenfor tidslimiten.

Hushovd syklet inn til en 123.-plass på etappen, mens Cavendish ble nummer 130. Dermed er stillingen i kampen om poengtrøyen uforandret.

14. ETAPPE: Cavendish disket

Kamp om klatretrøyen
I kampen om den prikkete klatretrøyen står det først og fremst mellom Franco Pellizotti fra Liquigas og Egoi Maretinez fra Euskaltel-Euskadis. Førstnevnte ledet før søndagens etappe, og benyttet de 207 kilometerne mellom Pontarlier og Verbier på å øke denne ledelsen på spanieren.

På den første klatringen var Pellizotti førstemann over, og tok med seg fire poeng, mens Martinez måtte ta til takke med 2 poeng. På den andre klatringen var italieneren nok en gang skarpest, og hentet fire nye poeng, mens Martinez igjen måtte nøye seg med 2 poeng. På den tredje fikk Pellizotti 3 poeng, og Martinez 2 poeng.

Siden de øvrige klatrepoengene ble plukket opp av utbrytere, så sykler dermed Pellizotti i poladottrøyen også på den neste etappen. Liquigas-rytteren har nå totalt 109 klatrepoeng, mens Martinez følger åtte poeng bak med sine 101. Det er imidlertid mange poeng å hente på de neste etappene, og derfor er ingen ting avgjort.

Mandag er det hviledag i Tour de France.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere