RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helskinnet fra massevelt

Foto: DOUG PENSINGER / AP
Sist oppdatert:
Thor Hushovd holdt seg klokelig langt frem da nær en tredel av rytterne var innblandet i en massevelt 10 kilometer fra mål.

Det var da storlagene Discovery Channel, T-Mobile og CSC ønsket å kjøre frem sine spurtere, at kaoset brøt ut under åpningsdagen av Tour of California. Med ei snau mil igjen, gikk T-Mobiles Adam Hansen i bakken, og godt over 50 syklister ble dratt inn i en stor massevelt.

Deriblant mesteparten av Discovery-teamet og sammenlagtleder Levi Leipheimer. Men av den gruppen som kom seg uhindret forbi, satt blant andre Thor Hushovd.

- Ifølge Thor gikk omtrent halve feltet med i velten, men det er ikke sikkert det var så ille. Det ble derfor en litt halvveis spurt av ham i dag, ettersom det var litt texas på slutten der, sier Atle Kvålsvoll til Nettavisen.

Tung Thor
Grimstad-gutten kom seg uansett helskinnet gjennom velten. I spurten ble dog australske Greame Brown for sterk. Rabobank-rytteren gikk i front med 500 meter til mål og ble fotfulgt av Greg Henderson (T-mobile). Allan Davies (Discovery) ble nummer 3, mens Hushovd selv kapret 4. plassen.

- Underveis på etappen følte jeg meg noe tung i beina, men det er normalt siden jeg kom til rittet med masse trening. Jeg håper det løsner litt i løpet av noen dager og da kommer nok seieren etter hvert. Så langt har det vært et veldig bra ritt, sa Hushovd selv til Syklingens Verden.

Hushovd ble forsøkt kjørt frem av blant andre Sebastien Hinault, men Credit Agricole tar kun Tour of California som ren sesongsoppkjøring, så det ble bare med forsøket.

Ga alle lik tid
Dramatikken var dog langt i fra over i California i natt. Arrangørene valgte nemlig å gi alle rytterne lik sluttid, selv om velten altså skjedde omtrent 10 kilometer fra mål. Vanligvis gjelder praksis om lik tid dersom velten skjer innenfor den siste kilometeren før mål.

Det spekuleres derfor om avgjørelsen kan skyldes at det mektige Discovery-teamet hadde blitt rammet hardt i sammendraget dersom store deler av laget hadde blitt klokket inn minuttet bak i dag.

- På grunn av krasjen og det store antallet ryttere som gikk ned, tok rittledelsen avgjørelsen om å nulle ut forskjellene og gi alle rytterne lik tid som vinneren. Fordi det var så mange, tror jeg de tok den rettferdige avgjørelsen, sier rittdirektør Jim Birrell til Tour of Californias hjemmeside.

Flere skadet
Flere syklister endte opp med skader etter tirsdagens etappe.

- Nick Gates (Predictor-Lotto) ble hardest rammet av de som var involvert i krasjen. Han var forslått både i buken og nakken. Han vil bli evaluert av vårt team, sa rittlege Ramin Modabber etterpå.

CSCs Dave Zabriskie ble nødt til å bryte rittet, ettersom han følte seg omtåket etter et ublidt møte med asfalten 70 kilometer ut på etappen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere