*Nettavisen* Sport.

Her er Tour de France 2006

L'Alpe d'Huez er tilbake, mens lagtempoen er borte fra Tour de France-programmet. - Det ligger an til en kjempespennende avslutning, tror Johan Kaggestad.

27.06.06 13:28

Tour-direktør Jean-Marie Leblanc spår en spennende Tour de France, når rittet neste år går av stabelen uten de siste syv års vinner Lance Armstrong på startstreken.

- Det er en klassisk velbalansert løype. Vi har blant annet fem fantastiske fjelletapper, sier Leblanc ifølge AP.

- Samtidig er det klart for et epokeskifte. En periode med én manns dominans er over. Nå vil Jan Ullrich, Ivan Basso og andre komme opp. Veien er åpen. Det er en spennende tid.

Be-Ne-Lux-visitt
Neste sommers sykkeleventyr starter 1. juli i Strasbourg i Alsace-regionen nordøst i Frankrike. Siden skal syklistene nordover og innom Luxembourg, Tyskland, Nederland og Belgia, før feltet beveger seg sørover langs vestkysten av Frankrike til Pyreneene. Deretter står alpene for tur, før det hele avsluttes opp Champs-Elysees 23. juli.

- En klassisk Tour de France-løype, er sykkelekspert Johan Kaggestad umiddelbare kommentar.

- Det blir moro med målgang i Valkenburg i Nederland. Det var her Thor vant gull på tempo i U23-VM i 1999. Og det er også her avslutningen på klassikeren Amstel Gold er. Det er en ganske tøff avslutning, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Det er stort sett flate etapper frem til man starter på Pyreneene på den tiende etappen. Men det er ikke så lett som det kan virke. De føeste etappene er småkuperte, og kommer til å skille mye. Og det er mye vind når man kommer til Normandie.

Fem fjelletapper
Til sammen skal syklistene tilbakelegge 3.639 kilometer.

Med fem knallharde fjelletapper, blant annet Col du Tourmalet, Col d'Izoard og Col du Galibier, og tre målganger på fjelltopper, er det en rute som trolig favoriserer klatrerne.

- Det er mange klassikere her. Spesielt etappe 11 og 16 er kjempeharde. De svir, lover TV 2s sykkelekspert.

* Tilsammen er det 22 fjell i kategori én to og utenfor kategori.

* Den første tempoetappen kommer på syvende etappe den 8. juli, og strekker seg de 52 kilometerne fra Saint-Gregoire til Rennes.

* Den andre tempoen kommer på nestsiste dag, på de 56 kilometerne fra Le Creusot til Montceau-les-Mines.

* Løypen har ni flate etapper og fire kuperte etapper.

- Det er en formidabel avslutningsuke, og drømmen er at alt er uvisst når vi går løs på den siste tempoen, sier assisterende Tour-direktør Christian Prudhomme.

Beinhard avslutning
Johan Kaggestad er enig.

- Her er det ingen ro å få. Det blir en kjempespennende og beinhard avslutning. Rytterne kan ikke tillate seg å ta det med ro de siste dagene før tempoen, advarer han.

- Dette er mer moro enn løypen man kjørte i år, legger han til.

Arrangøren har droppet lagtempoen, men ifølge Prudhomme er dette bare midlertidig, og at den skal tilbake om to eller tre år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.