RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO / BELGA PHOTO / ERIC LALMAND-AFP (Scanpix)

Hushovd kan bli legendarisk

Sist oppdatert:
Thor Hushovd kan skrive sykkelhistorie om han vinner poengtrøya i årets Giro d'Italia.

Førstkommende lørdag starter etapperittet Giro d'Italia på Caprera på Sardinia, med norske Thor Hushovd i én av hovedrollene. Hvis oksen fra Grimstad går til topps i spurtkonkurransen vil han bli en av de virkelig store i sykkelsporten. Da blir han nemlig én av bare fire som har vunnet poengtrøya i alle de tre store etapperittene: Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta Espana.

- Jeg er spent, for jeg har ikke kjørt ritt på en måned. Litt usikker er jeg, samtidig som jeg gleder meg veldig, sier Hushovd til Nettavisen.

Store navn
Eddy Merckx, Dzamolidine Abduzhaparov og Laurent Jalabert er allerede medlemmer i denne ekslusive klubben, navn som klinger i Hushovds ører.

- Jeg visste ikke at det var snakk om så store navn. Det hadde vært utrolig stort å klare det, men jeg har fortsatt noen år på meg å ta den rekorden, sier «Oksen» til Nettavisen.

Credit Agricole-syklisten har likevel en litt annen prioritering foran årets Giro:

- Målet er å vinne en etappe, og det hadde vært ekstra gøy å gjøre det på 17. mai. Det blir nemlig et utrolig jag å hele tiden holde fokus på poengtrøya.

For Tour de France er som vanlig årets hovedmål for Grimstad-gutten, men han vil like fullt legge ned en innsats i knalltøffe Giro d'Italia.

- I utgangspunktet vil jeg kjøre hele rittet (21 etapper, red. anm.), men det er noe jeg må vurdere underveis. Jeg kjører ikke gjennom for enhver pris. Hvis jeg blir syk eller formen svikter, blir det ikke å pine seg til mål, sier sykkelstjernen.

- Harde fjell
Er det mulig å fullføre giroen, og samtidig gjøre et godt Tour de France som sprinter?

- Ja det tror jeg. Erik Zabel er jo en av rytterne som har gjort nettopp det tidligere. Men det blir viktig å ikke fullføre på en sånn måte man er helt utslitt. Det er mange harde fjell her nede.

TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, er ikke like sikker på at det er lurt for Hushovd å kjøre hele rittet.

- Jeg tror det er veldig dumt å kjøre hele giroen med tanke på touren, og vi ser jo at flere prioriterer Tour de France. Tom Boonen og Stuart O' Grady står over i Italia, og Robbie McEwen skal ikke kjøre hele rittet, sier Kaggestad til Nettavisen.

Kaggestad er litt usikker på Hushovds form før rittstart lørdag. Sørlendingen har som nevnt ikke kjørt ritt på en drøy måned:

- Han er nok i brukbar form, men han har hatt en lang pause. Da kan han kanskje bruke len stund på å komme i gang.

Oppkjøring
Hovedpersonen selv sier at Giro d'Italia er en viktig del av sesongen hans.

- Tour de France er helt klart hovedmålet mitt, men det er også derfor jeg kjører giroen. Det blir en slags oppkjøring for meg, sier spurtkjempen.

Målet er kanskje etappeseier, men det blir mer enn nok av konkurrenter på oppløpet.

- Alessandro Petacchi og Robbie McEwen blir tøffe, i tillegg virker CSCs Juan José Haedo spennende. I sammendraget vil det nok stå mellom italienere som Damiano Cunego og Paolo Savodelli, sier nordmannen.

Ferievær
Været er det i hvert fall ingenting å si på i Italia:

- Nå ligger jeg på en solseng og koser meg med strålende sol og 30 grader.

Det er ikke for varmt for deg når du skal kjøre ritt?

- Nei 30 grader er fint, men hvis det tipper over kroppstemperatur begynner jeg å slite, ler Hushovd.

P.S. Hvis Hushovd ikler seg ledertrøya i løpet av Giro d'Italia, vil han bli én av 16 ryttere som har syklet med den jeveste trøya i de tre store etapperittene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere